Overslaan en naar de inhoud gaan

Wond die niet dichtgaat samen verzorgen

Wond Zorg app voor complexe wonden

Vrouw achter tablet kijkt naar de Wond Zorg App

De Wond Zorg App. Beeld: Marleen Teuling

Bij de behandeling van een complexe wond zijn veel verschillende partijen betrokken. Een app kan dat proces stroomlijnen. Daarin leggen alle partijen de voortgang van de wondzorg digitaal vast. Op afstand wordt het gemonitord. Het bijbehorende managementinformatiesysteem levert statistieken en verbetervoorstellen. Een rapportage gaat naar de verzekeraar. 

Informatie voor zorggebruikers

Een complexe wond is een wond die niet uit zichzelf dichtgaat. Als je daar last van hebt, is dat vaak erg pijnlijk. De wond vraagt om een intensieve verzorging. Hiervoor moeten veel partijen samenwerken. De Wond Zorg app kan daarbij helpen. De app bespaart tijd, maakt het wondzorgproces efficiënter, kwalitatief beter en motiveert jou en je zorgprofessionals tijdens het vaak zware genezingsproces.

De huisarts of specialist stelt de diagnose bij je vast. Daarna wordt de behandeling gecoördineerd door wondspecialisten. Zij doen de verzorging van de wond die niet dichtgaat zelf of laten dit over aan de professionele- of informele zorg. Met name (thuis)zorginstellingen maken gebruik van de Wond Zorg App, samen met andere partners die ook bij de wondzorg zijn betrokken, zoals huisartsen, medisch specialisten en verbandmiddelenleveranciers.

Vraag aan je zorgverlener of jouw zorgteam al gebruik maakt van de Wond Zorg app.

Vergoeding

De Wond Zorg App wordt aan zorgorganisaties vergoed door zorgverzekeraars.

Informatie voor zorgprofessionals

Een complexe wond vraagt om een intensieve verzorging. Hiervoor moet je als zorgprofessional met veel partijen samenwerken. Er zijn slimme manieren om goed met elkaar samen te werken. Door het zorgproces in kaart te brengen, bespaar je tijd en maak je het proces efficiënter. Ook worden jij en de patiënt zo gemotiveerd tijdens het vaak zware genezingsproces.

Nederland telt 500.000 patiënten met een wond die niet dichtgaat. De Wond Zorg App helpt bij de zorg van deze complexe wonden. De app biedt regievoerder, wijkteams, ziekenhuis en huisarts één gezamenlijk dossier. In de wordt het wondplan vastgesteld en indien nodig bijgesteld. De wijkverpleegkundige maakt regelmatig een wondscan. De regisseur kan daarbij op afstand meekijken. Huisarts en ziekenhuis kunnen de resultaten ook volgen en communiceren met de betrokkenen. De aanbieder van de app heeft adviseurs in de regio en een 24-uurs supportdesk.

Slimme bril gebruiken

De smartglass oftewel slimme bril kan ook goed ingezet worden voor (complexe) wondverzorging. Het voordeel is dat de patiënt niet elke keer naar het ziekenhuis hoeft, maar het ziekenhuis als het ware 'meekijkt' met de wijkverpleegkundige. Ook voor verpleeghuisbewoners is het fijner om maar één persoon aan het bed te hebben. De specialist kijkt via de smartglass mee. Lees in dit artikel hoe het Streekziekenhuis Koningin Beatrix wondverzorging met de smartglass aanpakt.

Ook beeldbellen is een methode om gezamenlijk een wond te verzorgen. Lees erover in het artikel Wondzorg op afstand op de website van Waardigheid en trots.

Praktische hulp

Deze zorgtechnologie is onderzocht door Vilans & Significant, zie de eindrapportage (april 2021): Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg (pdf).

Wil je een van deze innovaties implementeren in je zorginstelling of wijkteam? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

Ik vind het prettiger dat we mensen niet zo overvallen met meerdere mensen. Het is veel rustiger en rust aan het bed is wat je wilt hebben. Van een wondronde moeten mensen niet zoveel last hebben.
verpleegkundig Specialist Elize Prins, uit onderstaande video
De camera is snel, objectief, gebruiksvriendelijk en qua handeling naar de patiënt een stuk eenvoudiger.
Wondconsulent over het gebruik van een wondzorgcamera i.c.m. wondzorgapplicatie
Naar de rapportage "Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg" (pdf)

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.