Overslaan en naar de inhoud gaan

Betrouwbaar online huisarts advies

Online informatie van de huisarts

iPad met website van Thuisarts.nl en ernaast een kopje koffie

Thuisarts.nl

Man houdt keel vast want heeft keelpijn

Stockfoto

Verschillende websites bieden betrouwbaar online huisarts advies, of je kunt een online huisarts spreken tijdens een e-consult. Fijn als je bij ziekte of pijn twijfelt of je naar de huisarts moet. Of als je na een afspraak met de huisarts nog eens terug wil lezen wat je hebt. En met een online huisarts consult krijg je direct antwoorden op je vragen, ook 's avonds en in het weekend.

Voor wie is het online huisarts advies?

Voor iedereen die betrouwbare informatie zoekt over gezondheid en ziekten. Bijvoorbeeld als je twijfelt of je wel of niet naar de huisarts moet. In sommige regio's zijn online huisartsen beschikbaar, die je dan via de chat of met beeldbellen vragen kunt stellen.

Hoe werkt de online huisarts?

De website Thuisarts.nl biedt ondersteuning voor, tijdens en na een huisartsbezoek met online huisarts informatie. Alle informatie die de huisarts geeft, is op de site terug te zoeken. De website is namelijk gemaakt en geschreven door (huis)artsen. Je kunt makkelijk op lichaamsdeel zoeken, bijvoorbeeld borstkas, been of hoofd. Last van je borst? Na de keuze voor borstkas, kun je specifieker aangeven waar de pijn zich bevindt. Weet je al beter waar je last van hebt? Dan kun je ook met een zoekwoord het antwoord op je vraag vinden. 

Per onderwerp wordt er antwoord gegeven op vragen als: Waardoor komt het? Kan het kwaad? Wat kan ik er zelf aan doen? Welke behandelingen zijn er? En wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts? Vaak staan er een video, illustraties en/of instructies bij. Ook huisartsen gebruiken de informatie, ter ondersteuning tijdens en na een consult.

Een alternatief op Thuisarts is de website of app van 'Moet ik naar de dokter'. Via een aantal keuzevragen kun je snel en eenvoudig zien of een bezoek aan de huisarts verstandig is. Met de app 'App de Verpleegkundige' kun je een verpleegkundige spreken. Deze kan je dan advies geven over of je naar de huisarts moet, of over bij wie je met je zorgvragen terecht kan.

Heb je al op Thuisarts gekeken en wil je een echte huisarts spreken? Ook dat kan in sommige regio's online. Je hoeft dan niet naar de huisarts te gaan en te wachten op je afspraak met de huisarts. Als het haast heeft kun je ook 's avonds en in het weekend een online huisarts spreken in plaats van naar de huisartsenpost te gaan. Via de dienst Spreekuur.nl kun je bijvoorbeeld chatten met een online huisarts. Je kunt foto's sturen en indien nodig beeldbellen met de online huisarts. Handig, want zo kun je de huisarts spreken vanaf een plek die jou goed uitkomt, bijvoorbeeld vanuit huis of op je werk.

Is er iets ernstigers aan de hand en moet je naar de spoedeisende hulp? Ook dan is er daarna online ondersteuning. De website en app van SEH Zorg zijn speciaal voor als je na een bezoek aan de spoedeisende hulp weer thuis bent.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

De website Thuisarts.nl is online te raadplegen, vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week. Het is niet mogelijk om via de website gepersonaliseerde vragen te stellen. Als je nog vragen hebt, neem dan contact op met je eigen huisarts. 

Op de website Moetiknaardedokter.nl kun je snel en eenvoudig zien of een bezoek aan de huisarts verstandig is. Hij is ook als app beschikbaar voor iOS en Android.

De app App de Verpleegkundige is beschikbaar voor iOS en Android.

Via Spreekuur.nl kun je een online huisarts spreken. Op dit moment is de dienst alleen beschikbaar voor inwoners van Rijnmond, Eemland en Drenthe.

Op de website SEHzorg.nl klik je op de reden voor je bezoek aan de spoedeisende hulp en je krijgt informatie en tips voor als je (weer) thuis bent. Hij is ook als app beschikbaar voor iOS en Android.

Voor de professional 

Thuisarts.nl is een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Samenwerkingspartners: Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ. De informatie van Thuisarts wordt door zowel patiënten als zorgverleners geraadpleegd. Huisartsen zetten het bijvoorbeeld in ter ondersteuning van voorlichting tijdens en na een consult.  

De app 'Moet ik naar de dokter?' is gertificeerd en veilig bevonden door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De app is als eerste medische app voorzien van een CE-markering.

De SEH Zorg website en app is een initiatief van de Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Haaglanden Medisch Centrum en de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp (NVSHA).