Overslaan en naar de inhoud gaan

Beter slapen met een slaaprobot

Hulpmiddelen voor een goede nachtrust

Vrouw ligt in bed en heeft de slaaprobot vastMan kijkt naar app die bij slaaprobot hoort.vrouw met muse meditatiehoofdband

Foto's: Somnox en Muse: Louis Meulstee.

Heb je moeite om in slaap te vallen of slaap je onrustig? Dan is een slaaprobot of meditatiehoofdband misschien iets voor jou. Ze helpen je om goed, diep en rustig adem te halen. Dat is nodig om goed in slaap te vallen en uitgerust wakker te worden. En de slaaprobot is een gezond alternatief voor slaapmedicatie.

Voor wie is de slaaprobot?

Een slaaprobot of meditatiehoofdband is voor iedereen die zijn slaap wil verbeteren door beter adem te halen. Bijvoorbeeld mensen met vermoeidheid, slaapstoornissen, stress of onverklaarbare klachten.

Hoe werkt een slaaprobot?

Er zijn verschillende producten die je helpen met het verbeteren van je ademhaling. Bijvoorbeeld de Somnox slaaprobot en de Muse headband.

Somnox is een zachte slaaprobot die je tegen je aanhoudt wanneer je gaat slapen. Je eigen ademhaling ontspant door het rustige ritme dat de slaaprobot maakt. Hierdoor slaap je sneller, langer en word je uitgerust wakker. Met een app kun je geluiden en ademhalingsoefeningen bij de robot instellen. De slaaprobot werkt op stroom en hij is makkelijk op te laden. Om de robot zit een hoes die je kunt afnemen en wassen.

De Muse headband helpt je te concentreren op je ademhaling, bijvoorbeeld tijdens het mediteren. Je zet de hoofdband op je hoofd en Muse meet je hersengolven. Muse stuurt feedback naar je telefoon over hoe goed jij je aandacht op je ademhaling richt. Deze feedback helpt je weer rustig te worden. De hoofdband werkt via Bluetooth en is oplaadbaar.

De Dodow is een ander hulpmiddel om je te helpen in slaap te vallen. Je zet het apparaatje op je nachtkastje en hij projecteert een rustig licht op het plafond. Dat licht is een cirkel die groter wordt als je in moet ademen en kleiner wanneer je uit moet ademen. Door je ademhaling aan te passen op de lichtsignalen vertraag je langzaam je ademhaling, zodat je lichaam in rust komt en sneller in slaap valt.

Bekijk deze video over de ervaringen van een gebruiker van de Somnox slaaprobot:

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

De Somnox slaaprobot is verkrijgbaar via de website van Somnox.

De Muse Headband is te bestellen via hun eigen (Engelstalige) website, via bijvoorbeeld de website van Brainfitness of Amazon.

De Dodow kun je bestellen via de website van Dodow.

Vergoeding

De Somnox slaaprobot en de Muse headband worden niet vergoed door je zorgverzekeraar.

Voor de professional

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de slaaprobot? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Gerelateerde oplossingen

Een meisje ligt met haar hoofd op het Taikofon-kussen en heeft plezier

Muziek activiteiten voor mensen met een beperking

Hulpmiddelen die geluid of muziek maken
Spel & Beweging
screenshot offtime op je telefoon

Telefoongebruik verminderen

Minder op je telefoon
Gezonder leven
Een vrouw bevestigt de Spire Stone stressmeter aan de binnenkant van haar broek

Je stress verminderen met een stressmeter

Beter omgaan met stress
Monitoring & Controle
Persoon in bed gebruikt slaap app

Slaap apps om beter te slapen

Apps om te ontspannen en beter te slapen
Monitoring & Controle