Stress meten en beter ontspannen

Door stressmeter en meditatie beter omgaan met stress

Een vrouw bevestigt de Spire Stone stressmeter aan de binnenkant van haar broek

Stressmeter. Beeld: Spire Health en Pip

Een vrouw bevestigt de Spire Stone stressmeter aan de binnenkant van haar bh

Stressmeter. Beeld: Spire Health en Pip

Een man leert via van de Stressjam virtual reality bril met stress omgaan

Stressjam virtual reality bril. Beeld: Stressjam

Je kunt op verschillende manieren stress meten en verminderen. Zo is er een klein apparaatje dat je stress meet via je hartslag, ademhaling of beweging. Het apparaatje stuurt informatie door naar een app. Hier hou je ook bij hoeveel stress je hebt en of dit minder wordt. Daarnaast kan een meditatie-app je helpen om de ademhaling onder controle te krijgen.

Informatie voor zorggebruikers

Het is niet erg om een beetje stress te ervaren. Stress zorgt ervoor dat je beter oplet en sneller reageert. Bij te veel spanning kun je moe en geïrriteerd raken. Hierdoor lukt slapen bijvoorbeeld minder goed en geniet je minder van het leven. Dan wordt stress een probleem. Daarom is het goed om bewust te zijn van hoeveel stress je hebt en hoe je daarmee omgaat. Er zijn verschillende middelen die hierbij kunnen helpen.

Stress meten met een apparaat

Er bestaan verschillende stressmeters. De Spire Stone (Engels) en de emWave2 zijn voorbeelden. De Spire Stone klem je op je riem of bh. In de klem zit een sensor die je ademhaling meet. Via bluetooth stuurt het apparaat de ademsignalen naar een app op je telefoon. Als je gespannen bent, trilt het apparaat eventjes. Je weet dan dat je een paar keer diep moet ademhalen. Het apparaatje is comfortabel om te dragen, wasmachinebestendig en werkt 10 dagen op een volle batterij. De batterij is oplaadbaar via een meegeleverd laadstation (contactloos). Bij de emWave2 leg je een duim op het apparaat of gebruik je een oorsensor om stress te meten. De emWave is ongeveer zo groot als je mobiele telefoon.

Begeleiding bij omgaan met stress

Je kunt ook onder begeleiding leren omgaan met stress. Dit kan met Stressjam, een game waarbij je spannende opdrachten uitvoert onder begeleiding van een coach. Een virtual reality bril en een stressmeter meten samen je stressniveau. De VR-wereld past zich daarop aan. Het spel laat je bewust je stressniveau verlagen of juist verhogen. Op deze manier ervaar je hoe je snel kunt schakelen tussen inspanning (focus/stress) en ontspanning. Je krijgt ook oefeningen mee. Hiermee krijg je meer zicht op de balans tussen inspanning en ontspanning in je dagelijkse leven. De Stressjam-workshops zijn er voor groepen medewerkers of individuen.

Bij het gebruik van een stressmeter kun je ook een coachingsprogramma volgen. Dit vergroot het effect. 

Ontspannen door te concentreren op je ademhaling

Beter ontspannen kan ook door je te concentreren op je ademhaling. Daar helpt de Muse headband (Engels) bij. De hoofdband meet je hersengolven wanneer je hem op hebt. De hersengolven zie je terug in een app. Deze vertelt jou hoe jij met jouw ademhaling omgaat en geeft handvatten om deze tot rust te brengen. Het apparaat werkt via bluetooth en is oplaadbaar. 

Ontspannen via meditatie

Ook mediteren helpt je tot rust te komen. Er zijn allerlei apps die geleide meditaties aanbieden. Zoals Relax Melodies, Omvana (Engels), Headspace (Engels) en Buddhify (Engels). 

Treedt er geen verbetering op? Neem dan contact op met je huisarts.

Vergoeding

Overleg met je zorgverzekeraar of deze een stressmeter vergoedt. De Muse headband wordt niet vergoed.

Praktische hulp

Op de website van HeartMath Benelux vind je handige gebruikstips over de emWave2.

Op de website van Muse vind je een uitgebreide gebruikershandleiding. 

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een stressmeter? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Als je patiënt last heeft van te veel stress, kan dat het herstel belemmeren. Je kunt je patiënt helpen om bewust te worden van zijn of haar stressniveau. Ook kun je hem of haar adviseren in hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Hier kun je een stressmeter voor inzetten, of verschillende coachingsprogramma’s adviseren. Door stress eerder te herkennen en beter te ontspannen, kan je behandeling beter aanslaan en je patiënt sneller herstellen.

Inzicht in stressniveau via een apparaat

De Spire Stone, emWave2 en HUME zijn voorbeelden van stressmeters. Je patiënt draagt een kastje bij zich. Deze meet met sensoren wanneer en hoe stress zich opbouwt. De gegevens worden doorgestuurd en kun je online of via een app zien. Dit is een manier om je patiënt verder te helpen.

Omgaan met stress

Bij de Stressjam-methode wordt virtual reality (VR) ingezet om stress beter te reguleren. Je patiënt speelt hiervoor een game onder begeleiding. Wil je als professional cliënten of patiënten begeleiden? HeartMath Benelux biedt opleidingen voor professionals die cliënten willen begeleiden in het omgaan met stress en emoties. Dit wordt gedaan met behulp van wetenschappelijk gevalideerde hartcoherentietechnieken.

Hulp bij ontspannen

Er verschillende meditatieapps die je patiënten kunt adviseren om beter te ontspannen. Voorbeelden zijn Relax Melodies, Omvana (Engels), Headspace (Engels) en Buddhify (Engels). 

De Muse headband (Engels) is voor je patiënt ook een manier om rustiger te worden. Hierbij leert je patiënt om beter op zijn of haar ademhaling te letten. De gegevens die worden opgeslagen, kun je als hulpmiddel gebruiken bij een behandeling.

Praktische hulp

Wil je een stressmeter implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

De Spire Stone helpt je in situaties die stressvol zijn, hij helpt je bewust te worden van jezelf. Op het moment dat jij rustiger een situatie in gaat, dan is het ook voor de jongere makkelijker om rustig te worden. Het heeft geen zin om allebei gespannen te zijn. Wij zijn de pedagogische medewerkers, wij geven het goede voorbeeld. Wij hebben daarbij soms ook een handje nodig om rustiger te worden. Uiteindelijk kunnen we de jongeren daar beter mee helpen.
Pedagogisch medewerker Nikki Vinke, uit onderstaande video

Disclaimer

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.