Speelse ademhalingstherapie

GroovTube voor ademhalingstherapie

Vrouw blaast op Groovtube terwijl therapeut meekijkt op het scherm met resultaten

Beeld: Zorg van Nu

Vrouw blaast op de Groovtube als ademhalingsoefening

Beeld: Zorg van Nu

Close-up van een tablet met een app voor de Groovtube

Beeld: Zorg van Nu

Er is nu ademhalingstherapie waarbij je de oefeningen doet in de vorm van een spel. Via een mondstuk doe je oefeningen. Het mondstuk verbindt via Bluetooth met een iPad. Als je in of uit blaast, wordt de luchtstroom geregistreerd. In een app zie je de luchtstroom in beeld. Met je adem speel je verschillende spelletjes in de app.

Informatie voor zorggebruikers

Ben je jong en heb je last van ademhalingsproblemen? Daar kun je een tekort aan energie van krijgen. Of je zit niet goed in je vel. Vaak hebben je ouders dat niet eens door. Met therapie leer je jouw ademhaling beter kennen. Ook leer je deze onder controle te houden. Die therapie hoeft niet saai en repetitief te zijn. Zo kun je ook spelletjes spelen met je ademhaling. Hierdoor voel jij je meer betrokken bij de oefening en wordt werken aan de ademhaling zelfs leuk.

Ademhalingsproblemen kunnen worden veroorzaakt door astma, hyperventilatie of bijvoorbeeld door problemen met ademhaling tijdens het sporten. Wanneer ademhalingsproblemen zijn vastgesteld, krijg je vaak ademtherapie voorgeschreven. GroovTube maakt van ademtherapie een spel. Hierbij doe je spelenderwijs oefeningen die helpen om de ademspierkracht te reguleren en te versterken. Je kan de GroovTube vasthouden of het apparaat op een statief plaatsen. De mondstukken zijn verwisselbaar. Iedere gebruiker kan zijn eigen (antibacterieel) filter mondstuk gebruiken.

Je kan verschillende spelletjes spelen. Zo kan je bijvoorbeeld je foto bewerken door middel van je ademhaling. Je kan ook een echte adventure game spelen. Deze heet ‘Groovy the Dragon’.

GroovTube is te leen via de website van My Breath My Music.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van deze ademhalingstherapie? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Jonge patiënten die ademhalingsproblemen hebben, kun je ademhalingstherapie adviseren. Hierdoor krijgen je patiënten weer meer energie. Voor jonge patiënten kan de therapie ook leuk gemaakt worden. Bijvoorbeeld door spelletjes te spelen met de ademhaling. Je patiënten worden zo gestimuleerd om de therapie te blijven volgen. Je kunt patiënten de speelse therapie GroovTube adviseren. 

Je kan van GroovTube ook een demonstratie of workshop laten verzorgen. Bijvoorbeeld voor de ouders van patiënten, of andere zorgverleners. Je kan ook een demonstratie set lenen. Contact opnemen kan via e-mail.

Praktische hulp

Wil je speelse ademhalingstherapie implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

De ademhalingsoefeningen doen is veel leuker en veel uitdagender dan de saaie manieren die je in het ziekenhuis leert.
Patiënt chronische spierziekte Karin van Dijk, uit onderstaande video

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.