Revalidatie en fysiotherapie met VR-bril

Spelenderwijs je klachten verminderen

Oudere man met VR bril beweegt zijn arm terwijl hij wordt begeleid door een zorgmedewerker

Beeld: iStock

Twee vrouwen met VR brillen op maken gebruik van diverse fitness aparaten

Beeld: iStock

Man staat voor scherm met virtuele oefening

Kinect

oefenapparaten van vast.rehab

Vast.rehab

Een vrouw op een ziekenhuisbed speelt het spel Fitte Vogels. met een VR-bril. Hologrammen van vogels zijn zichtbaar in de kamer

Holomoves. Beeld: HagaZiekenhuis

Je kunt tegenwoordig fysiotherapie oefeningen doen met een VR-bril. Je krijgt in een speelse omgeving te zien welke beweging je moet maken. Bij sommige brillen krijg je een sensor om. Die meet de hoeveelheid stress in je lichaam. De behandelaar houdt de bewegingen in de gaten op een tablet of computer.

Bekijk in deze video hoe VR fysiotherapie werkt:

Informatie voor zorggebruikers

Verplichte oefeningen kunnen soms saai worden om te doen. Met een VR-bril op worden de oefeningen leuker. Doordat je leuke dingen ziet, hou je de oefeningen beter vol. Ook pijn voel je minder. De virtuele wereld stimuleert je zo om meer te bewegen.

Vraag aan je zorgverlener of je in aanmerking komt voor virtuele fysiotherapie.

Informatie voor zorgprofessionals

Verplicht bewegen saai? Met virtuele therapie maak jij bewegen leuker voor je cliënt. In plaats van eentonige bewegingen doet je cliënt fysiotherapie of revalidatie oefeningen met een VR-bril op, of voor een interactief scherm. De oefeningen worden zo leuker en je cliënt houdt ze beter vol. Als zorgverlener kun je het niveau van de opdrachten aanpassen en kun je op afstand zien hoe het gaat.

Met virtuele of augmented therapie kunnen cliënten hun balans en spierkracht oefenen, maar ook hun cognitieve functies. De oefeningen kun je op de behoefte van je patiënt toespitsen. Zo kun je ze aanpassen aan de leeftijd, het cognitieve niveau of de mogelijkheden van jouw cliënt. De resultaten kun je opslaan en exporteren. 

De spellen zorgen voor een externe focus, waardoor je cliënt minder aandacht heeft voor zijn of haar klacht. Of onbewust meer gaat bewegen. Dat helpt bij het verminderen van pijn, de angst om te bewegen of te vallen en bevordert het herstel.

VR-bril, AR-bril of VR-beeldscherm 

Voorbeelden van virtuele fysiotherapie zijn Corpus VR, de HoloLens en Vast.Rehab. De Corpus VR bestaat uit een VR-bril voor je cliënt en een app voor op jouw tablet. Daarin stel je de oefeningen voor je cliënt in. De cliënt zet dan de VR-bril op en krijgt de bewegingen te zien in een speelse, virtuele omgeving. De cliënt doet ook een sensor om de vinger. Die stuurt via huidgeleiding metingen door naar jouw tablet. Deze geven de mate van stress aan. 

De HoloLens is een Augmented Reality-bril. Met de AR-bril komt je client niet in een geheel virtuele wereld terecht, maar kun je als therapeut (bewegende) hologrammen toevoegen aan de echte werkelijkheid, bijvoorbeeld in de vorm van een spel. De HoloLens 2 biedt ook andere mogelijkheden ter ondersteuning van zorgverleners. Zorgteams kunnen er bijvoorbeeld mee op afstand  samenwerken met realtime ruimtelijke informatie. Of je kunt ermee virtuele medische onderzoeken uitvoeren. Zo kun je diagnoses sneller stellen en kunnen behandelingen sneller beginnen. Je kunt ermee MRI-beelden en CT-scans visualiseren door 3D-weergaven ervan te maken. Dit kan specialisten en chirurgen mogelijk helpen voor en tijdens een operatie.

Met Vast.Rehab doet je cliënt oefeningen in een virtuele wereld op een beeldscherm. Je kunt dit beeldscherm ook aansluiten op verschillende oefenapparaten. Op basis van een nulmeting (Romberg-test) en de behoeften van de cliënt stel je een oefenprogramma op. De oefeningen zijn te gekoppelen aan spelletjes in virtuele werelden. 

Met Corpus VR Personal en de thuismodule van Vast.Rehab kan je cliënt er thuis (verder) mee aan de slag. Jij kunt dan op afstand de vorderingen volgen.  

Jij en je cliënten kunnen een VR-bril ook gebruiken om te ontspannen. Bijvoorbeeld na een drukke werkdag. 

Praktische hulp

Benieuwd hoe de HoloLens in het HagaZiekenhuis wordt gebruikt? Lees dan het blog Kennis delen tijdens de Slimme Zorg Estafette

Wil je een VR-bril implementeren in je praktijk? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’

Voorbeelden van aanbieders

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.