Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantrekhulp voor steunkousen

Zelf je steunkousen aantrekken

oudere vrouw trekt steunkous aan met aantrekhulp

Aantrekhulp. Beeld: Steve+

Vind je het lastig om je steunkousen aan te trekken? Of lukt het je helemaal niet meer? Met een aantrekhulp voor steunkousen ben je niet afhankelijk van de hulp van anderen, waardoor je ook langer zelfstandig kunt blijven. Het helpt je bij het aantrekken van je steunkousen. Je plaatst de kous erin en kunt die vervolgens al zittend over je voet en kuit (of over je arm) aantrekken.

Voor wie is de aantrekhulp voor steunkousen?

Voor mensen die moeite hebben met het aantrekken van hun steunkousen maar dit wel zelfstandig willen blijven doen of voor verzorgenden die steunkousen aantrekken bij anderen en hierbij moeite ervaren.

Hoe werkt de aantrekhulp voor steunkousen?

Er zijn verschillende soorten aantrekhulpen. Bij de meeste plaats je de kous in het hulpmiddel, waarna je zittend de kous eenvoudig over je voet en kuit aantrekt. Zo hoef je niet te bukken. Er is ook een aantrekhulp voor een steunkous voor je arm. Een mooi voorbeeld van een steunkous-aantrekhulp vind je in dit filmpje:

 

Er zijn ook andere aantrekhulpen dan alleen voor steunkousen. Zo is er hulp om een jas over je schouders te krijgen, om een broek aan te trekken, of een knoop dicht te doen. Voor nog meer handige hulpmiddelen bij het aan- en uitkleden, kijk eens in de hulpmiddelenwijzer.nl van Vilans.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Verschillende aantrekhulpen voor steunkousen zijn te koop bij de thuiszorgwinkel.

  • Het voorbeeld uit de video heet Steve+ en is online bij steunkousgemak.nl te koop.
  • De Handylegs, de Dressbuddy en de Doff 'n Donner helpen zowel bij het aan- als uittrekken van je steunkousen.
  • Je hebt ook de een easy-slide, een soort glijkous van zeildoek. Deze helpt om de steunkous makkelijker over je been te laten glijden. Daarbij is het wel belangrijk dat je nog voldoende kracht in je handen hebt en kunt bukken om bij je tenen te komen.
  • De Perfect|Fit maakt het makkelijker om  steunkousen voor je arm aan te trekken.

Voor advies over de juiste aantrekhulp kun je contact opnemen met een ergotherapeut.  

Voor hulpmiddelen bij het aan- en uitkleden, zie de hulpmiddelenwijzer.nl van Vilans of zoek zelf online op bijvoorbeeld 'aankleedhulp'.

Vergoeding

Neem contact op met je zorgverzekeraar om te vragen of de aantrekhulp wordt vergoed. De basisverzekering vergoedt 10 uur aan advies van een ergotherapeut.