Overslaan en naar de inhoud gaan

Brandveilig wonen bij dementie of beperking

Alarmerings- en blussystemen

vlam in de pan kan worden voorkomen met kookbeveiligingVoorbeeld q fog watermistOverzicht huiskamer met q fog in de ruimte

Als je minder mobiel bent, bijvoorbeeld door ouderdom of een beperking, is het lastig om een brand zelfstandig te ontvluchten. Dat is gevaarlijk, zeker als er ook sprake is van dementie. De kans op een brand in huis is dan groter. Er zijn hulpmiddelen die helpen bij het voorkomen, detecteren en automatisch blussen van brand. Zoals kookbeveiliging of een verplaatsbare watermist sprinkler.

Voor wie is het watermistsysteem bedoeld?

Zelfstandig wonende ouderen, mensen met dementie, (lichamelijk) beperkten en chronisch zieken met een herkenbaar groter risico op brand en verminderde zelfredzaamheid. 

Hoe werkt het watermistsysteem?

De verplaatsbare Q-fog watermist sprinkler wordt zodra er brand ontstaat automatisch gestart door een intelligente brandmelder, die alleen activeert bij een combinatie van warmte + rook. De watermistwolk neutraliseert de hete en giftige rook en creëert een overleefbare atmosfeer in de brandruimte. De brand wordt onderdrukt en meestal geheel geblust. Als dit niet het geval is, dan hebben de hulpdiensten in ieder geval minstens een kwartier extra de tijd om de persoon uit de brandruimte te redden.

De meeste keukenbranden ontstaan door een vergeten pan op het fornuis. Dat kan iedereen gebeuren, maar komt vaker voor bij mensen met dementie. Met Vulkon kookbeveiliging wordt de gastoevoer of elektriciteit automatisch afgesloten bij rookontwikkeling, waardoor de pan niet verder wordt verhit. Hierdoor kan een vlam in de pan worden voorkomen. Het systeem werkt met een rookmelder en een schakelkast. Als de rookmelder rook of walm detecteert stuurt deze een signaal naar de schakelkast. Die zorgt er dan voor dat de warmtebron wordt afgesloten.

Hieronder zie je een filmpje met meer informatie over de verplaatsbare watermist sprinkler.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

De mobiele watermist sprinkler wordt aangeboden door Nater. De sprinkler wordt Q-Fog genoemd en is verkrijgbaar via hun website.

De kookbeveiliging is van Vulkon en kan worden aangeschaft of gehuurd via hun website.

Vergoeding

De Q-Fog mobiele watersprinkler wordt niet vergoed door zorgverzekeraars.

Gerelateerde oplossingen

Rookmelder

Slimme rookmelders

Overal in huis gewaarschuwd
Preventie & Veiligheid
man houdt smartphone vast met beeld van camera van slimme deurbel

Slimme deurbel met camera

Zien wie er voor de deur staat
Preventie & Veiligheid
Deurbel met flitslamp in stopcontact

Deurbel voor doven en slechthorenden

Deurbel met flitslamp
Preventie & Veiligheid
Oudere vrouw zit in bed en kijkt naar buiten.

Slimme sensoren in huis en zorginstelling

Veilig thuis wonen met dementie
Preventie & Veiligheid