Overslaan en naar de inhoud gaan

Audiodescriptie en gesproken ondertiteling

TV en film kijken voor blinden en slechtzienden

Blinde vrouw met webbox voorlees hulpmiddelEen vrouw houdt een smartphone vast waarop de app met audiodescriptie te zien is.Een jongen zit achter zijn laptop en kijkt naar een filmpje met audiodescriptieTv-ondertiteling met Vo-box

Foto: Solutions Radio, Earcatch, Feike Santbergen, Vo-box

Ben je blind of slechtziend? Dan kan het lastig zijn om films, tv-series en online video’s te volgen. Er zijn hulpmiddelen die beeld vertalen naar geluid, zodat je ook snapt wat er gebeurt als er even niet gesproken wordt. Met audiodescriptie vertelt een stem wat er op het scherm te zien is. Ook bestaat er een klein kastje voor je televisie die alle ondertiteling kan voorlezen.

Voor wie zijn audiodescriptie en gesproken ondertiteling?

Voor mensen die blind of (beginnend) slechtziend zijn.

Hoe werken audiodescriptie en gesproken ondertiteling?

Earcatch is een app die via audio beschrijft wat er in een film of serie gebeurt. In de app kies je welke film of serie je wilt gaan kijken. De app downloadt dan het audiobestand van de film of serie op je telefoon. Deze kun je nu ook gebruiken wanneer je geen internet hebt, bijvoorbeeld wanneer je naar de bioscoop gaat. Je kunt het bestand in de app terugvinden in de lijst ‘mijn films en series’. Zet je koptelefoon op of doe een oortje in en druk op ‘start’ wanneer de film of serie begint. De app zorgt ervoor dat de audio gelijkloopt met wat er in beeld te zien is. Heb je een speaker of gehoorapparaat die je aan kunt sluiten via bluetooth? Dan kun je de audiobeschrijving ook afspelen via deze apparaten. Dit doe je door je gehoorapparaat of speaker via bluetooth te koppelen aan je telefoon of tablet.

Bekijk hier hoe de Earcatch app werkt:

 

Op de website van Scribit bekijk je online video’s waarbij een stem beschrijft wat er in beeld gebeurt. Hiervoor maak je een account aan op de website. Wil je een video zien waar nog geen audiobeschrijving bij is? Op de website kun je deze video opgeven. Een vrijwilliger maakt er dan een beschrijving bij.

Bekijk hier een video over Scribit.tv:

 

Er zijn ook apparaatjes die tekst voor je kunnen uitspreken. Met de Webbox kun je lokale en landelijke kranten, tijdschriften en boeken 'lezen' en ondertiteling laten voorlezen. De Go-box is een kastje dat je met een HDMI-kabel op je televisie aansluit, waarna het alle Nederlandstalige ondertiteling voor kan lezen. Hij werkt voor normale zenders, maar ook voor kijkabonnementen zoals Netflix. Daarnaast is er ook een app, die je kunt gebruiken als je buitenshuis ook ondertiteling wil volgen.

Ben je slechtziend maar wil je naar het theater voor een voorstelling of musical? Ook dan biedt audiodescriptie uitkomst. Er zijn verschillende theaters en stichtingen die live audiodescriptie aanbieden. Stichting ‘Kom het zien!’ levert deze service bij verschillende voorstellingen door het hele land.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Voor meer informatie over Earcatch, kijk op de website www.earcatch.nl. De Earcatch app is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Voor meer informatie over Scribit, kijk op de website www.scribit.tv Daar kun je een gratis account aanmaken. Je bekijkt de video’s ook gratis.

De Webbox, Go-box, Vo-box en app voor gesproken ondertiteling worden aangeboden door Solutions Radio en zijn verkrijgbaar via hun website.

Kun jij wel zien? Dan kun je helpen het aantal audiobeschrijvingen bij video’s op www.scribit.tv uit te breiden. Als vrijwilliger kies je zelf een video uit waarbij je een beschrijving maakt. Kijk op deze pagina hoe je dit eenvoudig kunt doen.

Vergoeding

De Webbox en Go-box worden vergoed door zorgverzekeraars.

Gerelateerde oplossingen

Een slechtziende man staat in zijn keuken en maakt een foto met zijn smartphone van het melkpak dat hij vasthoudt.

Be My Eyes

Met een visuele beperking voorwerpen herkennen

Extra paar ogen voor slechtzienden en blinden
Preventie & Veiligheid
Met spraakbesturing van Emma Zorgt een slimme speaker om hulp vragen.

Langer zelfstandig thuis met een spraakassistent

Spraakbesturing in en om het huis
Preventie & Veiligheid