Voorhoofdthermometer om betrouwbaar koorts te meten

Koorts meten terwijl iemand slaapt

Moeder meet koorts van zoon met voorhoofdthermometer

Beeld: iStock

Temperatuur van baby wordt gemeten met voorhoofdthermometer

Beeld: iStock

De voorhoofdthermometer is een handige en betrouwbare oplossing om iemands temperatuur te meten. Hij werkt op dezelfde manier als een oorthermometer: hij meet de lichaamstemperatuur door middel van infraroodstraling. Hoe meer straling ergens vanaf komt, hoe warmer het is. Je plaatst de thermometer tegen het voorhoofd. Binnen enkele seconden verschijnt de temperatuur op het scherm.

Bekijk deze video over het gebruik van de voorhoofdthermometer:

 

Informatie voor zorggebruikers

De voorhoofdthermometer is een handige en betrouwbare oplossing om iemands temperatuur te meten. Hij werkt snel, gemakkelijk en erg prettig: je kunt er zelfs iemands koorts mee meten terwijl die persoon slaapt, of buiten kennis is. Omdat je hem op afstand gebruikt, is het ook nog eens hygiënisch en veilig.

Bij sommige voorhoofdthermometers hoef je de thermometer niet eens tegen het hoofd te houden, maar meet je al vanaf een kleine afstand de temperatuur. Meet je meer dan 38 graden? Dan heeft iemand koorts. Lees vooraf altijd goed de gebruiksaanwijzing om te weten hoe jouw thermometer werkt.

Koorts meten met een voorhoofdthermometer is net zo betrouwbaar als reguliere thermometers. Ook de thermometers waarbij je de huid niet aanraakt zijn heel nauwkeurig. Voorhoofdthermometers kun je kopen bij vrijwel iedere apotheek, drogist, huishoudwinkel, thuiszorgwinkel of webshop. Bekijk bijvoorbeeld hier goede voorhoofdthermometers. Je kunt ook op Google zoeken naar 'voorhoofdthermometer' om verschillende opties te vinden.

Vergoeding

Een voorhoofdthermometer wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een voorhoofdthermometer? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Je wilt de koorts van patiënten zo nauwkeurig mogelijk meten. Dat moet wel veilig gebeuren, zonder dat je zelf ziek wordt. De voorhoofdthermometer is een handige en betrouwbare oplossing. Omdat je hem op afstand gebruikt, is het ook nog eens hygiënisch en veilig. Hierdoor is dit type thermometer uitermate geschikt voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen.

Lees vooraf altijd goed de gebruiksaanwijzing. Bij sommige voorhoofdthermometers hou je de thermometer niet tegen het hoofd maar meet je vanaf een kleine afstand de temperatuur. Meet je meer dan 38 graden? Dan heeft iemand koorts. De voorhoofdthermometer is praktisch, veilig, geschikt voor alle leeftijden en het allerbelangrijkste: hij beperkt het doorgeven van infecties tot een absoluut minimum. Voorhoofdthermometers kun je kopen bij vrijwel iedere apotheek, drogist, huishoudwinkel, thuiszorgwinkel of webshop. Je kunt ook op Google zoeken naar 'voorhoofdthermometer' om verschillende opties te vinden.

Er bestaan zeer betrouwbare voorhoofdthermometers om in de zorg te gebruiken. Deze thermometers plaats je op het voorhoofd van een patiënt. Via de slaap schuif je hem naar de holte achter de oorlel. Daar loopt de slagader, die zorgt voor een zeer betrouwbare meting. De meting kan bijna niet mislukken en het is gemakkelijker en prettiger voor jou en de patiënt. Bovendien is het ook nog duurzamer, omdat er geen plastic kapjes nodig zijn, zoals bij de oorthermometer. Zo is het UMCG al overgestapt op voorhoofdthermometers.

Praktische hulp

Wil je een voorhoofdthermometer implementeren in je ziekenhuis of zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’

Voorbeelden van aanbieders

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.