Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilig en zelfstandig thuis wonen

Virtuele thuiszorg

Vrouw laat de producten zien die bij virtuele thuiszorg horen, de app, de alarmering, het horloge

Virtuele Thuiszorg

Oudere vrouw gebruikt Virtuele Thuiszorg en tikt op tabletscherm om Nettiezorg te bellen

Virtuele Thuiszorg

Met een totaalpakket aan technologische hulpmiddelen kunnen veel mensen veilig zelfstandig thuis blijven wonen. Deze Virtuele Thuiszorg is afgestemd op wat de gebruiker nodig heeft. Zoals 24-uurs monitoring, of contact met een coach via beeldbellen. Hier krijg je verschillende apparaten bij, zoals een tablet of sensoren. Via een app blijven mantelzorgers en zorgprofessionals met elkaar verbonden.

Bekijk in dit filmpje hoe virtuele thuiszorg werkt en wat de ervaringen zijn:

 

Informatie voor zorggebruikers

Het is fijn om een extra paar ogen en oren te hebben wanneer je zelfstandig woont. Je voelt je veiliger en gaat gemakkelijker de deur uit. Zeker wanneer je de mogelijkheid hebt om alarm te slaan als je valt of als er iets anders mis is met je gezondheid. 

Opties kiezen

Het pakket van Virtuele Thuiszorg stel je zelf samen, in overleg met je mantelzorgers en zorgverleners. Er zijn verschillende opties. Kies je bijvoorbeeld voor persoonlijk contact met een coach via beeldbellen, dan krijg je daarvoor een tablet in bruikleen. Bij 24 uurs monitoring krijg je ook een slim zorghorloge en een gps-tracker. Het monitoren gebeurt op de achtergrond. Bespreek je zorg gerelateerde onderwerpen met je coach? Dan neemt je coach contact op met een verpleegkundige. 

Ook andere hulpmiddelen kunnen worden ingezet. Dit spreek je in overleg af. Het is belangrijk dat je begrijpt hoe de onderdelen werken. Laat je hierover goed informeren en helpen bij de installatie. Jouw zorgnetwerk stemt in de bijbehorende Nettie app taken en acties met elkaar af. 

NB. De verschillende oplossingen die Virtuele Thuiszorg biedt, zijn ook apart op zorgvannu.nl te vinden, maar zij bieden deze als totaalpakket aan.

Vergoeding

In bepaalde gevallen wordt Virtuele Thuiszorg vergoed. Als in het zorgbehandelplan van de gebruiker VirtueleThuiszorg geïndiceerd is als telezorg, dan kan dit gedeclareerd worden. Is het onderdeel van de 'digitalisering van zorgprocessen' in een instelling? Dan zijn er verzekeraars (bv. CZ) die dit kunnen en willen financieren, onder bepaalde voorwaarden. 

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van dit pakket? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Virtuele thuiszorg ondersteunt jouw werk en helpt je cliënten zelfstandiger worden. Met ondersteuning afgestemd op hun behoeften. Door bepaalde handelingen weg te nemen, kun jij je richten op de kwaliteit van de zorg die je levert. 

Opties kiezen

Je cliënt stelt het pakket van Virtuele Thuiszorg samen in overleg met jou en andere mantelzorgers en zorgverleners. Doorloop samen met je cliënt het zorgproces om te bepalen welke opties bij hem of haar passen. Als je cliënt bijvoorbeeld kiest voor persoonlijk contact met een coach via beeldbellen, dan krijgt hij of zij een tablet in bruikleen. Daar komen een slim zorghorloge en een gps-tracker bij wanneer 24 uurs monitoring ook in het pakket zit. Het monitoren doe je op afstand. Bespreekt je cliënt zorg gerelateerde onderwerpen met zijn of haar coach? Dan neemt de coach hierover contact met jou op. 

Het is belangrijk dat je cliënt begrijpt hoe de onderdelen werken. Informeer hem of haar hier goed over en help bij de installatie. In de bijbehorende Nettie app stem je taken en acties af met de andere zorgverleners en mantelzorgers. 

NB. De verschillende oplossingen die Virtuele Thuiszorg biedt, zijn ook apart op zorgvannu.nl te vinden, maar zij bieden deze als totaalpakket aan.

Praktische hulp

Wil je dit pakket implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina 'Implementatie'.

Op de websitepagina speciaal voor zorgverleners lees je hoe je Virtuele Thuiszorg goed inricht voor je cliënten.

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met virtuele thuiszorg? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Voorbeelden van aanbieders

Meer zorginnovaties voor