Overslaan en naar de inhoud gaan

Begrijpelijke uitleg voor kinderen met diabetes

Meneer Pienter geeft diabetes informatie

Moeder van kind met diabetes leest meneer pienter boekje

Meneer Pienter

combinatie boekje met app voor kind met diabetes

Meneer Pienter

Kind met diabetes houdt tablet met Meneer Pienter vast

Meneer Pienter

Als een jong kind de diagnose diabetes type 1 krijgt, staat het hele gezin behoorlijk op z'n kop. Zo’n diagnose roept veel vragen over het leven met deze aandoening. Daarom is het concept ‘Meneer Pienter’ ontwikkeld. Een boekje en een interactieve app, die animaties tot leven brengt. Zo leren kinderen én hun ouders wat diabetes type 1 is en hoe zij hier het beste mee om kunnen gaan.

Voor wie is Meneer Pienter?

Meneer Pienter is speciaal ontwikkeld om een kind met diabetes van 4 tot 8 jaar uitleg te geven over zijn/haar ziekte (ook wel bekend als suikerziekte). Het boekje kan worden gebruikt voor jonge patiënten, maar ook om bijvoorbeeld vriendjes en vriendinnetjes uit te leggen wat er aan de hand is.

Hoe werkt Meneer Pienter?

Een kind met diabetes type 1 krijgt het Meneer Pienter boekje op de diabetesafdeling van het ziekenhuis. Onder begeleiding kunnen ze het boekje bekijken en leren ze om met een speciale app leerzame (Augmented Reality) animaties op te roepen. Meneer Pienter beantwoord op een leuke manier de vragen die het kind heeft over diabetes type 1: Wat mag ik nog eten? Waar zijn die prikjes voor? Kan ik nog sporten? Na uitleg in het ziekenhuis neemt het kind het boekje mee naar huis en kan er thuis met het gezin verder gelezen worden.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Meneer Pienter is verkrijgbaar via Diabetes Vereniniging Nederland of via Behandeling Begrepen. Op dit moment wordt Meneer Pienter alleen in het Zuyderland Ziekenhuis aangeboden, maar binnenkort wellicht ook in andere ziekenhuizen.

Vergoeding

Meneer Pienter wordt niet vergoed door zorgverzekeraars.

Voor de professional

Meneer Pienter helpt de zorgprofessional in de voorlichting naar patiënt en diens naasten. Uit de praktijk horen we terug dat de kinderen al heel snel de (complexe) informatie over hun ziekte (diabetes) kunnen terugspelen. Daarnaast helpt het ook de ouders, andere gezinsleden en hun omgeving de informatie beter te begrijpen. De applicatie is simpel, maar dient goed geïntroduceerd te worden. Alle professionals moeten ingelicht worden over een dergelijke nieuwe applicatie. Hoe kunnen zij het 't beste inzetten? Hoe werkt het? Wie moet het inzetten? Dit kan middels een korte training waarin wordt uitgelegd hoe Meneer Pienter het best ingezet kan worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Behandeling Begrepen.