Robotkat om mee te knuffelen

Interactieve knuffelrobots als huisdier

oudere vrouw heeft knuffelkat op schoot

Knuffelkat. Beeld:  Tonny Presser

Oudere dame knuffelt met zeehondrobot Paro

Zeehondrobot Paro. Beeld: Focal Meditech voor Paro.

Een knuffelrobot vervangt een echt huisdier en werkt op batterijen of een accu. Er zijn verschillende robots, zoals een robotkat, een robotpup en zelfs een robotzeehond. Doordat ze een echte vacht hebben, zijn ze lekker zacht en aaibaar. De robots reageren via sensoren op aanrakingen, licht, geluid en bewegingen. Zo kan een robotkatje bewegen en spinnen als je het aait en knuffelt. 

 

 

Informatie voor zorggebruikers

Huisdieren zijn leuk en kunnen stress en depressie verminderen. Een knuffelrobot is een mooie vervanging als je niet in staat bent om voor een levend dier te zorgen. De knuffelrobot vrolijkt je op, maakt je minder eenzaam en zorgt voor meer rust in je hoofd en je lijf. Net zoals een echt huisdier dat doet.

Knuffelrobots die op batterijen werken, gaan ongeveer 3 tot 6 uur mee. Andere knuffelrobots werken op een accu. Opladen duurt dan circa 30 minuten tot 2 uur. Een voorbeeld is de robotkat van Joy For All (Engels) beweegt en spint als je het aait en knuffelt. Hij miauwt ook. Er zijn ook robothonden. Daarnaast zijn er nog meer aanbieders. Laat je hierover goed informeren.

Vergoeding

De knuffelrobot wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. 

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een zorginnovatie zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je verder kunnen helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Knuffelrobots hebben een therapeutische werking. Mensen die niet meer zelf voor een huisdier kunnen zorgen, vinden rust met een knuffelrobot. Deze helpt je cliënten te ontspannen, vrolijkt hen op en geeft hen weer iets om voor te zorgen. 

Knuffelrobots op batterijen gaan ongeveer 3 tot 6 uur mee. Knuffelrobots met een accu laad je op in circa 30 minuten tot 2 uur. Er zijn verschillende robots, zoals de robotzeehond Paro. Hij reageert op spraak, licht, temperatuur en beweging. Hij leert zichzelf het gewenste gedrag aan en doet bijna alles wat een echt huisdier kan. Paro herkent je zelfs als je tegen hem praat.

Er zijn ook robothonden, en katten van Joy For All (Engels). Deze bewegen en spinnen als je hen aait en knuffelt. Ze miauwen ook. Daarnaast zijn er meer aanbieders. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden.

Praktische hulp

Wil je graag weten wat een knuffelrobot in jouw instelling en voor je cliënten kan betekenen? Neem dan contact op met een van de aanbieders. Je kan ook een demonstratie van Paro aanvragen, bijvoorbeeld via Focal Meditech.

Voor advies over de hygiëne van knuffelrobots, lees de blogs Praktische tips voor de hygiëne van knuffelrobots en zorghorloges en Zorgtechnologie en hygiëne: hoe doe je dat?

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de robotkat? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 
•    ZuidOostZorg: Roelfien Erasmus, mail of bel 0512-571800

Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Ervaringen

In hun beleving is het geen robot, voor hun is het echt een huisdier waar ze alles mee kunnen doen.
Zorgassistent verpleeghuis Lingesteyn Jolanda van Steenis, uit onderstaande video
Techniek kan heel simpel zijn. Neem bijvoorbeeld de robotkat, dat is ook technologie. Het is het meest simpele wat we hebben en iedereen vindt het geweldig.
Tanja Dekker van Eureka's innovatie-uitleenservice
Lees de blog over de innovatie-uitleenservice van zorgorganisatie ASVZ