Overslaan en naar de inhoud gaan

Apps om patiënten met kanker te ondersteunen

Help patiënten grip krijgen en bij zijeffecten zoals vermoeidheid en misselijkheid

Twee artsen van het behandelteam oncologie in Albert Schweitzer met de behandelplan appGrafiek van misselijkheid door chemotherapie op smartphone

Als je een patiënt met kanker behandelt met chemotherapie of immuuntherapie, krijgt die persoon in korte tijd veel informatie. Over het behandelplan, over bijwerkingen en leefregels. Waar ze last van kunnen krijgen, wat ze wel en niet mogen eten en nog veel meer. Er zijn apps die je kunt aanraden om te helpen bij het naleven van die leefregels, bij misselijkheid, of bij vermoeidheid.

Voor wie?

Voor professionals die mensen met kanker behandelen en voor kankerpatiënten.

Hoe werkt het?

ASz Behandelpad 2.0
Werk je in het Albert Schweitzer ziekenhuis, dan kun je patiënten de ASz Behandelpad 2.0 app laten gebruiken. Die laat hen alle gegevens over hun behandeling inzien en delen met naasten. De app geeft informatie over diagnose, ziektebeeld, behandelplan en behandelteam. Daarnaast vinden je patiënten er leefregels, zoals wat ze wel of niet kunnen eten. Ook bijwerkingen staan erin. De app maakt het voor hen makkelijker om zich aan de leefregels te houden. Daardoor voelen ze zich uiteindelijk beter. 


Pinktrainer
Behandel je borstkankerpatiënten, dan is er Pinktrainer. Daarin kun je met een dashboard het behandelprotocol afstemmen op de patiënt. Ook het opnemen van een motiverende video is mogelijk. De patiënt zie je op de app hoe ze fit blijft: welke trainingen goed zijn, wat ze wel of niet kan eten en waar ze verder op moet letten. Ze krijgt ook inzage in tests en rapportages. Zo houdt ze meer grip op het verloop van de ziekte. Je kunt ook chatten of beeldbellen met patiënt als een praktijkbezoek niet kan.


Nausea Care System
Intense misselijkheid is één van de vervelendste bijwerkingen van chemotherapie. Medicatie helpt je patiënt daarbij, maar het is soms moeilijk die middelen in de juiste dosering en op het juiste moment te nemen. Dat leidt tot braken en uitdroging. De app Nausea Care System geeft je patiënt een seintje wanneer de medicijnen moeten worden genomen. De patiënt meldt je dan met een knop in de app of hij of zijn dat heeft gedaan. Je kunt die rapportage zien. Zo is je patiënt bewust bezig met het innemen van het juiste aantal tabletten. Dat leidt tot minder misselijkheid en je blijft beter op de hoogte van het verloop van een chemo. 

Untire
Mensen die kanker hebben (gehad), zijn vaak erg moe. De app Untire biedt je patiënten video’s, uitleg, tips en oefeningen om die kanker-gerelateerde vermoeidheid aan te pakken. De video’s en uitleg behandelen de belangrijkste thema’s, zoals angst en slaap. De tips laten zien hoe leefstijlaanpassingen kunnen helpen. Met de oefeningen voor lichaam en geest vergroten je patiënten hun energie. Ze kunnen ook een buddy toevoegen in de app en er is een community voor tips en steun. De app houdt de voortgang wekelijks bij met metingen.
 

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

De ASz Behandelplan 2.0 app is gratis te downloaden voor Android (Play Store) en iOS (App Store). Binnen de app kies je voor de module 'Medicijnen tegen kanker'. 

Meer informatie over Pinktrainer vind je op de website. Professionals kunnen daar ook terecht voor een demo of licentie.

De Nausea Care System app is in samenwerking met het OLVG ontwikkeld door Logicapps. Patiënten kunnen de app niet zelf aanschaffen. Gebruik wordt voorgeschreven door een zorgprofessional. Ziekenhuizen kunnen voor meer informatie contact opnemen met de makers van de app.

De Untire app van Tired of cancer is gratis te downloaden voor Android (Play Store) en iOS (App Store) Meer informatie vind je op de website.

 

Gerelateerde oplossingen

man achter laptop met oncokompas informatie

Online hulp voor kanker patiënten

Adviezen en tips op maat
Educatie & Informatie
Een man houdt een smartphone vast. Daarop zie je een vrouw oefeningen doen op een stoel. Er wordt gebeld met video..

Thuis op krachten komen met telerevalidatie

Revalidatie online begeleiden en monitoren
Behandeling & Verzorging