Overslaan en naar de inhoud gaan

Beweegactiviteiten: ouderen en gehandicapten

Spelen en bewegen met een robotbal

Mensen die met armbewegingen een bal voortbewegen met behulp van robot Qbi

Qbi. Beeld: Qineto

Robot Qbi met twee mensen die een balletje voortbewegen met behulp van robot Qbi

Qbi. Beeld: Qineto

Is het moeilijk om iemand in beweging te krijgen, bij gebrek aan leuke activiteiten? Hoe anders wordt dat met een robotbal. Je kunt dan met lichaamsbewegingen een bal besturen zónder deze aan te raken. De robotbal daagt uit om te bewegen, te concentreren en samen plezier te hebben. De robotbal biedt beweegactiviteit voor gehandicapten en ouderen.

Voor wie?

Voor iedereen die meer moet bewegen. Voor mensen die fysiotherapie of revalidatiezorg nodig hebben of mensen met beweeg- en/of valangst. In te zetten bij beweegactiviteiten voor ouderen en gehandicapten in groepsverband zoals voor bewoners (cliënten) in zorginstellingen. Ook voor kinderen in jeugdzorg, NAH-patiënten, Parkinson- of reumapatiënten en dementerenden in een vroege fase.

Hoe werkt het?

Qbi bestaat uit verschillende onderdelen; het hoofdonderdeel is een robot op een standaard. Er zitten twee robotballen bij, die bovenop de Qbi-robot opgeladen kunnen worden. In Qbi is onder andere een computer en camera ingebouwd. Op de computer draait de software van Qbi. De slimme camera is geprogrammeerd om een lichaam en gewrichtspunten te herkennen (arm, romp, hoofd, benen etc.). Wanneer je voor Qbi gaat staan of zitten, ziet de robot je meteen als gebruiker. Je bestuurt de bijbehorende robotballen met bewegingen van je lichaam. Als er in Qbi is gekozen voor bijvoorbeeld de rompbeweging dan moet je met je romp bewegen om de robotbal te besturen. In totaal kun je kiezen tussen zes lichaamsbewegingen. Bekijk in een video hoe alle lichaamsbewegingen werken. Ook zitten er de onderdelen bij om een kader, een afgebakend werkveld, op de vloer te maken. Het kader geeft de grenzen aan waarbinnen de robotballen bewegen en rollen. 

Hieronder zie je een video over hoe Qbi werkt in een verpleeghuis.

 

Er is ook een eenvoudiger, goedkoper systeem, de Sphero Mini. Hierbij is de robotbal gekoppeld aan een app op je smartphone. Deze robotbal kun je op verschillende manieren besturen, waaronder met je gezichtsuitdrukkingen. Download de app, plaats je telefoon in de meegeleverde telefoonhouder en bestuur de Mini zonder handen. De app heeft spelletjes die je met de robotbal kunt spelen.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Qbi is verkrijgbaar via ontwikkelaar Qineto of via een van de distributeurs: Harting-bank, Embedded Fitness en Care4More. Er zijn ook mogelijkheden om te leasen. Kijk ook op de website van Qineto voor meer informatie en een productvideo.

De Sphero Mini robotbal is bij verschillende online winkels te koop. De bijbehorende app is gratis te verkrijgen in de Play store (Android) of in de App Store (iOs).

Vergoeding 

De robotballen worden niet vergoed door zorgverzekeraars.

Voor de professional

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de robotbal? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: