Overslaan en naar de inhoud gaan

Wandel apps maken wandelen nog fijner

Ontdek nieuwe wandelroutes

Wandelaar met hond

Beeld: Hernán Piñera (Flickr)

Er bestaan allerlei wandel apps. Niet alle apps werken op dezelfde manier. De meeste kunnen je positie bepalen met gps, en tonen met een stip op de kaart waar je bent. Die stip beweegt met je mee als je loopt, zodat je weet welke kant je op gaat. Sommige apps tonen ook 'points of interest' zoals bezienswaardigheden, horecazaken en ov-haltes. Bij sommige krijg je opdrachten of kun je quizjes doen.

Informatie voor zorggebruikers

Wil je eropuit trekken om een mooi stuk door de natuur te wandelen, maar weet je niet waarheen? Of loop je vaak dezelfde routes en wil je wel eens wat nieuws ontdekken? Er bestaan allerlei wandel apps waar je inspiratie mee kunt opdoen. Zo ga je automatisch meer bewegen. Dit is goed voor je gezondheid.

Voorbeelden van wandel apps zijn Wandelen, Route.nl, Natuurroutes en Vossenstreken.

Speurtocht met een app

Een andere manier om de omgeving op een leuke manier te ontdekken, is met geocaching. Dit is een speurtocht met GPS, waarbij je op zoek gaat naar een 'schat': vaak een blikje, bakje of koker met daarin kleine cadeautjes. Je haalt er iets uit en stopt er weer iets in, of schrijft je naam in het logboek. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een smartphone met GPS. Meer informatie vind je op deze website. Om te zien welke geocaches er bij jou in de buurt liggen kijk je op de officiële website. Hiervoor moet je een account aanmaken.

Samen wandelen op afstand

Met de wandelapp Ommetje kun je samen wandelen met vrienden, familie of collega’s zonder op dezelfde plaats te zijn. Ommetje benadrukt dat wandelen goed is voor de hersengezondheid en is in samenwerking met de Hersenstichting ontwikkeld.

Meer apps kun je vinden door als zoekwoord ‘wandelen' of 'natuur’ in te voeren. De meeste apps zijn gratis of kosten een paar euro.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een wandel app? Ga dan naar onze pagina  ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Je kunt cliënten en patiënten een wandel app aanbevelen. Zo’n app spoort hen op een leuke manier aan om meer te wandelen. Dit maakt bewegen weer leuk. En meer beweging houdt je patiënt of cliënt gezond.

Praktische hulp

Wil je een wandel app implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’