Thuis je weg vinden in het donker

Nachtoriënterende verlichting en oplaadbare zaklamp

lampje onder bed verlicht voeten die uit bed stappen

Bedlamp. Beeld: GeneratieThuis

Er zijn slimme hulpmiddelen die ’s nachts licht geven wanneer je het nodig hebt. Zoals nacht oriënterende verlichting, die automatisch aan gaat bij beweging. Deze verlichting geeft zacht licht en werkt op batterijen. Er bestaat ook een oplaadbare LED zaklamp, die je in een houder in een stopcontact plaatst. Je pakt hem wanneer je licht nodig hebt. Als de stroom uitvalt, springt de zaklamp ook aan.

Informatie voor zorggebruikers

Als je er ’s nachts uit moet, is het handig als je direct verlichting bij de hand hebt. Zo kun je snel en veilig je weg vinden. Zonder dat je een felle lamp aan hoeft te doen.

Licht bij beweging

De nacht oriënterende verlichting plaats je op plaatsen waar je in het donker een beetje licht wilt hebben. Ze gaan aan als je bijvoorbeeld uit bed stapt of de trap afloopt. Je kunt ze laag plaatsen om alleen je looproute goed te kunnen zien. Ook kun je er de donkere hoekjes op de trap goed mee verlichten. Nacht oriënterende verlichting is verkrijgbaar bij vrijwel iedere doe-het-zelfwinkel. Je kunt ze ook online kopen door te zoeken op nachtverlichting.

Licht bij de hand

De oplaadbare LED zaklamp hoef je alleen maar uit de houder te pakken als je licht nodig hebt. Na gebruik plaats je hem weer in de houder. Zo is hij altijd opgeladen. Veel van deze oplaadbare zaklampen hebben een klein nachtlichtje, zodat je ze in het donker kunt vinden. Oplaadbare LED zaklampen koop je bij vrijwel iedere huishoudzaak en doe-het-zelfwinkel. Je kunt ze ook online kopen door te zoeken naar zaklamp in stopcontact.

Vergoeding

Nacht oriënterende verlichting en de oplaadbare zaklamp worden niet vergoed.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een van deze zorginnovaties? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Wanneer je nachtelijke rondes loopt, kun je cliënten snel wakker maken wanneer je het licht aan doet. Met nacht oriënterende verlichting heb je voldoende zacht licht. Je cliënt kan doorslapen terwijl jij rustig langs loopt.

Licht bij beweging

Op plaatsen waar je in het donker een beetje licht wilt hebben, plaats je nacht oriënterende verlichting. Je kunt ze laag plaatsen zodat de cliënt er minder van merkt. Je koopt nacht oriënterende verlichting bij vrijwel iedere doe-het-zelfwinkel. Je kunt ook online zoeken op nachtverlichting.

Licht bij de hand

De oplaadbare LED zaklamp pak je uit de houder als je licht nodig hebt. Daarna plaats je hem terug. Zo is hij altijd opgeladen. In het donker kun je ze vinden omdat ze vaak een klein nachtlichtje hebben. Ook oplaadbare LED zaklampen zijn verkrijgbaar bij vrijwel iedere huishoudzaak en doe-het-zelfwinkel. Je kunt ze ook online kopen door te zoeken naar zaklamp in stopcontact.

Praktische hulp

Wil je nacht oriënterende verlichting of een oplaadbare zaklamp implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ´Implementatie´.

Voorbeelden van aanbieders