Overslaan en naar de inhoud gaan

Beperkt toegang tot internet

Internet zonder afleiding

vrouw met down syndroom achter laptop

Foto: Pexels

Mensen met een verstandelijke beperking willen ook graag toegang tot het internet. Maar vaak is het "gewone" internet voor hen te ingewikkeld: de taal, de afleidende elementen, en de hoeveelheid informatie. Met beperkt toegang tot internet kun je in een laagdrempelige en veilige omgeving op internet zonder afgeleid te worden. Deze omgeving kun je helemaal aanpassen naar je persoonlijke voorkeuren.

Voor wie is de beperkte toegang tot internet?

Mensen met een verstandelijke beperking, maar ook ouderen en laaggeletterden. Voor iedereen voor wie het gewone internet te ingewikkeld is en beter beperkt toegang tot internet kan krijgen.

Hoe werkt de beperkte toegang tot het internet?

Een mantelzorger of zorgverlener van de cliënt stelt de persoonlijke voorkeuren in voor de beperkte toegang tot internet. Zo ontstaat een eigen omgeving voor de cliënt. Deze kan later altijd weer aangepast worden.

Een voorbeeld van een toepassing voor beperkte internet toegang is Klikik. Als je op Klikik zit dan kun je heel makkelijk eigen foto’s en video’s delen. Daarnaast is er een catalogus beschikbaar met meer dan 6000 bestanden. Deze inhoud is gelabeld met zoekwoorden en thema’s, zodat je makkelijk kunt vinden waar je naar op zoek bent. Of dat nou een foto is van je lievelingsdier of een video van je favoriete artiest, je kunt met Klikik direct aan de slag. Klikik kan ook een heel netwerk van vrienden, familieleden, mantelzorgers en zorgprofessionals aan elkaar verbinden. Zij zorgen ervoor, samen met de cliënt, dat de inhoud van de persoonlijke omgeving blijft aansluiten bij de wensen. Ook kunnen ze foto-, video- en geluidsmateriaal met elkaar delen of met elkaar beeldbellen.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

  • Klikik is een webplatform. Meer informatie is te vinden op de Klikik website. Het kan online besteld worden via e-mail.

Vergoeding

Deze webtoepassingen worden niet vergoed door zorgverzekeraars.

Voor de professional

Vaak zijn het zorgorganisaties die Klikik of Ikbenonline inkopen en dan ter beschikking stellen aan hun cliënten. Ze vereisen geen installatie en zijn dus direct te gebruiken. In de praktijk willen organisaties toch vaak hulp bij het bekend maken van en enthousiasmeren voor het programma. Daarom is er in elk geval bij Klikik een supportorganisatie beschikbaar, die hierbij kan helpen. Ook zijn er verschillende handleidingen beschikbaar, instructievideo's en een helpdesk die op weekdagen bereikbaar is voor vragen.