Beeldbellen in de zorg

Zorg op afstand

Beeldbellen met zorgverlener

Als je vaak naar het ziekenhuis moet, dan kost dat veel tijd. Zeker als je er niet dichtbij woont en alleen voor een korte controle of vraag langs moet gaan. Tel daar een aandoening, lichamelijke of licht verstandelijke beperking bij op en een ziekenhuisbezoek wordt een hele onderneming. Gelukkig kun je nu steeds vaker beeldbellen in de zorg. Dat is zorg op afstand.

Voor wie?

Beeldbellen in de zorg is nuttig voor mensen die zelfstandig thuis wonen en niet heel mobiel zijn, die een verstandelijke beperking hebben, die langdurig ziek zijn of een chronische aandoening hebben. Maar ook voor mensen met geestelijke- of verslavingsproblematiek, die thuis begeleid willen worden, in de omgeving waar ze met hun problemen geconfronteerd worden.

Hoe werkt beeldbellen in de zorg?

Beeldbellen in de zorg kan via een beveiligde beeldverbinding op je smartphone, tablet of computer leg je eenvoudig contact met een professionele zorgverlener. Soms op afspraak en soms als jij er gewoon behoefte aan hebt. Zo krijg je snel een praktische oplossing, een luisterend oor of geruststelling. Het online gesprek via beeldbellen is een aanvulling op je persoonlijke contact met je zorgverlener. Het gesprek kan ook ter controle zijn, bijvoorbeeld als je een chronische aandoening hebt. Je meet dan zelf thuis bijvoorbeeld je bloeddruk, hartslag of gewicht en bespreekt de resultaten met je zorgverlener.

Als je met een continue zorgvraag thuiswoont zijn er ook slimme oplossingen. Bijvoorbeeld DigiContact. daarmee kun je met je iPad of computer 24 uur per dag contact maken. Het enige wat je hoeft te doen is de knop 'maak verbinding' aan te klikken. Er komt vervolgens een professionele begeleider in beeld die jou kan helpen. Als je het prettiger vindt dan kun je ook gewoon bellen, zonder beeld.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

Er zijn vele aanbieders van beveiligde beeldschermverbindingen. Een aantal voorbeelden:

Informeer eens bij het Wmo-loket van je gemeente of bespreek met je zorgverlener de mogelijkheden.

Voor de professional

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met beeldbellen? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: