Overslaan en naar de inhoud gaan

Beter slapen en meer energie door lichttherapie

Kunstmatig daglicht thuis tegen depressie

vrouw met lichttherapiebril op

Lichttherapiebril

Vrouw wordt blij wakker dankzij wake-up light

Wake-up light

Twee mensen aan tafel met de Sparckel lamp in gebruik

Biodynamisch lichtsysteem. Beeld: Sparckel

Je biologische klok zorgt dat jij je energiek voelt als je 's ochtends wakker wordt. Die klok kan verstoord raken, bijvoorbeeld in de donkere wintermaanden of wanneer je veel op kantoor zit. Lichttherapie kan helpen, bijvoorbeeld via een slimme bril of bureaulamp. Het licht zorgt ervoor dat je beter slaapt en geeft je meer energie. Dit helpt een depressie voorkomen of verminderen.

Voor wie is de lichttherapie?

Voor iedereen die niet genoeg natuurlijk daglicht ziet, maar daar wel behoefte aan heeft. 

Hoe werkt de lichttherapie?

Als je te weinig daglicht ziet, kan een daglichtlamp of lichttherapiebril helpen. Je gebruikt het licht het beste een aantal dagen achter elkaar, op gezette tijden. Zo vul je het tekort aan daglicht aan.

Daglichtlamp

De daglichtlamp, of energy light, werkt het beste als het licht op je ogen valt. Je hoeft niet recht in de lamp te kijken. Zet hem in de buurt van je gezicht, bijvoorbeeld op je bureau. Ondertussen kun je gewoon werken. Er zijn ook plafondlampen die daglicht nabootsen. Vind ze bij de electronicawinkel of via Google met het zoekwoord ‘daglichtlamp’ of ‘energy light’.

Lichttherapiebril

Een alternatief is de lichttherapiebril. Deze heeft een lagere lichtintensiteit dan een lamp. Vind ze via Google met het zoekwoord 'daglichtbril' of 'lichttherapiebril'.

Lichtwekker

Met een lichtwekker, of wake-up light, simuleer je een natuurlijke zonsopgang. Daardoor ontwaak je meer geleidelijk. Zorg dat het licht ‘s ochtends op je gezicht valt. Vind ze via Google met het zoekwoord ‘lichtwekker’ of ‘wake-up light’.

Lichtsysteem

Als je een eigen bedrijf hebt of thuis goed licht wilt hebben, kan een biodynamisch lichtsysteem als de Sparckel helpen. Dit systeem verandert de lichtintensiteit door de dag heen en bootst zo je natuurlijke ritme na. De lamp verspreidt het licht breed, dus het is geschikt voor grotere ruimtes. Je kunt de lamp gemakkelijk verplaatsen. Vind ze via Google met het zoekwoord ‘biodynamische verlichting thuis’ of ‘slim lichtsysteem’.

Bekijk ook onze pagina over lampen die je op afstand bedient.

Professionele hulp bij winterdepressie

Heb je last van winterdepressies? Hoewel lichttherapie thuis zeker kan helpen, is het belangrijk dat je bij depressieve klachten altijd langs de huisarts gaat. Die kan je doorverwijzen naar een specialist. 

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn meerdere aanbieders van daglichtlampen, lichttherapiebrillen en lichtwekkers. 

Daglichtlampen

Een paar voorbeelden van aanbieders: Medisana, Beurer (Engels) en Davita. Je kunt ook kijken bij webshops als Bol.com en Coolblue of zelf verder zoeken op het zoekwoord ‘daglichtlamp’ of ‘energy light’.

Lichttherapiebrillen

Een paar voorbeelden van aanbieders: de daglichtbril van Medisana, de Ayo lichttherapiebril, de Luminette lichttherapiebril en de Propeaq lichttherapiebril. Je kunt ook zelf verder zoeken op Google met bijvoorbeeld het zoekwoord 'daglichtbril' of 'lichttherapiebril'.

Lichtwekkers

Een paar voorbeelden van aanbieders: Philips, Grundig en Beurer (Engels). Je kunt ook kijken bij webshops als Bol.com en Coolblue, of zelf verder zoeken op Google met bijvoorbeeld het zoekwoord ‘lichtwekker’ of ‘wake-up light’.

Lichtsystemen

Een paar voorbeelden van aanbieders: Sparckel, Philips en Ikea. Je kunt ook zelf verder zoeken op Google met bijvoorbeeld het zoekwoord ‘biodynamische verlichting thuis’ of ‘slim lichtsysteem’. 

Vergoeding

Veel zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering aan met dekking voor lichttherapie. Overleg met je zorgverzekeraar of een daglichtlamp, lichttherapiebril of wake-up light wordt vergoed. De lichtsystemen worden niet vergoed.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.