Overslaan en naar de inhoud gaan

Apps om te stoppen met roken

Digitale hulp voor het opgeven van sigaretten

Jongen breekt sigaret door midden

Stoppen met roken is moeilijk. Dat weet iedereen die het ooit heeft gedaan of geprobeerd. Maar het wordt een stuk makkelijker met de juiste ondersteuning, bijvoorbeeld in de vorm van een goede app. Zo'n app geeft je tips en advies om je te helpen het stoppen vol te houden. Ze laten bijvoorbeeld zien hoeveel geld je al bespaard hebt of hoe je longfuncties, zuurstofwaarden en hartslag verbeteren.

Voor wie zijn deze stoppen met roken apps?

Iedereen die graag wil stoppen met roken en een smartphone heeft kan de apps downloaden.  

Hoe werken deze apps om te stoppen met roken?

Veel apps die je helpen bij het stoppen met roken werken met doelen en mijlpalen die je kunt behalen. Als je aangeeft hoeveel je normaal gesproken rookte, krijg je bijvoorbeeld een melding wanneer je 50 sigaretten niet hebt gerookt, €100,- hebt bespaard of alle nicotine uit je lichaam is. De meeste apps geven de mogelijkheid om je mijlpalen te delen via social media, zodat je ook aan je vrienden kunt laten zien dat je goed bezig bent. Je krijgt praktische tips om het vol te kunnen houden.

Met een app als Stopstone kun je een beloning voor jezelf instellen (bijv. uit eten, naar de bioscoop, weekendje weg) en de app telt af hoe lang je niet moet roken voordat je de beloning verdiend hebt. Ook biedt deze de mogelijkheid om te leren van een eventuele terugval. De Stoptober-app is bedoeld om in de maand oktober mee te doen met de landelijke actie om een maand niet te roken. Download de app vanaf eind september. Je kunt ook met andere gebruikers van de app te chatten. Zo kun je tips uitwisselen, advies vragen en steun zoeken wanneer je in de verleiding komt om een sigaret op te steken. Ook de app QuitNow! heeft deze opties. En de app Rookvrij Pro biedt als extraatje dat je kunt zien hoe je longfunctie, hartslag, zuurstofwaarden etc. verbeteren. Ook kun je een dagboek ermee bijhouden.

Kijk ook op de website ikstopnu.nl voor gratis advies over het stoppen met roken. Daarop staan ook 5 apps uitgelicht die kunnen helpen bij het stoppen met roken.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.
 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Meer apps kun je vinden door als zoekwoord ‘stoppen met roken’ in te voeren.  De meeste apps zijn gratis of kosten een paar euro.

Kijk op de website ikstopnu.nl voor advies over het stoppen met roken en het gestopt blijven.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Gerelateerde oplossingen

Wandelaar met hond

Wandel apps maken wandelen nog fijner

Ontdek nieuwe wandelroutes
Gezonder leven
Persoon in bed gebruikt slaap app

Slaap apps om beter te slapen

Apps om te ontspannen en beter te slapen
Monitoring & Controle
screenshot offtime op je telefoon

Telefoongebruik verminderen

Minder op je telefoon
Gezonder leven