Betrouwbaar online huisarts advies

Online informatie van de huisarts

iPad met website van Thuisarts.nl en ernaast een kopje koffie

Heb je je bezeerd, en twijfel je of je wel of niet naar de huisarts moet? Of heeft de huisarts je iets verteld, maar ben je bij thuiskomst de details vergeten? Online is er veel informatie over gezondheid en ziekten te vinden, maar lang niet alles is betrouwbaar. Er zijn ook sites die wel onafhankelijke en betrouwbare online huisarts informatie bieden.

Voor wie is het online huisarts advies?

Voor iedereen die betrouwbare informatie zoekt over gezondheid en ziekten. Bijvoorbeeld als je twijfelt of je wel of niet naar de huisarts moet.

Hoe werkt het online huisarts advies?

De website Thuisarts.nl biedt ondersteuning tijdens en na een huisartsbezoek. Alle informatie die de huisarts geeft, is op de site terug te zoeken. Je kunt makkelijk op lichaamsdeel zoeken, bijvoorbeeld borstkas, been of hoofd. Last van je borst? Na de keuze voor borstkas, kun je specifieker aangeven waar de pijn zich bevindt. Weet je al beter waar je last van hebt? Dan kun je ook met een zoekwoord het antwoord op je vraag vinden. 

Per onderwerp wordt er antwoord gegeven op vragen als:

  • Waardoor komt het?
  • Kan het kwaad?
  • Wat kan ik er zelf aan doen?
  • Hoe wordt het behandeld?
  • Wanneer moet ik contact opnemen met mijn huisarts?
  • Hoe gaat het verder?
  • Waar vind ik meer informatie?

Vaak staan er een video, illustraties en/of instructies bij. Ook huisartsen gebruiken de informatie, ter ondersteuning tijdens en na een consult.  

Een alternatief op Thuisarts is de website of app van 'Moet ik naar de dokter'. Via een aantal keuzevragen kun je snel en eenvoudig zien of een bezoek aan de huisarts verstandig is.

De website en app van SEH Zorg zijn speciaal voor als je na een bezoek aan de spoedeisende hulp weer thuis bent.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

De website Thuisarts.nl is online te raadplegen, vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week. Het is niet mogelijk om via de website gepersonaliseerde vragen te stellen. Als je nog vragen hebt, neem dan contact op met je eigen huisarts. 

Op de website Moetiknaardedokter.nl kun je snel en eenvoudig zien of een bezoek aan de huisarts verstandig is. Hij is ook als app beschikbaar voor iOS en Android.

Op de website SEHzorg.nl klik je op de reden voor je bezoek aan de spoedeisende hulp en je krijgt informatie en tips voor als je (weer) thuis bent. Hij is ook als app beschikbaar voor iOS en Android.

Voor de professional 

Thuisarts.nl is een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Samenwerkingspartners: Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland en Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ. De informatie van Thuisarts wordt door zowel patiënten als zorgverleners geraadpleegd. Huisartsen zetten het bijvoorbeeld in ter ondersteuning van voorlichting tijdens en na een consult.  

De app 'Moet ik naar de dokter?' is gertificeerd en veilig bevonden door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De app is als eerste medische app voorzien van een CE-markering.

De SEH Zorg website en app is een initiatief van de Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Haaglanden Medisch Centrum en de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp (NVSHA).