Veilig drinken met slikstoornis

Aangepaste drinkbeker

Vrouw drinkt uit slokregulerende drinkbeker

Total Cup. Copyright: Stefanie Anisuzzaman

sasscup design drinkbeker

Sasscup

total cup onderdelen

Total Cup. Copyright: Stefanie Anisuzzaman

Met een aangepaste drinkbeker kunnen mensen met een slikstoornis drinken zonder te morsen of te verslikken. Je drinkt zoals je ook uit een gewone beker zou doen. Hierdoor blijft de motoriek intact. Je ziet vrijwel niet dat het een aangepaste beker is. Hierdoor voelt het drinken minder 'kinderlijk' aan dan bij een beker met tuitje of rietje. 

Bekijk deze video over het gebruik van deze aangepaste drinkbeker:

Informatie voor zorggebruikers

Een aangepaste drinkbeker zorgt ervoor dat je bij het drinken minder wordt beperkt door je slikstoornis of tremor. Zo kun je zelf veilig blijven drinken zonder te morsen. Dit geeft je een stukje zelfstandigheid en zelfverzekerdheid terug. 

Er verschillende soorten bekers. Zo zijn er bekers waarmee je drinkt zonder te knoeien, en bekers die je slokken reguleren. 

Zonder knoeien

Een voorbeeld van een beker die helpt om zonder knoeien te drinken is de SASSCUP. Deze beker heeft een inzetstuk. Hierdoor klotst de drank niet over de randen als je bijvoorbeeld een tremor hebt. Het inzetstuk voorkomt dat je morst. Dankzij het 'volwassen' ontwerp van de beker kun je waardig drinken. Er kunnen warme en koude dranken in.

Slok regulerende drinkbeker

Een voorbeeld van een slok regulerende drinkbeker is de Total Cup. Deze heeft meerdere inzetstukken zodat je het kunt aanpassen aan je behoefte. Er kan maximaal een slok van 15 of van 20 milliliter per keer uit de beker komen. Zo neem je niet per ongeluk een te grote slok, waardoor je je verslikken. Hij heeft één, twee of geen handvatten. 

Vergoeding

Aangepaste drinkbekers worden niet vergoed door zorgverzekeraars.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een zorginnovatie zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Je kunt jouw cliënten veilig zelf laten drinken met een aangepaste drinkbeker. Zonder dat zij morsen. Hiermee geef je hen een stukje zelfstandigheid en waardigheid terug. Daarnaast kun jij je op andere zorgtaken richten.

Er zijn bekers waarmee de cliënt kan drinken zonder te knoeien, en bekers die de slokken reguleren. 

Zonder knoeien

De SASSCUP is een voorbeeld van een beker die je cliënt helpt om zonder knoeien te drinken. Je legt er een inzetstuk in. Hierdoor klotst de drank niet over de randen. Handig voor cliënten die bijvoorbeeld een tremor hebben. Door het inzetstuk morsen zij niet. Dankzij het 'volwassen' ontwerp van de beker kunnen zij waardig drinken. Er kunnen warme en koude dranken in.

Slok regulerende drinkbeker

Een slok regulerende beker helpt cliënten met een verminderd slikvermogen om zelfstandig, veilig en zelfverzekerd te drinken. Hiermee verminder je het risico op verslikken. De Total Cup is een voorbeeld van zo’n beker. Deze heeft meerdere inzetstukken zodat je het kunt aanpassen aan de behoefte van je cliënt. Je kunt het zo instellen dat er een slok van maximaal 15 of van 20 milliliter per keer uit de beker komt. Zo neemt je cliënt niet per ongeluk een te grote slok. De beker heeft één, twee of geen handvatten. 

Praktische hulp

Wil je deze zorginnovatie implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina 'Implementatie'.

Bij het bestellen van de Total Cup kun je om advies vragen over de keuze voor slokgrootte en gebruik. 

Voorbeelden van aanbieders

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.