Overslaan en naar de inhoud gaan

Behandeling bij SOLK en chronische vermoeidheid

Herstellen bij onverklaarbare klachten

Iemand heeft een tablet vast waarop de Grip dashboard staat

Onverklaarbare pijnklachten of chronische vermoeidheid bij patiënten kun je vaak moeilijk behandelen. Een diagnose stellen is vaak lastig, net als tot de juiste behandeling komen. Er is nu een toolbox en een behandelmethode die zorgverleners kan ondersteunen bij de behandeling van somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijk klachten (SOLK) en Myalgische encefalomyelitis (ME/CVS).

Voor wie is de ondersteuning bij onverklaarbare klachten?

Voor zorgverleners die patiënten hebben met SOLK, ME/CVS of chronische pijn waarvoor je geen verklaring kunt vinden. Handig voor bijvoorbeeld huisartsen en GGZ-praktijkondersteuners, psychosomatische oefentherapeuten, psychologen en fysiotherapeuten.

Hoe werkt deze ondersteuning?

Grip is een online toolbox met verschillende hulpmiddelen die zorgverleners helpt bij de diagnose, behandeling, monitoring en verwijzing van SOLK-patiënten. Wanneer je  bij een patiënt aan SOLK denkt, geeft de e-learning je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt. De screeningstool helpt je bij het stellen van de diagnose. De patiënt vult online een aantal vragenlijsten in over de klachten. De tool verzamelt de resultaten en geeft advies over vervolgstappen en waar je de patiënt in de regio eventueel naar kunt doorverwijzen. Ook kan Grip zo een persoonlijk profiel aanmaken van de patiënt die somatische, cognitieve, gedragsmatige en sociale klachtdimensies in kaart brengt. Hierbij zie je waar de mogelijkheden voor behandeling en begeleiding zitten. Patiënten houden op hun smartphone een online dagboek bij. De resultaten en eventuele patronen worden geanalyseerd. Als zorgverlener kun je zo de klachten monitoren.

Patiënten kunnen met de toolbox thuis oefeningen doen die voor hen zijn gepersonaliseerd. onder begeleiding van bijvoorbeeld de POH-GGZ. Daarnaast kunnen zij terecht op www.onbegrepenklachten.info, met uitleg over SOLK en de behandelmethoden.

Bekijk een introductievideo van de toolbox.

Vermoeidheidsklachten bij jongeren

FitNET is een online behandelmethode voor jongeren van 12 tot 18 jaar met het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS). De jongere logt in op het platform van FitNet, waar informatie en opdrachten staan. Hierbij leren jongeren de aandacht te verleggen van lichamelijke symptomen naar herstel en het bewaken van grenzen. Ook leren ze omgaan met de dagindeling, slaaphygiëne en fysieke activiteit. Een gedragstherapeut begeleidt de jongere bij de opdrachten via wekelijks mailcontact. De behandeling duurt gemiddeld zes maanden.
 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Vergoeding

De toolbox wordt niet vergoed door de verzekering. FitNet wordt wel vergoed door zorgverzekeraars.

Voor de professional

Grip is ontwikkeld door wetenschappers van vier verschillende universiteiten, in samenwerking met het Netwerk Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (NOLK).

Gerelateerde oplossingen

Kinderen in een klaslokaal en op een lege tafel staat een robot zodat een ziek kind kan meedoen

Langdurig ziek kind en school

Meedoen met een zorgrobot
Sociaal contact
Een hand die een smartphone vasthoudt waarop de BioCheck app te zien is.

Coaching en apps voor lichaam en geest

Meer rust en balans met een app
Gezonder leven
vrouw met laptop vult gezondheid test in

Zelf je gezondheid testen en verbeteren

Weten hoe gezond je bent
Gezonder leven