Overslaan en naar de inhoud gaan

Appen met je medische team en specialisten

Veilig appen over medische gegevens

Een oudere vrouw en verpleegster kijken samen op een tablet

Zorgapp. Beeld: CareConnections

Twee handen houden een smartphone vast waarop de Prisma app te zien is

Prisma app

Wil je veilig appen over medische gegevens met collega's in je medische team of specialisten buiten je team? Door mobiel en digitaal te overleggen doe je sneller en makkelijker je werk. Helaas garandeert WhatsApp niet de privacy van patiënten, waardoor je deze app beter niet daarvoor kunt gebruiken. Er zijn andere apps waarmee je wel veilig privacygevoelige gegevens kunt delen. Ook met patiënten.

Voor wie zijn de applicaties om veilig te appen?

Voor elke zorgprofessional die snel en op een toegankelijke manier wil overleggen met collega’s, andere zorgprofessionals en patiënten.

Hoe werken de apps?

Er zijn extra beveiligde apps waarmee je privacygevoelige informatie van patiënten veilig deelt met je collega’s. Denk aan casussen en beeldmateriaal. Of intercollegiale overleggen. Zo kun je als huisarts verschillende zorgverleners in één app-groep samenbrengen en om advies vragen. Dit verkort de beslissingstijd, waardoor je soms betere beslissingen maakt en meer mensen helpt. Elke app heeft een eigen inlogbeveiliging. Sommige apps kun je ook offline gebruiken. 

Appen met je medische team

Siilo is een voorbeeld van zo’n app voor communicatie tussen zorgprofessionals. Na het downloaden meld je jezelf in de app aan als gebruiker. Hierbij wordt je BIG-registernummer of KP-nummer geverifieerd. Om in te loggen, stel je een pincode in. Je kan ook je vingerafdruk gebruiken. Daarna start je een gesprek of maak je een groepsgesprek aan. Siilo bewaart beeldmateriaal alleen op de apparaten van de verzender en de ontvanger. Na 30 dagen wist de app de beelden. Je kan ook foto’s en video’s maken, delen en onherkenbaar maken. Is je toestel gestolen? Dan kun je de gegevens op afstand wissen. Siilo Web werkt ook op je computer.

Bekijk de volgende video om te zien hoe Siilo in de praktijk werkt:

 

Voor de e-Healthweek 2020 is er een filmpje gemaakt over de toepassingen die huisartspraktijk Thermion gebruikt. Minister Bruins ging er op bezoek. De Siilo app voor de 'Virtuele Orthopeed' komt ook aan bod. Bekijk de video op Youtube.

Ook met KPN Zorg Messenger overleg je veilig digitaal met je team en met je patiënten. De chat werkt op je PC, tablet of smartphone. Je kan ook videobellen. Daarnaast heb je toegang tot het elektronische dossier van je patiënt. 

Deze video laat zien hoe de KPN Zorg Messenger werkt.

De Zorgapp van CareConnections werkt op een soortgelijke manier en heeft overeenkomstige mogelijkheden. Deze app heeft ook een reisplanner die je koppelt aan je agenda. De app berekent reistijden, kilometers en routes dan automatisch voor je. Ook kun je een medicatiecontrole uitvoeren met een actuele aftekenlijst van de apotheek.  Daarnaast kan een collega een dubbele medicatiecontrole uitvoeren. 

Bekijk in deze video hoe de Zorgapp werkt.

Teleconsult met medisch specialisten

Ben je huisarts en wil je overleggen met medisch specialisten of andere zorgprofessionals? Prisma is een veilige omgeving binnen Siilo waar je een netwerk van medisch specialisten om advies kunt vragen. Je kiest een van de 16 specialismen waarbinnen je een casus wilt voorleggen, bijvoorbeeld kindergeneeskunde of cardiologie. In een online consult stel je jouw concrete vraag aan een multidisciplinair team. Eventueel met foto of video. Binnen twee werkdagen krijg je onderbouwd advies van verschillende specialisten. Prisma slaat het consult en de antwoorden online op, zodat je deze later opnieuw kunt bekijken. 

ZorgDomein en Ksyos zijn soortgelijke online platforms waar je medisch specialisten raadpleegt via een online consult of via een beveiligde chat. Met bijvoorbeeld TCCN Teleconsultatie kies je via ZorgDomein samen met de patiënt één lokale specialist uit aan wie je de casus voorlegt voor een teleconsult. Bij Ksyos kunnen patiënten ook e-healthprogramma’s volgen. 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • Meer informatie over Siilo vind je op de website van Siilo. Siilo is gratis te downloaden voor iOS en Android. Om Siilo op je computer te gebruiken, installeer je Siilo Web op je pc. I.v.m. COVID-19 (Coronavirus): Siilo heeft 1 landelijk platform opgezet waar huisartsen, GGD-artsen, internisten/infectiologen samenwerken. Ook heeft Siilo 25 regionale platformen (voor alle GGD regio’s in Nederland) opgezet waar de huisartsen, GGD artsen en lokale internisten met elkaar kunnen communiceren over de COVID problematiek. Meer informatie op hun site.
  • Meer informatie over de KPN Zorg Messenger vind je op de website van E-Zorg. Via E-Zorg vraag je de service aan door een account aan te maken. Aanvragen kan via dit formulier.  
  • Meer informatie over de Zorgapp vind je op de website van CareConnections. De Zorgapp is gratis te downloaden voor iOS, Android en Microsoft. Een demo aanvragen kan ook.
  • Meer informatie over Prisma vind je op de website. Je kunt je hier ook aanmelden.
  • Meer informatie over ZorgDomein vind je op de website.
  • Ga naar de website van TCCN voor meer informatie over teleconsultatie of neem contact met hen op
  • Meer informatie over Ksyos vind je op de website.

Vergoeding

De applicaties worden niet vergoed.

Voor de professional

Twijfel je of de app die je gebruikt veilig is? Met de Medische App Checker van KNMG controleer je de betrouwbaarheid van je medische apps en stuur je zorgprofessionals en patiënten aan om veilig informatie uit te wisselen. Dit doe je door het beantwoorden van een aantal vragen. Deze vragen bieden je kaders om gericht te zoeken naar een geschikte medische app. Ook helpen deze kaders je te beoordelen of de app persoonsgegevens beschermt. Nadat je de vragen hebt beantwoord, maak je zelf een bewuste keuze over de veiligheid van een app. De Medische App Checker kun je hier als pdf document downloaden.

Siilo en Prisma: Je hebt een geverifieerd Siilo account nodig om een casus voor te leggen in Prisma. Wanneer je je hebt aangemeld voor Siilo, wordt je account binnen twee maanden geverifieerd. Tot die tijd kun je wel andere casussen lezen in de database. Nadat je aanmelding is goedgekeurd, kun je een ‘meedenkconsult’ starten. Bekijk hier welke specialisten je in Prisma kunt raadplegen. Ben je medisch specialist en wil je via Prisma kennis delen met huisartsen? Meld je dan aan via specialisten@prisma.team.

Om Ksyos te gebruiken, maak je eenmalig een account aan voor je praktijk. Hiermee log je online in op de beveiligde omgeving in je browser. Voor sommige diensten heb je aanvullende software nodig. Daarnaast hebben sommige diensten een app. Op de pagina Software vind je alle extra downloads om Ksyos goed te laten werken. 

Gerelateerde oplossingen

verpleegkundige heeft smartglass op

Smartglass

Live meekijken met de slimme bril

Ondersteuning van zorgverlener
Behandeling & Verzorging
Beeldbellen met zorgverlener

Beeldbellen in de zorg

Laagdrempelig online contact met je patiënt
Communicatie medisch
Vrouw staat met mobiele telefoon

BeterDichtbij. Beeld: Meinke Bogaerts

E-consult in de zorg

Patiënten ook online helpen
Communicatie medisch
Twee zorgprofessionals van het Albert Schweitzer ziekenhuis gebruiken de Zakkaartjes App

Zakkaartjes app. Beeld: Frederike Slieker, Albert Schweitzer ziekenhuis

Alle zakkaartjes in één app

Alle procedures en bestellingen in een app
Educatie & Informatie
Zorgverlener bij patiënt thuis en overlegt met een collega via een tablet.

Videobellen met een collega. Beeld: Hollandse Hoogte

Online zorg en verbinding

Communicatieplatform in de zorg
Communicatie medisch