Overslaan en naar de inhoud gaan

Track and trace voor medische apparaten

Apparatuur in ziekenhuizen en zorginstellingen sneller terugvinden

Zorgprofessional met smart phone in zijn hand waarop de app CureTrack te zien is, track and trace voor medische apparatuur

Foto: CureTrack

Er bestaan nu nieuwe, goedkopere systemen die medische apparatuur in zorginstellingen snel lokaliseren. Elke infuuspomp, bloeddrukmeter, rolstoel enzovoorts krijgt een sensor of een apparaatje. Deze zijn een paar centimeter groot. Beide geven de locatie van het voorwerp voortdurend door. Via een computer of app heb je eenvoudig het overzicht van de locatie van alle apparaten.

Informatie voor zorggebruikers

Voor jouw zorgverleners is het handig als ze benodigde apparaten snel kunnen vinden. Dat kan met sensoren die de locatie doorgeven aan een systeem. Je zorgverlener weet zo precies waar alles staat. Dat is prettig, want jij krijgt snel de juiste behandeling.

Informatie voor zorgprofessionals

Waar ligt de infuuspomp of de bloeddrukmeter? Waar staat er een rolstoel? Werk je in een ziekenhuis of verpleeghuis, dan ben je vaak veel tijd kwijt aan het zoeken van dergelijke medische apparatuur. Track and trace systemen geven met behulp van kleine sensoren de exacte locatie daarvan door. Een online overzicht van alle apparatuur bespaart jou en je collega’s tijd en frustratie.

Er bestaan al langer systemen die aangeven waar medische apparatuur zich bevindt. Maar de meeste zijn duur. Bovendien leveren ze vaak extra werk op. Zo moet je steeds opnieuw de apparaten ‘inscannen’ voor een compleet overzicht. 

Het systeem Blyott (Engels) is een voorbeeld van een nieuw en goedkoper systeem. Het systeem maakt gebruik van bestaande wifi en bluetooth. Je installeert het binnen enkele dagen in je zorginstelling. Je voorziet elk apparaat en hulpmiddel van een sensor. Deze geeft niet alleen de locatie door, maar ook of het tijd is voor bijvoorbeeld een periodieke onderhoudsbeurt. Approxx werkt hetzelfde en heeft er ook een app aan gekoppeld. Arna kan ook de handleiding van producten opslaan. Die kun je op je tablet of telefoon zien, waar je ook bent. Scan hiervoor met je telefoon of tablet de barcode die op het apparaat staat. Dan krijg je de handleiding te zien. Daarnaast kan je met Arna een product virtueel in 3D zien met augmented reality.

Eigen techniek voor locatiebepaling

Ook CureTrack werkt op dezelfde manier. Dit systeem heeft een eigen techniek voor locatiebepaling ontwikkeld. Hiermee worden de bestaande wifi en bluetooth in de zorginstelling niet belast. Neem contact op met de leverancier om het systeem te gebruiken. 

Voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen helpen deze systemen ook bij een efficiënte inzet van de apparatuur en bij de registratie van onderhoudsbeurten, klinische reiniging en/of sterilisatie van apparaten. 

Praktische hulp

Wil je een track and trace systeem implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’

Voorbeelden van aanbieders