Overslaan en naar de inhoud gaan

Thuismonitoring zwangerschap

Bij (risico)zwangerschap zelf de hartslag van je baby meten

Zwangere vrouw op de bank met band om die hartslag baby monitort

Foto: Louis Meulstee

Zwangere vrouw op de bank met apparatuur om baby te monitoren

Foto: Louis Meulstee

Er bestaat een draagbaar apparaat waarmee een aanstaande moeder thuis zelf kan meten hoe het met haar ongeboren kind gaat. Dit heet ook wel thuismonitoring. Het apparaat maakt een CTG, die onder meer de harttonen van het kindje registreert. Je sluit het apparaat thuis gemakkelijk zelf aan. De verloskundige of gynaecoloog kan via een beveiligde internetverbinding realtime op afstand meekijken.

Zie een video over voordelen van thuismonitoring (Engelstalig, met ondertitels):

Informatie voor zorggebruikers

Thuis kunnen controleren hoe het met je ongeboren baby gaat, scheelt veel stress. Zeker wanneer je een risicozwangerschap hebt. Zo hoef je niet naar het ziekenhuis voor extra controles. Nu kun je thuis op elk moment meten hoe het je kind gaat. Dat geeft rust.

De draagbare set met apparatuur voor thuis is van Sense4Baby. Daarnaast is er ook telebegeleiding van Luscii. Hierbij meet je thuis zelf je bloeddruk. Ook beantwoord je vragen over je gezondheid. Daarna stuur je de gegevens door naar je zorgverlener. Je hebt overzicht van je gegevens in de bijbehorende app. Je gynaecoloog kijkt op afstand mee. Je kunt met elkaar contact hebben via de mail of beeldbellen.

Overleg met je verloskundige of gynaecoloog of je gebruik kunt maken van thuismonitoring of telebegeleiding.

Informatie voor zorgprofessionals

Patiënten met een risicozwangerschap zijn gebaat bij zo min mogelijk stress. Dan scheelt het wanneer zij thuis zelf kunnen meten hoe het met hun ongeboren kind gaat. Zo hoeven ze minder vaak naar het ziekenhuis. Jij kijkt op afstand mee. Zo kun je bijsturen waar nodig, terwijl je tijd over hebt voor andere zorg.

Sense4Baby is een draagbare set met apparatuur voor thuis. Ben je verloskundige? Meer informatie over CTG-monitoring in de eerstelijns verloskunde vind je op de website van ICT Healthcare & technology Solutions. Het is geen voorbehouden handeling, maar vergt wel vaardigheid, waarvoor BMA Telenatal een training biedt. Ben je gynaecoloog? Meer informatie over thuismonitoring in de tweedelijns gynaecologie staat ook op de website. Voordelen: er wordt vaak flink bespaard op personeelskosten en ligdagen voor het ziekenhuis.

Daarnaast is er ook telebegeleiding van Luscii. Je patiënt meet hierbij zelf thuis haar bloeddruk. Ook beantwoordt ze vragen over haar gezondheid. Deze gegevens ontvang je van haar. Als gynaecoloog kun je op afstand meekijken. Ook kun je contact met elkaar opnemen via de mail of beeldbellen. Op de website van Luscii staat meer informatie voor zorgverleners.

Praktische hulp

Lees op de website van UMC Utrecht hoe zij en Diakonessenhuis Luscii voor thuismonitoring van zwangerschap gebruiken. Zij noemen deze studie Safe@Home.

Voorbeelden van aanbieders

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben. 

Meer zorginnovaties voor