Slim incontinentiemateriaal

Met sensor en app meten wanneer iemand plast

vrouw houdt incontinentiemateriaal luier clip vast

Still uit video van Abena Nova

abena nova slim incontinentiemateriaal luier clip

Abena Nova

Sensor op incontinentiemateriaal van Identifi

Identifi

Er bestaat slim incontinentiemateriaal dat registreert hoeveel urine er in het materiaal zit. Dat gebeurt via een sensor en een draadloze clip. Deze clip wordt gekoppeld aan de sensor wanneer het materiaal wordt verschoond. De sensor registreert de hoeveelheid urine. De draadloze clip stuurt die informatie naar de telefoon of computer. 

Informatie voor zorggebruikers

Als je incontinent bent en zelf niet kunt verschonen, is het fijn als je zorgverlener op tijd is met verschonen. Met slim incontinentiemateriaal weet je zorgverlener wanneer het tijd is om te verschonen. Zo hou je door de dag heen een prettig gevoel. Waar je ook bent.  

Vraag aan je zorgverlener of je gebruik kunt maken van slim incontinentiemateriaal.

Vergoeding

Je krijgt een vergoeding voor incontinentiemateriaal vanuit de basisverzekering als:

  • Het urineverlies langer duurt dan 2 maanden of als het verlies van ontlasting langer duurt dan 2 weken.
  • Het urineverlies het dagelijks leven ernstig verstoort.
  • Langdurig gebruik noodzakelijk is.

Informatie voor zorgprofessionals

Als zorgverlener kun je te maken hebben met mensen die incontinent zijn. Soms kunnen cliënten zelf niet aangeven wanneer zij verschoond moeten worden. Zo kun je dit wel eens te laat of te vroeg doen. Er is slim incontinentiemateriaal waarmee je beter zicht krijgt op het plassen van je cliënten. Zo kun je prettiger zorg verlenen.

Er zijn twee soorten slim incontinentiemateriaal.

Plaspatronen ontdekken

De Identifi gebruik je om erachter te komen op welke momenten iemand precies plast. De sensor houdt dit 72 uur lang bij. Zo leer je iemands plaspatroon kennen. Hierdoor kun je cliënten voortaan op de juiste tijden naar het toilet begeleiden. Nog voor diegene moet plassen. De gegevens gebruik je ook om het juiste incontinentiemateriaal uit te kiezen dat past bij het plaspatroon. Neem contact met de leverancier op als je Identifi wil gaan gebruiken.

Dagelijks meten

De sensor van Abena Nova gebruik je elke dag. De draadloze clip stuurt de informatie naar een mobiele app. Daarin zie je per cliënt hoeveel urine er op dat moment in het materiaal zit. Met deze informatie weet je wanneer het tijd is om iemand te verschonen. De draadloze clip haal je uit het oude materiaal en bevestig je aan de nieuwe. Neem contact met de leverancier op wanneer je het wil gaan gebruiken. 

Praktische hulp

In de brochure van Identifi staat meer informatie over het product.

Op de website van Abena Nova kun je een test doen om te zien of je het materiaal in je zorginstelling kunt inzetten.

Deze zorgtechnologie is onderzocht door Vilans & Significant, zie de eindrapportage (april 2021): Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg (pdf). Zie ook het factsheet en eindrapportage 'Slimme inco' van het programma Anders Werken in de Zorg (nov. 2021).

Wil je slim incontinentiemateriaal implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

Sinds wij bij Philadelphia met de ‘slimme inco’ werken, merk ik aan mezelf dat ik rustiger ben. Ik ben niet continu bezig met wanneer cliënten verdroogd moeten worden, maar ik kan echt aan de hand van de app lezen: Hé, nu hebben ze wat nodig van me. Zij merken ook aan ons dat wij er rustiger onder zijn en dat we als begeleiding controle hebben.
Coördinerend begeleider Jenniene Schreuder over slim incontinentiemateriaal, uit onderstaande video
Door het gebruik van slim incontinentiemateriaal hebben alle teams een tussendienst kunnen terugbrengen van 4 naar 3 uur. Kortom, ik bespaar 49 uur per week en daarmee kan ik de extra kosten voor deze innovatie betalen.
Directeur zorg en behandeling
Naar de factsheet en eindrapportage 'Slimme inco' van Anders Werken in de Zorg

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.