Overslaan en naar de inhoud gaan

Apps voor doven en slechthorenden

Apps voor doven en slechthorenden

Vrouw videobelt met doven app via laptop

Beeld: Pexels

Vrouw videobelt in gebarentaal op laptop

Beeld: Pexels

Smartphones en tablets hebben vaak handige apps voor doven en slechthorenden. Apps waarmee je kunt bellen met tekst, spraak en beeld. Bij beeldbellen zie je de ander. Zo kun je liplezen. Vaak zit daar een chatfunctie bij. Daarin kun je meeschrijven. Of je kunt live laten ondertitelen wat de ander zegt.

Informatie voor zorggebruikers

Als je doof of slechthorend bent, is het handig als je de ander kunt zien wanneer diegene praat. Of dat het gesprek ook tekstueel is. Zo ‘versta’ je beter wat iemand zegt en kun je het gesprek volgen.

Elkaar digitaal zien

Veel mensen kennen programma’s zoals Skype of FaceTime. Daarmee kun je eenvoudig chatten, beeldbellen of videobellen, en korte video-opnames met elkaar delen, waar je ook ter wereld bent. Skype kun je gebruiken op alle soorten apparaten: je smartphone, tablet, computer of soms zelfs je televisie (als die ingesteld is voor Skype). Kies wat je het handigst vindt. Als je Skype combineert met een programma als TeamViewer, dan kun je beeldbellen met een schrijftolk erbij. Zodra je je iPhone of iPad in gebruik neemt, wordt FaceTime automatisch geïnstalleerd. Andere voorbeelden van apps waarmee je kunt videobellen zijn Line en Whatsapp.

Ook handig bij het videobellen is de app van Tolkcontact. Deze zet de spraak om naar tekst of gebarentaal.

Omgevingsgeluiden registreren

Daarnaast zijn er nog meer apps die nuttig zijn voor doven en slechthorenden. Zoals apps die registreren wanneer er omgevingsgeluiden zijn. Voorbeelden zijn TapTap (Engels) en SoundALERT (Engels). De apps vertalen de omgevingsgeluiden naar verschillende soorten waarschuwingen.

Gehoor testen

Met apps zoals Hearing Test Pro Free (Engels) en Better hearing (Engels) test je zelf je gehoor.

Vergoeding

In de meeste gevallen vergoedt de zorgverzekeraar de software voor het bellen voor doven en slechthorenden. Neem contact op met je zorgverzekeraar.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een van deze apps? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Je cliënt wil graag in contact blijven met familie en vrienden. Ook wanneer hij of zij doof of slechthorend is. Dan is het een uitkomst wanneer je cliënt de ander kan zien tijdens een gesprek. Of dat het gesprek ook tekstueel gevolgd wordt. Zo kan je cliënt ook op afstand het gesprek volgen.

Elkaar digitaal zien

Met programma’s als Skype of FaceTime kan je cliënt eenvoudig chatten, beeldbellen of videobellen. Ook kan je korte video-opnames met elkaar delen. Waar je ook ter wereld bent. Combineer Skype met een programma als TeamViewer en je kan beeldbellen met een schrijftolk erbij. Bij een iPhone of iPad wordt FaceTime automatisch geïnstalleerd. Line en Whatsapp zijn andere voorbeelden van apps waarmee je kunt videobellen.

Ook handig is de app van Tolkcontact. Bij een videogesprek zet deze app de spraak om naar tekst of gebarentaal.

Praktische hulp

Wil je een app voor videobellen implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Ervaringen

Dinie belt elke dag met haar dochter en vaak ging dat met veel frustatie, omdat ze elkaar niet altijd even goed konden verstaan. Sinds kort gebruiken we de iPad, doormiddel van Facetime ziet Dinie ook de lippen erbij waardoor ze veel beter met elkaar kunnen communiceren.
Medewerker Hanse Stark van woonlocatie Lebretweg Siza

Meer oplossingen voor