Overslaan en naar de inhoud gaan

Brandveilig wonen bij dementie of beperking

Slimme rookmelders, hittemelders en blussystemen

Voorbeeld q fog watermist

Blussysteem Q-Fog watermist sprinkler

Overzicht huiskamer met q fog in de ruimte

Blussysteem Q-Fog watermist sprinkler

Een slimme rookmelder hangt aan de muur

Slimme rookmelder. Beeld: GeneratieThuis

Brandveilig wonen vraagt om meer dan een bereikbare nooduitgang. Zeker wanneer je minder mobiel bent, beginnende dementie of een beperking hebt. Dan is zelfstandig een brand ontvluchten lastig. Of als je gehoor achteruit gaat: hoor je in de slaapkamer wanneer de rookmelder in de keuken afgaat? Er zijn slimme hulpmiddelen die je waarschuwen, brand helpen voorkomen, of de brand automatisch blussen. 

Voor wie is het brandveilig wonen?

Voor iedereen die zich veilig wil voelen voor brand en op tijd gewaarschuwd wil worden. 

Hoe werkt het brandveilig wonen?

Er zijn verschillende soorten slimme hulpmiddelen. Zo zijn er systemen die een brand helpen voorkomen. Handig voor mensen met dementie, die de pan op het fornuis nog weleens vergeten. Daarnaast zijn er middelen die alarm slaan bij rook of vuur, en er zijn systemen die al ontstane brand blussen. 

Brand voorkomen met kookbeveiliging

Als je de pan op het fornuis vergeet, dreigt een vlam in de pan. Eerst ontstaat er rook. Als dat gebeurt, sluit de kookbeveiliging van Vulkon het gas of elektriciteit automatisch af. Zo kan er geen vlam ontstaan. Het systeem werkt met een rookmelder en een schakelkast. 

Slimme rookmelders 

Slimme rookmelders koppel je aan elkaar. Als er een afgaat, geeft deze een seintje aan de andere rookmelders in huis. Zo ben je overal in huis op de hoogte als er ergens brand dreigt. Ook zijn er slimme rookmelders die een melding geven op je smartphone als ze afgaan. Handig als je in een andere kamer of onderweg bent. Je kunt ook instellen dat de buurman of mantelzorger een melding krijgt. Dat is fijn als je zelf minder mobiel bent. Je installeert een slimme rookmelder net zo gemakkelijk aan het plafond als een 'ouderwetse' rookmelder. 

De Brandweer geeft informatie en advies over rookmelders en het juist plaatsen ervan.

Slimme hittemelders

In de keuken geeft een rookmelder vaak vals alarm. Een slimme hittemelder kan dan een betere oplossing zijn. Deze slaat alarm wanneer de temperatuur boven de 55°C komt. Hij reageert dus niet op rook, vocht of dampen. Handig voor waar gekookt, gerookt, of gedoucht wordt of bij slechte ventilatie. Net als bij de rookmelders, kun je ze koppelen aan andere hittemelders en rookmelders. 

Brand blussen met blussysteem

Is er al brand ontstaan? Dan sproeit de Q-Fog sprinkler, of sproeier snel watermist. Deze mist neutraliseert de giftige rook en onderdrukt de brand. Meestal wordt de brand volledig geblust en anders hebben de hulpdiensten in ieder geval minstens een kwartier extra om de persoon uit de ruimte te redden. 


Bekijk in de onderstaande video hoe de sproeier werkt:

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Vergoeding

Deze hulpmiddelen worden niet vergoed.