Afdrogen zonder handdoek

Een elektrische droger voor het lichaam

Een jongen met een lichamelijke beperking ligt op tafel onder infraroodlampen. Een man houdt zijn hand vast.

Foto: Jurgen Cattel

Zorg je voor iemand met een beperking of een oudere? Een van de uitdagingen is dan het afdrogen na het douchen. Het afdrogen met een handdoek kan voor extra spierspanning en prikkels zorgen, waardoor de ander onrustig wordt. Hierdoor kun je lastige plekken als de oksels moeilijker bereiken. Een elektrische droger maakt het afdrogen makkelijker en aangenamer voor jou en voor je cliënt.

Voor wie is het bedoeld?

Voor mensen die veel hulp nodig hebben bij het afdrogen na het douchen. Bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking en ouderen.

Hoe werkt het afdrogen zonder handdoek?

De Human Body Dryer is een elektrische droger voor het hele lichaam. De droger kun je gebruiken bij mensen die zich niet zelfstandig kunnen afdrogen. De droger blaast een warm briesje dat het lichaam droogt. Ook heeft het infraroodlampen die warmte afgeven, zodat het lichaam tijdens het droogblazen niet afkoelt. De warmte zorgt voor ontspanning bij de cliënt. De  cliënt kan eronder zitten, liggen of staan en je hoeft als zorgverlener alleen het lichaam of lichaamsdelen helpen draaien zodat moeilijk bereikbare plekken ook droog worden. Zo is het afdrogen veel minder zwaar en is de cliënt minder afhankelijk van je. Binnen drie tot vijf minuten is het lichaam droog en ook niet meer klam. Daardoor wordt aankleden makkelijker en is er minder kans op smetplekken.

Je kunt de warmte van de infrarood lampen ook gebruiken om bijvoorbeeld mensen met spasmes of ouderdomsklachten te laten ontspannen. Zet hem of haar dan met kleren aan voor of onder de droger, zodat de spieren opwarmen.

Bekijk in de onderstaande video hoe de Human Body Dryer werkt:

 

Een alternatieve elektrische droger is de AquaBreeze. Dit is een kolomventilator die je gemakkelijk in een douche of bad kunt installeren. De droger heeft een verwarmingselement in plaats van infraroodlampen. De ventilator blaast van boven naar beneden een warme bries over je lichaam. Ook bij deze droger heb je geen handdoeken nodig. De AquaBreeze is ideaal voor mensen die langer zelfstandig willen blijven.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders [subkop, h3]

  • Voor informatie over de Human Body Dryer, ga naar de website van HBD. Neem contact met hen op over aanschaf.
  • De AquaBreeze wordt aangeboden door Well Fair. Via hun website kun je vrijblijvend een brochure aanvragen met meer informatie. Daarnaast kun je de AquaBreeze bij verschillende webwinkels kopen, bijvoorbeeld bij Sanitairlokaal.

Vergoeding

Deze hulpmiddelen worden niet vergoed.

Gerelateerde oplossingen

tilstoel verlicht het tillen in de zorg

Hulpmiddel bij tillen in de zorg

Makkelijker mensen overeind helpen na een val
Behandeling & Verzorging
jongen met vr-bril op in zwembad

Ontspannen met een VR-bril

Vanaf de bank naar het bos of strand
Spel & Beweging