Overslaan en naar de inhoud gaan

Beeldbellen in de zorg

Laagdrempelig online contact met je patiënt

Beeldbellen met zorgverlener

Beeldbellen is populair sinds de uitbraak van COVID-19/het coronavirus. Dat is ook het geval in de zorg. Beeldbellen is laagdrempelig, direct toegankelijk en efficiënt. Voor jou als zorgprofessional een aanvulling op het persoonlijke contact dat je met patiënten hebt. En je patiënt hoeft niet naar de praktijk of het ziekenhuis te komen en blijft in de eigen veilige omgeving thuis. 

Voor wie is beeldbellen in de zorg?

Voor zorgverleners die contact willen met een patiënt, waarbij een mondeling consult voldoende is of een fysiek consult door omstandigheden of beperking(en) niet wenselijk of mogelijk. 

Hoe werkt beeldbellen in de zorg?

Er zijn verschillende leveranciers die beeldbellen in de zorg mogelijk maken. De beeldbelsystemen hebben gemeen dat het contact via een beveiligde verbinding op de smartphone, computer of tablet loopt. Het verschil zit erin dat je bij sommige eerst een softwareprogramma moet installeren of een app moet downloaden. 

Voorbeelden van oplossingen die direct klaar zijn voor gebruik, zijn bijvoorbeeld MDO Beeldbellen en Zivver Meet. Bij beide hoef je niets te installeren of downloaden, maar kun je direct vanaf hun website starten met beeldbellen. Bij bijvoorbeeld GezondheidsmeterPGO+ en CLICKDOC-videoconsult hoef je ook niets te installeren maar is het wel nodig om je eerst te registreren. 

Het merendeel van de leveranciers bieden beeldbellen aan als onderdeel van een digitaal ondersteuningssysteem of communicatieplatform. Zie hiervoor de pagina over communicatieplatforms in de zorg. Kijk voor een uitgebreid overzicht van applicaties van beeldbellen in de zorg op de Landelijke Huisartsen Vereniging. Hier vind je ook praktische handvatten voor beeldbellen en videoconsulten. Zie ook het overzicht dat SmartHealth heeft gemaakt, met kenmerken per aanbieder op een rij. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een overzicht gemaakt met de privacy-veiligheid van 13 beeldbelapplicaties.

Beeldbellen is ook goed toepasbaar bij onder andere fysiotherapie, de ouderenzorg en de verstandelijk gehandicaptenzorg. Bekijk filmpjes van ervaringen met beeldbellen

Een alternatief voor beeldbellen dat ook persoonlijk en direct contact tussen zorgverlener en patiënt/cliënt mogelijk maakt is een e-consult of digitaal consult.

24-uurs dienst voor digitale ondersteuning 

Als zorgprofessional is het niet mogelijk om 24/7 klaar te staan voor je patiënten, omdat je aandacht uitgaat naar andere mensen of bezigheden. DigiContact vult dat gat als 24-uurs dienst die zorg op afstand levert. Mensen met wie het even niet goed gaat of een hulpvraag hebben, kunnen 24 uur per dag beeldbellen met een professionele begeleider. Het is gekoppeld aan het cliëntendossier. Bekijk het filmpje: 

Hulp bij implementatie van beeldbellen in de zorg

Als je een keuze hebt gemaakt voor een beeldbelprogramma, is de tweede uitdaging om zorgprofessionals en cliënten ermee te leren werken. Daarvoor heeft VitaValley een stappenplan ontworpen.

Ben je huisarts of werk je in een huisartspraktijk? Kijk dan ook naar andere mogelijkheden voor online ondersteuning in de huisartspraktijk.

 

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn vele aanbieders van beveiligde beeldschermverbindingen om te beeldbellen in de zorg. Voorbeelden van direct te gebruiken beeldbelapplicaties:

Voorbeelden van beeldbellen na registratie:

Voor informatie over Digicontact, ga naar hun website.

Er zijn nog meer aanbieders, zie het overzicht van beeldbelapplicaties: Landelijke Huisartsen Vereniging. Of kijk op een overzicht per aanbieder: SmartHealth

Kijk ook naar de mogelijkheden van communicatieplatforms in de zorg, die vaak beeldbellen als onderdeel aanbieden.

Gerelateerde oplossingen

Zorgverlener bij patiënt thuis en overlegt met een collega via een tablet.

Videobellen met een collega. Beeld: Hollandse Hoogte

Online zorg en verbinding

Communicatieplatform in de zorg
Communicatie medisch
iPad met website van Thuisarts.nl en ernaast een kopje koffie

Thuisarts.nl

Betrouwbaar online huisarts advies

Online informatie van de huisarts
Educatie & Informatie
Een patiënt praat met een psycholoog via beeldbellen op een laptop

DiSofa

Volg online therapie bij psychische klachten

Psychologische hulp via je pc of telefoon
Behandeling & Verzorging
Zorgverlener bij patiënt thuis en overlegt met een collega via een tablet.

Videobellen met een collega. Beeld: Hollandse Hoogte

Online zorg en verbinding

Communicatieplatform in de zorg
Communicatie medisch
Een vrouw chat op haar telefoon met de digitale doktersassistente

Chantal app. Beeld: Zaurus

Online ondersteuning voor huisartsen

Online een afspraak maken en digitale doktersassistent
Communicatie medisch