Beeldbellen in de zorg

Zorg op afstand

Beeldbellen met zorgverlener

Een eenvoudige manier van zorg op afstand is beeldbellen met je arts. Dan hoef je niet naar het ziekenhuis of huisarts toe, maar heb je contact via een beveiligde beeldverbinding op je smartphone, tablet of computer. Beeldbellen is een aanvulling op je persoonlijke contact met je zorgverlener. Het kan ook ter controle plaatsvinden, bijvoorbeeld als je een chronische aandoening hebt.

Voor wie?

Beeldbellen in de zorg is nuttig voor mensen die zelfstandig thuis wonen en niet heel mobiel zijn, die een verstandelijke beperking hebben, die langdurig ziek zijn of een chronische aandoening hebben. Maar ook voor mensen met geestelijke- of verslavingsproblematiek, die thuis begeleid willen worden, in de omgeving waar ze met hun problemen geconfronteerd worden. Ook voor mensen die, bijvoorbeeld vanwege het Coronavirus, geen contact met anderen mogen hebben.

Hoe werkt beeldbellen in de zorg?

De zorgverlener moet zorgen voor de mogelijkheid om te beeldbellen. Daar zijn verschillende leveranciers voor. Als patiënt of cliënt krijg je vervolgens van je arts bijvoorbeeld een link waarmee je kunt beeldbellen of een uitnodiging via een (gratis) app. Dat verschilt per systeem.

Als je zorgverlener bent en je wilt beeldbellen mogelijk maken, is het goed je te realiseren dat de meeste leveranciers beeldbellen aanbieden als onderdeel van een uitgebreider communicatieplatform. Er zijn ook leveranciers die een direct inzetbare mogelijkheid bieden, zonder dat je een achterliggend systeem nodig hebt.

Direct inzetbaar beeldbellen

Er zijn verschillende toepassingen voor beeldbellen in de zorg die direct inzetbaar zijn. Een paar voorbeelden:

De oplossing CLICKDOC-videoconsult is direct klaar voor gebruik. Om gebruik te maken van de videoconsultatie is registratie via e-mail nodig om een gebruikers-ID te ontvangen. Een download of installatie is niet nodig. Op de website van CGM Nederland vind je meer informatie en kun je direct starten.

Ook MDO Beeldbellen van Caresharing is direct klaar voor gebruik en gratis. Een download of installatie is niet nodig. Op hun website kun je direct starten.

GezondheidsmeterPGO+ biedt videoconsult aan als (tijdelijk gratis) abonnement. Dan openen zij een "spreekkamer" bij ZOOM voor je, zonder aan ZOOM door te geven dat die spreekkamer voor jou bedoeld is. Je kunt met een onbeperkt aantal personen gebruik maken van het videoconsult. Momenteel kun je zonder kosten meteen starten, door het formulier op hun website in te vullen. Het abonnement is gratis tot 6 april 2020 en eindigt dan automatisch. Meer informatie op hun website.

Video connect van Vcare is normaliter een onderdeel van het Vcare communicatieplatform, voor volledige integratie met je werkproces. Maar vanwege de crisis kunnen zorgverleners die geen VCare-klanten zijn ook de Video connect oplossing in gebruik nemen. Met Vcare Video connect wordt er, parallel aan het telefoongesprek, een beeldverbinding met de patiënt geactiveerd als de patiënt op een link klikt die hij/zij per sms ontvangt. Alleen de patiënt is in beeld. Er is geen download nodig, het werkt via een veilige webapplicatie. Ben je geïnteresseerd, neem contact op via het contactformulier of telefonisch 088 4 800 900.

Onderdeel van digitaal ondersteuningssysteem

Meestal is beeldbellen een onderdeel van een pakket aan mogelijkheden van een digitaal ondersteuningssysteem of communicatieplatform. Vaak is het wel zo dat je beeldbellen apart kunt aanschaffen en installeren. Vraag na bij de leverancier wat de mogelijkheden zijn. We geven een aantal voorbeelden van verschillende systemen maar dit is geen volledige lijst. Zoek naar een systeem wat bij je organisatie past.

Met Digicontact kan een cliënt 24 uur per dag beeldbellen met een professionele begeleider. Het enige wat de patiënt hoeft te doen is de knop 'maak verbinding' aan te klikken. Het is ook gekoppeld aan het cliëntendossier. Als je aan de slag gaat met DigiContact nemen hun professionals met jouw team en cliënten stap voor stap door wat er nodig is.

Voor Webcamconsult is geen software nodig, ze bieden een online platform voor een video consult. Op afspraak of zonder afspraak (als open of inloopspreekuur). Integratie met HiX is mogelijk. Ze bieden een gratis proefabonnement voor een maand.

Bij Karify is videobellen een onderdeel van een groter communicatieplatform, maar je kunt ook los van het systeem alleen videobellen installeren.

Met de Beeld Zorg App van Boomerweb kun je via een beveiligde verbinding zorg op afstand leveren in de thuiszorg, verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg. Lees meer op de site.

FocusCura biedt een scala aan zorggerelateerde ondersteuningsmogelijkheden, waaronder beeldbellen. Lees meer op cContact Beeldzorg.

Viedome biedt een online platform waarop je onder andere kunt beeldbellen. Het platform is ook bedoeld voor het sociale netwerk van de cliënt.

Zaurus biedt een ‘digitale spreekkamer’ aan, met verschillende beeldbelfunctionaliteiten. Een zorgverlener kan zorg verlenen via online consulten of een deel van het gesprek overlaten aan een digitale assistent. Lees meer op hun website.

Quli is een communicatieplatform en pgo met meerdere functionaliteiten, waaronder beeldbellen. Met name in de gehandicaptenzorg, jeugdzorg en ggz. Maar ook voor ouderenzorg en ziekenhuizen. Meer informatie op hun website.
 

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

Er zijn vele aanbieders van beveiligde beeldschermverbindingen. Een aantal voorbeelden:

Zie ook het overzicht dat SmartHealth heeft gemaakt, met kenmerken per aanbieder op een rij.

Gerelateerde oplossingen

Vrouw staat met mobiele telefoon

Contact tussen arts en patiënten via een app

Patiënten ook buiten de praktijk helpen
Communicatie medisch
jonge vrouw zit achter haar laptop met kopje thee

Mijn medisch dossier beheren

Persoonlijke gezondheidsomgeving
Communicatie medisch
Verpleegster zit bij patient thuis

Online zorg en verbinding

Samen communiceren rondom patiënt
Communicatie medisch
iPad met website van Thuisarts.nl en ernaast een kopje koffie

Betrouwbaar online huisarts advies

Online informatie van de huisarts
Educatie & Informatie