VR-traumabehandeling

Trauma’s verwerken met behulp van virtual reality

Man loopt op loopband en heeft drie schermen om zich heen met virtuele trauma beelden

3MDR. Beeld: Zorg van Nu

Man staat voor een scherm met virtuele beelden die hem aan zijn trauma herinneren

3MDR. Beeld: Zorg van Nu

Man loopt op loopband met schermen om zich heen terwijl hij begeleid wordt door een therapeut en iemand die de computer bestuurt

3MDR. Beeld: Zorg van Nu

3MDR is een traumabehandeling waarbij je in contact komt met gevoelens die gekoppeld zijn aan een traumatische herinnering. Hiervoor stap je op een loopband die is omringd door projectieschermen. Je bepaalt zelf welke beelden hierop worden geprojecteerd. De beelden en geluidseffecten roepen de traumatische herinnering op. De behandelaar staat naast je en begeleidt je tijdens deze ervaring.

Bekijk in de onderstaande video hoe 3MDR werkt:

Informatie voor zorggebruikers

Als je iets ingrijpends hebt meegemaakt, kan dat je leven behoorlijk op zijn kop zetten. Slecht slapen, bang zijn, stemmingswisselingen en nachtmerries kunnen symptomen zijn van PTSS, een Posttraumatische Stressstoornis. Een 3MDR behandeling kan je helpen hier vanaf te komen. Zo krijg je in kleine stappen weer meer grip op je symptomen en je leven.

Tijdens de huidige behandelingen van PTSS blijkt dat een deel van de mensen niet in staat is om in contact te komen met zijn of haar emoties. Hierdoor is de behandeling niet altijd effectief. Een 3MDR-behandeling kan hier wel voor zorgen.

Je kunt de behandeling ook met een Virtual Reality-bril doen. Tijdens zo’n sessie worden jouw traumatische herinneringen opgeroepen volgens het EMDR protocol. Dan ga je individueel of samen met je behandelaar aan de slag om die beelden en traumatische herinneringen minder intens te maken. Zo kun je deze herinneringen verwerken. Op afstand kun je ook aan de slag met EMDR. Ook zonder VR-bril of speciale 3D-ruimte. 

Op dit moment kun je alleen een 3MDR-behandeling ontvangen door mee te doen aan een onderzoek van Centrum ’45 naar de effectiviteit van 3MDR. Wil je deelnemen aan het onderzoek? Bespreek dit dan met je behandelaar.

Vergoeding

Deelname aan het 3MDR onderzoek wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Het gebruik van de VR-bril wordt nog niet vergoed.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van 3MDR? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

3MDR helpt je cliënten om in contact te komen met gevoelens die gekoppeld zijn aan traumatische herinneringen. Door hen hierbij te begeleiden, help je hen stap voor stap om de gebeurtenissen te verwerken. Vaak grondiger dan bij huidige PTSS behandelingen. 

Op dit moment kan je cliënt alleen een 3MDR-behandeling ontvangen door mee te doen aan een onderzoek van Centrum ’45 naar de effectiviteit van 3MDR. Veteranen met PTSS die minimaal 6 maanden behandeld zijn (waarvan minimaal 3 maanden met traumagerichte therapie), kunnen deelnemen aan het onderzoek voor veteranen. Er is ook het Walk&Talk-onderzoek. Hieraan kunnen mensen deelnemen die vanwege hun werk een PTSS hebben opgelopen en nog niet eerder een complete traumabehandeling hebben afgerond. Is je cliënt in behandeling bij een andere GGZ-instelling? Dan kan hij of zij alsnog de 3MDR-behandelingen bij Centrum '45 krijgen.

EMDR via een bril

Je kunt cliënten ook behandelen met een Virtual Reality-bril. Tijdens zo’n sessie worden de  traumatische herinneringen van je cliënt opgeroepen volgens het EMDR protocol. Individueel of samen met jou gaat je cliënt vervolgens aan de slag om die beelden en traumatische herinneringen minder intens te maken. Zo kan je cliënt de herinneringen gaan verwerken.

De VR-bril als aanvulling op een reguliere EMDR-behandeling kan de intensiteit van het behandeltraject vergroten. Dit kan de voortgang van je cliënt versnellen. Je cliënt kan de VR-ervaringen zelfstandig thuis uitvoeren. Deze sessies wissel je af met face-to-face behandelingen. 

EMDR via de pc

Op afstand kun je als therapeut ook aan de slag met EMDR. Ook zonder VR-bril of speciale 3D-ruimte. Hierbij is het belangrijk om een goede afleidingstaak te hebben die gebruikt kan worden voor de behandelingen. Zo bewegen sommige therapeuten hun vingers voor de webcam. Of zij gebruiken YouTube filmpjes bij de behandeling. Maar deze methoden zijn niet toereikend voor een goede online behandeling. Met de applicaties EMDR-remote en EMDRlab kun je verschillende afleidingstaken aan je cliënt tonen. De intensiteit kun je aanpassen. De applicatie werkt via het internet. Je hoeft er niks voor te downloaden.

Praktische hulp

Wil je 3MDR implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.