Overslaan en naar de inhoud gaan

Bewegingsgedrag bijhouden met stappenteller

Precies weten hoeveel je beweegt

Stappenteller aan pols

Pedometer. Beeld: Therealnani

bewegingstracker aan pols

Bewegingstracker

Lopen is erg gezond. De richtlijn is om zo’n 10.000 stappen per dag te zetten. Een flink aantal dat de meesten van ons niet halen. Een stappenteller of bewegingstracker is dan een goed hulpmiddel, omdat die je laat zien hoeveel je precies per dag beweegt. Dat motiveert om bijvoorbeeld eens de trap te kiezen in plaats van de lift, of om in de avond nog even een wandeling door de buurt te maken.

Voor wie is een stappenteller?

Stappentellers en bewegingstrackers zijn voor iedereen handig, maar vooral voor mensen die meer willen of moeten bewegen. Ze geven je een helder inzicht in je persoonlijke bewegingsgedrag.

Hoe werkt een stappenteller?

Er bestaan veel soorten stappentellers. Je hebt onder meer polshorloges, smartphone-apps en simpele apparaten die je aan je broek kunt vastmaken. De simpele stappentellers en polshorloges hebben een sensor die been- of polsbewegingen vastleggen. Bij elke zwaai van de arm of het been wordt er een stap bijgeteld. Smartphone-apps gebruiken een bewegingsdetector in de telefoon die al je bewegingen bijhoudt en zelf ‘voelt’ welke beweging een stap is. Er is wel een groot verschil in kwaliteit en ze meten niet allemaal altijd even nauwkeurig. Hou daar altijd rekening mee.

Bewegingstrackers, of activity trackers, meten meer dan alleen je stappen. Afhankelijk van het type bewegingstrackers kunnen ze je bewegingen bijhouden bij het fietsen, roeien, golfen, zwemmen, en nog meer. Kijk welke activiteiten je graag wil laten meewegen in je overzicht en welke bewegingstracker dat voor je doet. Er zijn ook bewegingstrackers die je hartslag meten door een sensor die je polsslag meet.  

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.
 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • Er zijn verschillende gratis stappentellers voor op je smartphone, zoals Accupedo voor iOS (App Store) en Android (Play Store), Runtastic Pedometer voor iOS (App Store) en Android (Play Store), StepsApp Stappenteller voor iOS (App Store) en Android (Play Store), Pacer Pedometer voor iOS (App Store) en Android (Play Store), Map My Walk voor iOS (App Store) en Android (Play Store). Meer apps kun je vinden door als zoekwoord ‘stappenteller’ of 'pedometer' in te voeren in je appstore.
  • Voor een fysieke stappenteller kun je terecht bij sportwinkels en elektronicazaken, of online. Er zijn grote verschillen in de prijzen. De goedkoopste tellers kosten niet meer dan €5, de duurdere kunnen vele honderden euro’s kosten.
  • Bewegingstrackers of activity trackers zijn te koop bij electronicawinkels en online. Voorbeelden van bekende activity trackers zijn Fitbit (houdt ook slaap en voeding bij), Garmin en Polar (ook polsslagmeter en gps-trackers).

 

Vergoeding

Stappentellers en bewegingstrackers worden niet door de verzekering vergoed.