Overslaan en naar de inhoud gaan

Afstandsbediening voor je raam, lamp of gordijn

Alledaagse taken makkelijker maken met afstandsbediening

Een hand heeft een afstandsbediening vast en richt deze op een lamp aan de muur.

Een afstandsbediening voor lampen. Beeld: GeneratieThuis

Een hand heeft een afstandsbediening vast en richt deze op een raam.

Een raamopener. Beeld: GeneratieThuis

Alledaagse handelingen als een lamp aandoen, een raam openen of de gordijnen dichtschuiven kunnen lastig zijn als je ouder bent of een beperking hebt. Slimme hulpmiddelen als een elektrische raamopener, lampen met afstandsbediening en automatische gordijnen kunnen je helpen. Handig als je bijvoorbeeld niet bij een hoog raam of een lichtknop kunt, of niet zelf de gordijnen kunt openen of sluiten.

Voor wie?

Voor mensen die thuis wonen en minder mobiel of slecht ter been zijn, bijvoorbeeld als je ouder bent, of een ziekte of beperking hebt. 

Hoe werkt het?

Elektrische raamopeners

Een elektrische raamopener kan worden geïnstalleerd op ramen die naar buiten opengaan, vaak bovenlichten. Je hoeft dan niet ergens op te gaan staan om het raam te openen of sluiten. De opener werkt op batterijen en heeft een afstandsbediening. Druk op de knop in de buurt van het raam, en het gaat open of dicht. Er zijn ook raamopeners die op grotere afstand te bedienen zijn.

Lampen met afstandsbediening

Ook lampen kun je op afstand bedienen, eventueel zelfs allemaal tegelijk. Met een speciale stekker tussen stopcontact en lamp kun je ze met een kleine afstandsbediening aan- of uitdoen. Zo’n stekker werkt ook bij andere elektrische apparaten.

Er zijn ook systemen waarbij je de verlichting bedient met een app op je smartphone. In die app kun je bepalen welke lampen je wilt aanzetten en hoeveel licht ze moeten geven. Je kunt ook instellen dat het licht automatisch aan gaat als je thuiskomt en weer uit als je het huis verlaat. Het Hue systeem van Philips is een voorbeeld van zulke slimme verlichting met een app. Deze lampen kun je met verschillende tinten ook op een bepaalde stemming zetten, bijvoorbeeld ‘focus’ of ‘energie’.  
Zie ook onze pagina over nachtoriënterende verlichting

Gordijnen automatisch openen en sluiten

Ook het openen en sluiten van gordijnen kan automatisch, met een afstandsbediening of een app. Voor sommige systemen is een speciale rail nodig. Andere passen op bestaande rails. Er zijn ook automatische rolgordijnen. Soms kun je de gordijnen zelfs met je stem openen of sluiten, met behulp van een slimme assistent. Veel systemen maken het mogelijk om de gordijnen automatisch op een bepaalde tijd te laten open- of dichtgaan. Bijvoorbeeld vijf minuten voor je wekker gaat, zodat je alvast ontwaakt door het licht. Of ter beveiliging, bijvoorbeeld als je op vakantie bent.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders:

De automatische raamopener is verkrijgbaar bij vrijwel iedere doe-het-zelfwinkel. Je kunt ze ook online kopen.

Draadloze schakelaars (tussenstekkers) met afstandsbediening zijn verkrijgbaar bij vrijwel elke doe-het-zelfwinkel, vaak in sets van drie stuks. Je kunt ze ook online kopen of bij bijvoorbeeld IKEA. Ook Phillips Hue is verkrijgbaar op verschillende websites. 

Er zijn diverse automatische systemen voor gordijnen, bijvoorbeeld Slide, Iris en Autogordijn. Automatische gordijnopeners zijn te koop bij vakzaken en ook online bij diverse aanbieders te vinden.

Vergoeding

Deze slimme hulpmiddelen worden niet vergoed.