Overslaan en naar de inhoud gaan

Slimme weegschaal met app

Inzicht in je gewicht

voeten op een slimme weegschaal in de badkamer

Foto: Waldemar Hogerwaard

Met een slimme weegschaal met app hou je makkelijk bij hoeveel je weegt. Zo’n apparaat meet niet alleen je gewicht maar ook je vetpercentage, Body Mass Index (verhouding lengte/gewicht) en je bot- en spiermassa. Hij stuurt via internet je gewicht automatisch naar een app op je smartphone. Sommige slimme weegschalen maken verbinding via wifi, andere via Bluetooth. 

Informatie voor zorggebruikers

Over een langere periode je gewicht bijhouden kan lastig zijn. Je raakt snel het overzicht van je voortgang kwijt. Een slimme meter houdt dit voor je bij. Zo zie je in de app in één oogopslag wat je vooruitgang is over een langere periode. Zo blijf je gemotiveerd om aan te komen, af te vallen of op gewicht te blijven.

Een slimme weegschaal wordt ook wel een lichaamsanalyseweegschaal genoemd. Sommige apparaten meten ook omgevingsfactoren, zoals luchtkwaliteit. Er zijn ook slimme weegschalen die je kunt verbinden met je fitness tracker of activiteitentracker, onder meer de Fitbit en de Garmin. Zo kun je direct verband leggen tussen je gewicht, lichaamsbeweging en calorieverbruik. Je ziet grafiekjes van je vooruitgang in een app. Zo motiveert het je om aan je gezondheid en conditie te werken of gewicht te verliezen. Ook helpt het je de juiste balans te vinden tussen voeding en beweging.

Er zijn verscheidene slimme weegschalen met app verkrijgbaar. Bekijk hier voorbeelden van slimme weegschalen. Ze zijn verkrijgbaar bij de bekende elektronicazaken. Sommige modellen beloven een snelle analyse van gewicht en vetpercentage. Andere geven ook informatie over stofwisseling, vochtpercentage, botmassa, BMI (Body Mass Index) en spiermassa. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden.

Praktische hulp

Op de website van Coolblue lees je hoe je een weegschaal kiest die bij jouw situatie past.

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een slimme weegschaal? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Een slimme weegschaal kan je cliënt helpen om gezonder te leven. Zo’n weegschaal houdt de voortgang voor je cliënt bij over een langere periode. Zo blijft je cliënt makkelijker gemotiveerd om aan te komen, af te vallen of op gewicht te blijven. Je kunt hem of haar aanraden om een slimme weegschaal te kopen.

Artsen van het OLVG in Amsterdam hebben slimme weegschalen gebruikt in een pilot van de begeleiding van 28 kinderen op de kinderobesitaspoli. De kinderen kregen een slimme weegschaal (van het merk Fit Bit) mee naar huis. De artsen lazen deze op afstand uit en coachten de kinderen bij het afvallen, ze gaven tips voor meer beweging en voor aanpassing van hun eetpatroon. Voor meer informatie ga naar het artikel eHealth op de werkvloer.

Praktische hulp

Wil je een slimme weegschaal implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’

Voorbeelden van aanbieders