Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanpassingen voor de trap

Makkelijker de trap op

Vrouw gaat met easysteppers makkelijke de trap op

EasySteps. Copyright: Arenda Oomen

Vrouw gaat met easysteppers makkelijk de trap op

EasySteps. Copyright: Arenda Oomen

Mevrouw loopt de trap op met behulp van trapondersteuning

Assistep

Heb je problemen met traplopen omdat je minder mobiel bent? Met trapaanpassingen wordt dit gemakkelijker. Zo kun je met tussentreden het hoogteverschil per trede verkleinen. Dan heb je minder spierkracht nodig. Er is ook trapondersteuning met beugel, zodat je veilig de trap op en af komt. Anders dan bij een traplift blijf je je spieren trainen. Zo rem je verdere achteruitgang van je mobiliteit.

Voor wie zijn de trap aanpassingen?

Voor ouderen en anderen die minder goed ter been zijn of moeite hebben met traplopen. Bijvoorbeeld als gevolg van ouderdom, artrose, reuma, spierziekten, HMS/EDS, hart- en/of longproblemen, obesitas, klompvoet of dwerggroei.

Hoe werken de trap aanpassingen?

Door het plaatsen van tussentreden loop je de trap makkelijker op en af, omdat je steeds maar halve stappen hoeft te zetten in plaats van hele. De tussentreden kunnen gemonteerd worden op vrijwel elke trap, zowel binnen als buiten.

Traphulpmiddel Assistep bestaat uit een speciale trapleuning (een rail) en een handgreep. De leverancier bevestigt deze op de muur naast de trap en maakt de rail ter plekke voor je op maat. De handgreep is een speciaal soort beugel en geeft je een veilige ondersteuning bij het op- en aflopen van de trap. Op de weg naar boven geeft de beugel je een extra veilige houvast. Op weg naar beneden blokkeert de beugel automatisch als je dreigt te vallen, als een soort autogordel. Zo blijf je veilig staan. Je hebt geen onderhoud aan het product, omdat het werkt zonder elektronica of motor.

Bekijk hoe de Assistep werkt in dit filmpje :

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

De tussentreden worden op maat gemaakt en kunnen op alle soorten trappen worden gemonteerd, ook op portiektrappen en buitentrappen. Een aanbieder van tussentreden is Enocent.

Het traploophulpmiddel Assistep is verkrijgbaar bij M’bility. De prijs van de Assistep hangt af van het type trap dat je in je huis hebt, maar begint vanaf een paar duizend euro. Meestal is de kostprijs ongeveer de helft van een traplift. 

Vergoeding

De tussentreden kunnen worden vergoed vanuit de WMO. Neem hiervoor contact op met het WMO-loket van jouw gemeente.

De Assistep wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. Vraag bij je gemeente na wat de mogelijkheden zijn voor vergoeding vanuit de Wmo. Vaak is het wel mogelijk om dergelijke hulpmiddelen te bekostigen vanuit je pgb.