Communicatie en spraak-apps

Hulp bij spraakbeperkingen

Een jongen zit aan de ontbijttafel en gebruikt een tablet met spraak-app

 

Foto: ElineSpreekt

Heb je om welke reden dan ook moeite met praten? Dan kan een spraak-app je helpen. De apps geven je een stem met een simpele druk op een pictogram, foto of tekst. Je kunt ook zelf typen of vaak gebruikte zinnen opslaan. Zo kun je ook met een spraakgebrek makkelijk met andere mensen communiceren over wat je denkt, wilt of nodig hebt. 

Voor wie zijn de spraak en communicatie apps?

Iedereen die niet kan praten of moeite heeft met praten, bijvoorbeeld vanwege een beroerte (afasie), hersenletsel, ALS/MS, dwarslaesie, dementie, autisme, leerproblemen of het syndroom van Down.

Hoe werkt de spraak-app?

Je downloadt een van de spraak apps op je smartphone of tablet. Dan kun je een pictogram, beeld, video of tekst aanklikken - of zelf en nieuwe zin typen. Dat wat je aanklikt wordt dan door een natuurlijke stem uitgesproken. Je kunt ook beelden zelf toevoegen, bijvoorbeeld afbeeldingen die je op het internet vindt of foto’s die je maakt. Ook kun je uit meerdere stemmen kiezen of zelf audio-opnames toevoegen. Zo kun je de app laten communiceren met andere mensen op de manier die bij jou past. Een aantal apps biedt extra mogelijkheden, zoals een goede woordvoorspelling of het genereren van snelzinnen.

Bekijk ook de video:

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • TouchSpeak is een app die zowel gebruikt kan worden voor simpele communicatie (van plaatje naar spraak) als voor meer complexe communicatie (met typen, tekenen, foto's, ook via mail of whatsapp).
  • ElineSpreekt is voor 30 dagen gratis te downloaden voor iOS (App Store) of beschikbaar via hun website. Daarna betaal je een abonnement per maand. Niet beschikbaar voor Android. Ga naar ElineSpreekt voor meer informatie.
  • Go Talk Now heeft een eenmalige prijs en is te downloaden voor iOS (App Store). Niet beschikbaar voor Android. Vind hier een handleiding voor het gebruik van Go Talk Now.
  • Grid Player is gratis te downloaden voor iOS (App Store).
  • Kijk hier voor spraakapps die geschikt zijn voor Android en voor een uitgebreide vergelijking van bestaande spraakapps.

Vergoeding

De vergoeding verschilt per spraak-app. TouchSpeak is ook als volledig communicatie-hulpmiddel verkijgbaar, deze wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Als professional kom je in aanmerking voor een gratis abonnement van 12 maanden voor ElineSpreekt, met als voorwaarde dat je verbonden bent aan een professionele zorginstelling.

Voor de professional

Deze spraak-apps worden met name geadviseerd als eenvoudig inzetbare oplossingen. De toestellen en apps zijn meestal goedkoper en meer ingeburgerd dan uitgebreidere communicatieprogramma’s en toestellen. Hierdoor is de drempel vaak lager om ze te gebruiken en kunnen ze ook door ouders en verzorgers gebruikt worden.