Overslaan en naar de inhoud gaan

Coaching en apps voor lichaam en geest

Meer rust en balans met een app

Een hand die een smartphone vasthoudt waarop de BioCheck app te zien is.

BioCheck

Een vrouw houdt een smartphone vast waarop de Tsuru app te zien is

 Tsuru

Iemand bedient een smartphone waarop de SAM app te zien is

SAM

Heb je last van stress of vermoeidheid? Zit je niet lekker in je vel of herstel je van een burn-out? Dit heeft invloed op je geluk, je leven en je werk. Als je inzicht krijgt in hoe je lichaam en geest ervoor staan, kun je stappen zetten om jezelf beter te voelen. Daar zijn verschillende coachingsprogramma’s en apps voor. 

Voor wie is een coaching app?

De coaching apps zijn voor mensen die niet lekker in hun vel zitten. Bijvoorbeeld door chronische vermoeidheid, stress vanwege financiële- of relatieproblemen, psychische klachten, burn-out klachten of obesitas. Maar ook voor iedereen die aan de balans tussen lichaam en geest wil werken. 

Hoe werkt een coaching app?

BioCheck is een voorbeeld van een persoonlijk coachingsprogramma dat je wekelijks op locatie volgt. Via persoonlijke begeleiding, fysieke inspanning en een app leer je om te ontspannen en te herstellen na stress, bijvoorbeeld bij een burn-out. Ook krijg je inzicht in wat je lichaam nodig heeft om goed te ontspannen. Je begint met een intake bij jouw begeleider die je helpt je klachten en doelen te verduidelijken. Daarna volg je een aantal weken een trainingsprogramma afgestemd op je behoeften. Tijdens dit programma train je wekelijks jouw lichaam door intensief te sporten en te ontspannen, onder persoonlijke begeleiding. Hierbij krijg je extra zuurstof toegediend. De BioCheck app monitort via een sensor hoe jouw lichaam ervoor staat en hoe je beter kunt herstellen. Wanneer je het programma hebt afgerond, ben je weer in balans en kun je goed schakelen tussen spanning en ontspanning.

Als je jezelf op mentaal vlak wilt ontwikkelen, zijn er coaching apps zoals SAM of Tsuru die je kunnen helpen. De SAM app richt zich op 6 thema’s in je leven: persoonlijke groei, gezondheid, familie en vrienden, financiën, relatie en werk. Met tips en series oefeningen in de app kun je werken aan je geluksgevoel binnen deze thema’s en zorg je dat je weerbaarder wordt voor tegenslagen. Leer bijvoorbeeld hoe je jouw doelen wel kunt halen, hoe je kunt bezuinigen, of hoe je met stress en burn-out kunt omgaan. Lukt het je niet om met de opdrachten je leven in balans te brengen? Dan kun je via de app contact opnemen met een coach.

De app Welly kan helpen om meer grip te krijgen op je mentale en fysieke gezondheid en zo stress en burn-out te voorkomen. De app kan in een organisatie worden geïmplementeerd door werkgevers. Werknemers krijgen toegang tot de app met een 3 maanden programma dat gericht is op voeding, beweging en mentaal welzijn. Daarbij krijg je bijvoorbeeld tips, recepten, oefeningen en opdrachtjes. Via een dashboard kunnen werkgevers geanonimiseerd zien of de app gebruikt wordt en wat het effect is. Voor zorgmedewerkers wordt het Welly programma tijdens de coronacrisis kosteloos aangeboden.

Tsuru is een app die helpt om met meer motivatie naar je werk te gaan en kan door je werknemer aangeschaft worden. De app helpt je op 6 leefstijlgebieden gezonder en gelukkiger te worden. Om te beginnen vul je een vragenlijst in en op basis van de antwoorden stelt Tsuru een persoonlijk profiel en coachingsschema voor je op. Aan de hand van de doelen die je opstelt, coacht de app je dagelijks met uitdagingen en adviezen gericht op de 6 leefstijlgebieden. Je beantwoordt dagelijks vragen gerelateerd aan je werk, bijvoorbeeld of je zin hebt in de werkdag en hoe je je de afgelopen week voelde. Met de resultaten brengt de app volledig anoniem voor je werkgever in kaart hoe  het met de mentale gezondheid van alle werknemers gaat, zodat hij of zij de nodige verbeteringen kan invoeren. Je gegevens zijn geanonimiseerd en je werkgever leert niets over je privésituatie.   

Bekijk in onderstaande video hoe Tsuru werkt: 

 

Greenhabit is een serious game en opleidingspakket die je in kleine stapjes helpt je fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Het is een opleiding van 12 weken om nieuwe gewoontes aan te leren op het gebied van gezond eten, ontspannen, bewegen, positief denken en je sociale omgeving. Je ontvangt elke dag een berichtje of je wordt uitgedaagd om iets te doen. Het pakket kan ook door werkgevers ingezet worden voor hun medewerkers.

Er zijn ook apps die geleide meditaties bieden, zodat je kunt ontspannen. Voorbeelden zijn Omvana, Headspace en Buddhify.

Mocht er geen verbetering optreden, neem dan contact op met je huisarts.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • Op de website van BioCheck vind je meer informatie over de verschillende coachingsschema’s die zij aanbieden. Neem contact met hen op om te zien of een van deze programma’s jou kan helpen.
  • Op de website van SAM vind je meer informatie over de app. SAM is gratis te downloaden voor iOS en Android. In de app kun je zowel gratis als betaalde opdrachten en trainingen volgen.
  • Op de website van Welly vind je informatie over het Welly programma. Neem contact op met de aanbieder om de toepassing binnen je organisatie te implementeren.
  • Op de website van Tsuru vind je meer informatie over de app. Je kunt de app downloaden voor iOS en Android. Je hebt een uitnodiging van je werkgever nodig om een account aan te maken waarmee je kunt inloggen in de app.  
  • Op de website van Greenhabit vind je meer informatie over de opleiding.
  • Om je te helpen ontspannen: Relax Melodies is gratis te downloaden voor iOS (App Store) en Android (Play Store). Omvana is gratis te downloaden voor Android (Play Store). Headspace is gratis te downloaden voor iOS (App Store) en Android (Play Store), maar is na de kennismaking een abonnement. Buddhify is te downloaden voor iOS (App Store) en Android (Play Store). De Mindfulness App is gratis te downloaden voor iOS (App Store) en Android (Play Store).

Vergoeding

Deze oplossingen worden niet vergoed.  

Voor de professional

BioCheck kan verschillende zorgverleners ondersteunen bij hun eigen behandelprogramma’s, waaronder coaches, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, sportscholen, gezondheidscentra en GGZ-instellingen. Je kunt de individuele waarden van je cliënten, bijvoorbeeld de hoogte van de hartslag, op afstand monitoren en hen op basis van deze gegevens begeleiden. Lees op de website van BioCheck meer over de verschillende pakketten die zij aanbieden.

Als werkgever kun je met Tsuru via een online dashboard zien hoe het met de gezondheid, mentale fitheid en de motivatie van je werknemers gesteld is. Dit kan vanaf 20 medewerkers, de resultaten zijn volledig geanonimiseerd. Heb je als bedrijf of organisatie specifieke vragen die je aan je werknemers wilt stellen? Dan kun je deze toevoegen aan de vragenlijst in de app. Neem contact op met Tsuru voor meer informatie.

Als coach of therapeut kun je je aansluiten bij SAM. Zo kun je via de app meer mensen bereiken doordat je op een laagdrempelige manier tips en opdrachten uit jouw behandeling deelt. Ook kun je met de app tussen coachingsessies door in contact blijven met je cliënten. Daarnaast kun je via SAM begeleiding krijgen bij het maken van je eigen content. Kijk voor meer informatie op de website van SAM.

Als werkgever kun je SAM ook inzetten voor je werknemers. Zo kun je, afhankelijk van de grootte van je organisatie of afdeling en per locatie online zien met welke thema’s je werknemers bezig zijn en hoe het met hun persoonlijke ontwikkeling gaat. Deze informatie is volledig geanonimiseerd. De gegevens kun je ook verzamelen in een rapport. Kijk  voor meer informatie op de website van SAM.

Als werkgever kun je Greenhabit ook inzetten voor je werknemers. Zie de informatie voor werkgevers.