Alternatief voor de prikpost

Thuis je eigen bloed prikken door vingerprik

Vrouw meet haar bloedwaarde via een vingerprik met een zelfmeetapparaat Thuisbloedprikset van UMCGPersoon prikt in vinger met thuisbloedprikset van UMCG

Foto's van vingerprikset: UMCG

Moet je wel eens bloed laten prikken, maar vind je het vervelend om naar het ziekenhuis te gaan? Met handzame sets is het mogelijk om thuis, in je vertrouwde omgeving, een bloedtest te doen. De test is net zo betrouwbaar als in het ziekenhuis en kun je doen wanneer het jou uit komt. Ook trombosepatiënten en patiënten bij wie de medicatie moet worden bepaald met een bloedtest kunnen thuis prikken.

Voor wie?

Voor iedereen die wel eens bloed moet laten prikken. Mensen bij wie de medicatie moet worden bepaald door middel van een bloedtest. En mensen met een verhoogde kans op trombose die ouder zijn dan 16 jaar, langdurig antistolling gebruiken en lichamelijk en geestelijk in staat zijn om zelf metingen te doen en door te geven. Voor kinderen onder de 16 jaar bestaat de mogelijkheid dat zij samen met hun ouders/verzorgers de training volgen.

Hoe werkt het?

De Hem-Col bloedafname is voor algemeen gebruik. Hiermee kun je eenvoudig thuis druppeltjes bloed verzamelen met een vingerprik. Het bloed moet je mengen met een bewaarvloeistof, zodat het kan worden bewaard. De Hem-Col zorgt ervoor dat het bloed tot vijf dagen bewaard kan worden en er is veel minder bloed nodig, slechts zo’n vijf druppels.

Patiënten bij wie regelmatig door een bloedtest de medicatie moet worden bepaald krijgen een vingerpriksetje van hun arts. Zo’n setje bevat een instructiefolder, twee prikkers, een pleister en een ‘bloedspotkaart’ waarmee je het bloed opvangt. De arts zal je vertellen op welk tijdstip je bloed moet prikken. Het is belangrijk om dit precies op te volgen. De methode is zelf simpel: je prikt jezelf in de vinger en vangt minimaal twee druppels bloed op, op filterpapier. Dit papier stuur je op naar het Laboratorium Klinische Farmacie en Farmacologie van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG). De resultaten van de analyse van het bloed zullen bij het volgende bezoek of telefonische afspraak met de medisch specialist bekend zijn. Kijk voor meer informatie op www.vingerprik.umcg.nl .

Trombosepatiënten hoeven niet meer naar de prikpost van een trombosedienst te gaan om hun INR (International Normalized Ratio) te meten. Door een vingerprik met een zelfmeetapparaat kun je dit nu zelf doen. Je meet de stollingswaarde van het bloed en je geeft via een beveiligde website eenvoudig de INR-waarde door. Het apparaat is betrouwbaar en veroorzaakt geen bloeduitstortingen. Meld je aan op de website van Trombose Zelfzorg. Iemand van de trombosedienst belt je, neemt alles met je door en maakt een afspraak voor een intakegesprek. Daarna volg je een online cursus van 2 à 3 uur. Als je de eindtest goed maakt, ontvang je een certificaat. Bij het intakegesprek ontvang je het apparaat waarmee je overal zelf je INR-waarde kunt meten. 

In de video hieronder hoor je de ervaringen van een gebruiker van Trombose zelfzorg.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders 

Vergoeding 

De Trombose Zelfzorg wordt vergoed. Het valt onder alle basisverzekeringen. Ook de zelfprikset voor patiënten waarvan de medicatie moet worden bepaald is gratis voor patiënten.