Overslaan en naar de inhoud gaan

Altijd je medische gegevens bij je dragen

Apps en slimme SOS sieraden in geval van nood

medische gegevens app

ICE-app op telefoon. Beeld: Pixabay

man houdt sos armband met qr code vast

Armband met QR-code. Beeld: Save-me

Stel dat er iets met je gebeurt tijdens een ommetje, als je onderweg bent of boodschappen doet. Dan is het belangrijk dat omstanders en hulpverleners kunnen zien wie je bent en wat je medische achtergrond is. Of je bepaalde allergieën hebt bijvoorbeeld, of een aandoening. Deze medische gegevens bij je dragen kan op verschillende manieren. Zo ga je met een veilig gevoel de deur uit. 

Wie kunnen hun medische gegevens bij zich dragen?

Alle mensen die in geval van nood zijn/haar belangrijke gegevens veilig bij zich willen dragen. 

Hoe werkt dit?

Informatie op het vergrendelscherm van je telefoon

Op je smartphone kun je een aantal gegevens opslaan in geval van nood. Bijvoorbeeld je bloedgroep, allergieën en aandoeningen en wie er gebeld moet worden. Deze informatie staat dan op je vergrendelscherm, zodat een ander niet hoeft in te loggen. Lees op de website van bellen.nl hoe je deze informatie op een Iphone en Android toestel instelt. 

Apps voor medische gegevens

Er zijn ook speciale apps, zoals de ICE app. In deze apps kun je wat meer informatie kwijt. Zoals je lengte, gewicht en bloeddruk en wie je huisarts is. Ook kun je een geluidsopname van je stem opslaan. Met de app MyICETag kun je op je vergrendelscherm een QR-code maken. Deze verwijst dan naar een online profiel waar al je gegevens staan.

SOS sieraden

Er zijn ook SOS sieraden waarbij je informatie in het sieraad stopt. Zoals de SOS talisman. Dit is een medaillon met een stukje papier erin. Hierop schrijf je jouw medische informatie en contactpersonen. De medaillon hang je aan een ketting, armband of sleutelhanger. 

Er zijn ook munten waarbij je informatie op de oppervlakte graveert. Op een SOS munt heb je 79 tekens. De munt maak je vast aan bijvoorbeeld een sportschoen of armband. 

Armband met QR-code    

Op de armband van Save-Me kun je wat meer informatie kwijt. Zo staat er een QR-code op die gekoppeld zijn aan een online omgeving. Omstanders of (burger)hulpverleners scannen de code met hun smartphone. Ze komen dan op jouw persoonlijke pagina terecht. Wat daar precies op staat, stel je zelf van tevoren in. Je kunt de informatie op elk moment aanpassen.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Vergoeding

De SOS sieraden worden niet vergoed.

Voor professionals

Het is belangrijk dat hulpverleners op de hoogte zijn van de verschillende typen SOS sieraden, waaronder de armband met QR code. De praktijk leert dat niet iedereen altijd even goed op de hoogte is van de mogelijkheden en innovatieve middelen. Het kan dus nooit kwaad om collega's hierop te attenderen.

Werk je bij een gemeente? De ‘In geval van nood’- kaart is een kaartenvel die gemeenten huis aan huis kunnen verspreiden. Neem contact op met de leverancier wanneer je de kaart binnen jouw gemeente wilt verspreiden.

Gerelateerde oplossingen

Kind ligt in bed te slapen met het waarschuwingssysteem van Nightwatch om zijn arm

Waarschuwingssysteem van Nightwatch

Epilepsie waarschuwing

Detectiesysteem voor epilepsieaanvallen
Monitoring & Controle
Vrouw krijgt alarmknop voor ouderen aangeboden.

Alarmknop. Beeld: Hollandse Hoogte

Alarmknop voor ouderen

Voel je veiliger met een noodknop, slim (zorg)horloge of smartphone
Preventie & Veiligheid
oudere vrouw zit in woonkamer en heeft leefstijlmonitoring met sensor aan deurpost

Livind

Langer thuis wonen met leefstijlmonitoring

Vroeg veranderingen in leefpatroon oppikken
Monitoring & Controle
Vrouw zit op een rollator en heeft zorghorloge om.

Zorghorloge

Veilig dwalen bij dementie

Dwaaldetectie met GPS zoals in zorghorloge
Preventie & Veiligheid
Met spraakbesturing van Emma Zorgt een slimme speaker om hulp vragen.

Emma Zorgt

Langer zelfstandig thuis met een spraakassistent

Spraakbesturing in en om het huis
Preventie & Veiligheid