Overslaan en naar de inhoud gaan

Over Zorg van Nu

Zorgtechnologie, digitale zorg, zorginnovaties, e-health… het zijn eigenlijk allemaal slimme zorgoplossingen. Zulke nieuwe hulpmiddelen, werkwijzen en technologieën in de zorg noemen wij ‘zorg van nu’, want het gebruik ervan is niet meer iets van de toekomst. Het is gewoon van nu. 

Waarom Zorg van Nu?

Zorg van Nu is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat in 2018 is gestart. VWS vindt het belangrijk om e-health en innovaties in de zorg meer bekendheid te geven. Waarom? Omdat deze slimme zorgoplossingen kunnen bijdragen aan de gezondheid en kwaliteit van leven van iedereen. Ze kunnen het werk van zorgprofessionals verlichten, vergemakkelijken en efficiënter maken en de zorg verbeteren.

Maar de kennis is soms nog erg verspreid. Vaak is het niet duidelijk wat er allemaal is aan e-health en zorginnovaties. En hoe je dat in je eigen situatie toe kunt passen. Terwijl uit onderzoek blijkt dat als mensen er wél gebruik van maken, ze hier erg tevreden over zijn. Dus VWS wil met Zorg van Nu mensen inspireren en motiveren door voorbeelden van e-health en zorginnovaties te laten zien. 

Met Zorg van Nu willen we zo goed mogelijk aansluiten op de ontwikkelingen en veranderingen in de zorg en in de maatschappij, als ook bij verschillende beleidsprogramma’s van VWS. Veel mensen willen langer thuis blijven wonen. Ze willen minder vaak naar de arts toe hoeven en meer zelf thuis meten. Mensen met een beperking willen graag zo veel mogelijk meedoen in de maatschappij. Bij al deze ontwikkelingen kunnen e-health en andere innovaties in de zorg heel veel helpen. Hoe? Lees verder bij de zorgthema’s.

Wat doen we met Zorg van Nu?

Op deze website vind je voorbeelden van meer dan 160 verschillende zorgoplossingen, ter inspiratie van wat er mogelijk is. Slimme zorgoplossingen kunnen helpen bij zorg, gezondheid, ondersteuning, of bij het helpen of verzorgen van een ander. We laten je zien wat er nu al beschikbaar is, maar waarvan je misschien niet weet dat het er is of hoe je het gebruikt. 

Tip: gebruik de filters om een selectie te maken op basis van aandoening, zorgdomein, soort oplossing of zorgthema.

Ook delen we ervaringen met die slimme zorgoplossingen in filmpjes, vlogs en blogs. Volg onze posts op Facebook en LinkedIn voor filmpjes en vlogs over (het toepassen van) slimme zorgoplossingen.  Via Twitter delen we ons laatste nieuws. 

We besteden aandacht aan het implementeren van slimme zorgoplossingen op onze pagina Implementatie. Daar delen we een stappenplan, tips, adviezen en ervaringen met implementeren.

We hebben ook een e-learning ontwikkeld voor zorgverleners. Met deze e-learning leer je meer over zorgtechnologie, welke slimme zorgoplossingen er zijn en waar, wanneer en waarvoor je ze inzet. Deze e-learning is geaccrediteerd door het V&VN.

Wie zit er achter?

Achter alle activiteiten van Zorg van Nu zit een kernteam van het ministerie van VWS. Dit kernteam bestaat uit medewerkers van de directie Communicatie en directie Innovatie en Zorgvernieuwing. Maar we werken samen met alle beleidsafdelingen van VWS en ondersteunen de verschillende beleidsprogramma's. We werken ook samen met andere (regionale) initiatieven die hetzelfde doel nastreven als wij.

Voortgangsrapportage 2018-2019: 

Voortgangsrapportage 2018-2019

Download de Zorg van Nu Voortgangsrapportage 2018-2019 (pdf, 8,2 Mb)