Overslaan en naar de inhoud gaan

Appen met je medische team en specialisten

Veilig appen over medische gegevens

Een oudere vrouw en verpleegster kijken samen op een tabletTwee handen houden een smartphone vast waarop de Prisma app te zien is

Foto's: CareConnections en Prisma

Wil je veilig appen over medische gegevens met collega's in je medische team of specialisten buiten je team? Of met patiënten? Door mobiel en digitaal te overleggen kun je sneller en makkelijker je werk doen. Helaas garandeert WhatsApp niet de privacy van patiënten, waardoor je deze app beter niet daarvoor kunt gebruiken. Gelukkig zijn er diverse apps op de markt waarmee je wel veilig privacygevoelige gegevens kunt delen met andere zorgverleners.

Voor wie zijn de applicaties om veilig te appen?

Voor elke zorgprofessional die snel en op een toegankelijke manier wil overleggen met collega’s, andere zorgprofessionals en patiënten.

Hoe werken de apps?

Er zijn extra beveiligde apps die zorgen dat je privacygevoelige informatie van patiënten kunt delen met je collega’s, bijvoorbeeld casussen en beeldmateriaal. Intercollegiaal overleg kan ook. Zo kun je als huisarts verschillende zorgverleners in één app-groep samenbrengen en om advies vragen. Met deze snelle en toegankelijke manier van overleggen verkort je de beslissingstijd en kun je soms betere beslissingen maken. Hierdoor kun je meer mensen helpen. Elke app maakt gebruik van een eigen inlogbeveiliging en sommige apps kun je ook offline gebruiken. Er is ook een app waarmee je een multidisciplinair netwerk van medisch specialisten kunt raadplegen.

Appen met je medische team

Siilo is een voorbeeld van zo’n veilige app en is ontwikkeld voor een veilige onderlinge communicatie tussen zorgprofessionals. Na het downloaden meld je jezelf in de app aan als gebruiker. Hierbij wordt je BIG-registernummer of KP-nummer geverifieerd. Om in te loggen, stel je een pincode in of gebruik je jouw vingerafdruk als identificatiemethode.  Daarna kun je een gesprek starten of groepsgesprek aanmaken. Siilo bewaart beeldmateriaal alleen op de apparaten van de verzender en de ontvanger. Na 30 dagen wist de app de beelden. Met de camera-optie in de app kun je ook foto’s en video’s maken. Herleidbare foto’s kun je onherkenbaar maken. Is je toestel gestolen? Dan kun je de gegevens op afstand wissen. Siilo Web is ook op je computer te gebruiken.

Ben je benieuwd hoe Siilo in praktijk werkt? Bekijk dan de volgende video:

 

Voor de e-Healthweek 2020 is er een filmpje gemaakt over de toepassingen die huisartspraktijk Thermion gebruikt, waaronder de Siilo app voor de 'Virtuele Orthopeed'. Minister Bruins ging er op bezoek. Bekijk de video op Youtube.

Ook met KPN Zorg Messenger van E-Zorg kun je veilig digitaal met je team en met je patiënten overleggen, plus foto’s, video’s en bestanden met elkaar delen. De messenger werkt op je PC, tablet of smartphone. Met de messenger kun je ook videobellen; handig wanneer je wilt dat een collega meekijkt bij een behandeling. Daarnaast  heb je toegang tot het elektronische dossier van je patiënt. Hierdoor heb je altijd de nieuwste informatie en kun je zo patiënten sneller helpen. 

Deze video laat zien hoe de KPN Zorg Messenger werkt.

De Zorgapp van CareConnections werkt op een soortgelijke manier en heeft overeenkomstige mogelijkheden. Deze app heeft als bijzondheid een reisplanner. Hiermee worden je reistijden, kilometers en route automatisch berekend en vastgelegd op basis van je agenda. Ook kun je een medicatiecontrole uitvoeren met een actuele aftekenlijst van de apotheek van je patiënt. Daarnaast kan een collega een dubbele medicatiecontrole uitvoeren. 

Deze video laat zien hoe de Zorgapp werkt.

Appen met medisch specialisten

Ben je huisarts en wil je overleggen met medisch specialisten of andere zorgprofessionals? Prisma is een veilige omgeving binnen Siilo waar je een netwerk van medisch specialisten om advies kunt vragen. Je kiest een van de 16 specialismen waarbinnen je een casus wilt voorleggen, bijvoorbeeld kindergeneeskunde of cardiologie. In een online consult stel je jouw concrete vraag, met eventuele foto en/of video, aan een multidisciplinair team. Binnen twee werkdagen krijg je onderbouwd advies van verschillende specialisten. Prisma slaat het consult en de antwoorden op in een database, zodat je deze later opnieuw kunt bekijken. 

 

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • Meer informatie over Siilo vind je op de website van Siilo. Siilo is gratis te downloaden voor iOs en Android. Om Siilo op je computer te gebruiken, installeer je Siilo Web op je pc.
    I.v.m. COVID-19 (Coronavirus): Siilo heeft 1 landelijk platform (waar huisartsen, GGD-artsen, internisten/infectiologen samenwerken) en 25 regionale platformen (voor alle GGD regio’s in Nederland) waar de huisartsen, GGD artsen en lokale internisten met elkaar kunnen communiceren over de COVID problematiek opgezet. Meer informatie op hun site.
  • Meer informatie over de KPN Zorg Messenger vind je op de website van E-Zorg. Via E-Zorg vraag je de service aan door een account aan te maken. Aanvragen kan via dit formulier.  
  • Meer informatie over de Zorgapp vind je op de website van CareConnections. De Zorgapp is gratis te downloaden voor iOS, Android en Microsoft. Je kunt ook een demo aanvragen.
  • Meer informatie over Prisma vind je op de website. Je kunt je hier ook aanmelden.

Vergoeding

De applicaties worden niet vergoed.

Voor de professional

Twijfel je of de app die je gebruikt veilig is? Met de Medische App Checker van KNMG controleer je de betrouwbaarheid van je medische apps en stuur je zorgprofessionals en patiënten aan om veilig informatie uit te wisselen. Dit doe je door het beantwoorden van een aantal vragen. Deze vragen bieden je kaders om gericht te zoeken naar een geschikte medische app. Ook helpen deze kaders je te beoordelen of  de app persoonsgegevens beschermt. Nadat je de vragen hebt beantwoord, maak je zelf een bewuste keuze over de veiligheid van een app. De Medische App Checker kun je hier als pdf document downloaden.

Siilo en Prisma: Je hebt een geverifieerd Siilo account nodig om een casus voor te leggen in Prisma. Wanneer je je hebt aangemeld voor Siilo, wordt je account binnen twee maanden geverifieerd. Tot die tijd kun je wel andere casussen lezen in de database. Nadat je aanmelding is goedgekeurd, kun je een ‘meedenkconsult’ starten. Bekijk hier welke specialisten je in Prisma kunt raadplegen.
Ben je medisch specialist en wil je via Prisma kennis delen met huisartsen? Meld je dan aan via specialisten@prisma.team.

 

Gerelateerde oplossingen

verpleegkundige heeft smartglass op

Live meekijken met de slimme bril

Ondersteuning van zorgverlener
Behandeling & Verzorging
Beeldbellen met zorgverlener

Beeldbellen in de zorg

Laagdrempelig online contact met je patiënt
Communicatie medisch
Vrouw staat met mobiele telefoon

Contact tussen arts en patiënten via een app

Patiënten ook buiten de praktijk helpen
Communicatie medisch
Twee zorgprofessionals van het Albert Schweitzer ziekenhuis gebruiken de Zakkaartjes App

Alle zakkaartjes in één app

App met alle zakkaartjes voor zorgverleners
Educatie & Informatie
Verpleegster zit bij patient thuis

Online zorg en verbinding

Communicatieplatform in de zorg
Communicatie medisch