De operatiekamer in met een game

Augmented reality toepassing in het ziekenhuis

Kind bekijkt tovermuur met AR ipad

Beeld: Zorg van Nu

De binnenkant van een scan is kindvriendelijker gemaakt met een visuele weergave van de Kleine Zeemeermin

Beeld: Philips

Wachten op een operatie is niet fijn, zeker niet voor kinderen. Om die situatie iets aangenamer te maken, is er speciaal behang en een app. Deze werkt met augmented reality (AR). Door de camera van de smartphone of tablet op de muur te richten, komt het behang tot leven. Zo lijken schildpadden, kwallen en vissen door de hele ruimte te zwemmen. 

Informatie voor zorggebruikers

Met interactief behang zoals dat van StoryWall ga je met plezier de operatiekamer in. Via de app op je telefoon zie je dieren in de kamer. Hierdoor raak je even afgeleid van de ingreep die gaat komen. Zo ga je ontspannen onder narcose.

Je gebruikt de app op een tablet of smartphone. Je kunt ook een spel spelen. Dan probeer je om de dieren te vangen. Als je heel jong bent, kun je proberen de interactieve schildpad om te duwen.

Visuele belevenis met licht en geluid

Met de Ambient Experience ervaar je een visuele belevenis met foto’s, licht, kleur en daarnaast ook geluid. Dit gaat een stapje verder. Zo is de behandelruimte aangepast. Hierdoor beleef je de ruimte als positief en rustgevend.

Vraag aan je arts of jouw ziekenhuis ook gebruik maakt van StoryWall of de Ambient Experience.

Vergoeding

Deze oplossingen worden niet vergoed door zorgverzekeraars. 

Informatie voor zorgprofessionals

Voor jonge patiënten is een operatie vaak erg spannend. Met aanpassingen in de operatiekamer kun je stress voor hen wegnemen. Zo wordt de ruimte vriendelijker. Daarnaast kan augmented reality je patiënten afleiden. Zo gaan ze ontspannen de operatie in. Hierdoor ontwaken ze vaak ook rustiger. Dit helpt bij het herstel.

Bij StoryWall kan je patiënt een spel spelen op de smartphone of tablet om de dieren te vangen. Dit gebeurt met AR. De allerkleinste kinderen kunnen proberen de interactieve schildpad om te duwen.

Visuele belevenis met licht en geluid

Je kunt de behandelruimte ook aanpassen. Dan ga je nog een stapje verder. Dat kan met de Ambient Experience. Hiermee bied je ook een visuele belevenis met foto’s, licht en kleur en daarnaast ook geluid. Zo ziet de behandelkamer er vriendelijker uit voor de jonge patiënten. Hierdoor ontstaat er een positieve en rustgevende omgeving. 

Je kunt de oplossing toepassen op allerlei (kinder)afdelingen. Bijvoorbeeld bij radiologie, voor het maken van een MRI scan bij kinderen. Dit kan zorgen voor een betere beeldkwaliteit. Hierdoor is een tweede scan minder vaak nodig is. 

Praktische hulp

Ben je benieuwd naar de ervaringen met StoryWall? Neem dan contact op met het OK behandelcentrum Isala door te bellen naar (038) 424 50 00.

Voor meer informatie over de Ambient Experience kun je de brochure downloaden op de website van Philips.

Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je ziekenhuis? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

Ik heb kinderen meegemaakt die lachend de operatiekamer op komen.
KNO-arts Bas Rinia, uit onderstaande video

Meer zorginnovaties voor