Check de luchtkwaliteit in jouw omgeving

Longfonds 'Gezonde Lucht' check

Poster hoe gezond is jouw lucht van het Longfonds

De luchtkwaliteit in Nederland is niet altijd even goed. Zeker als je in een drukke stad woont is de lucht die je inademt soms erg ongezond, bijvoorbeeld door uitlaatgassen en fijnstof. Je kunt niet aan de lucht zien hoe schoon het is: de lucht kan heel blauw zijn maar toch veel troep bevatten. Daarom maakt het Longfonds de kwaliteit van de lucht inzichtelijk met de ‘Gezonde Lucht’ check.

Voor wie?

Het is voor iedereen nuttig om de check te doen, zo wordt je je bewust van de luchtkwaliteit in jouw omgeving. Mensen met longproblemen, zoals astma, bronchitis, COPD of longontsteking hebben er natuurlijk extra baat bij om te weten hoe vervuild de lucht in hun omgeving is, omdat zij eerder last krijgen van ongezonde lucht.

Hoe werkt het?

Met de Gezonde Lucht check krijg je inzicht in de luchtkwaliteit die je inademt. Met behulp van je GPS of je postcode en huisnummer, krijg je een uitslag en weet je meteen hoe gezond de lucht is. De uitslag kan liggen tussen 0 (de luchtkwaliteit is goed) en 11 (de luchtkwaliteit is zeer slecht). Deze uitslag is wat dat betreft gelijk aan windkracht. Windkracht 0 is geen wind, windkracht 11 is zware storm.


 

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

De Gezonde Lucht check is gratis te doen op de website van het Longfonds. Geïnteresseerden kunnen ook een gratis boekje met verdiepende informatie bestellen.