Communicatie en spraak-apps

Hulp bij spraakbeperkingen

Een jongen zit aan de ontbijttafel en gebruikt een tablet met spraak-app

Foto: ElineSpreekt

Heb je om welke reden dan ook moeite met praten? Dan kan een spraak-app je helpen. Zo’n app geeft je een stem met een simpele druk op een icoon, foto of tekst. Je kunt ook zelf typen of vaak gebruikte zinnen opslaan. Zo communiceer je makkelijk met andere mensen over wat je denkt, wilt of nodig hebt. Ook als je een spraakgebrek hebt.

Voor wie zijn de spraak en communicatie apps?

Iedereen die niet kan praten of moeite heeft met praten, bijvoorbeeld vanwege een beroerte (afasie), hersenletsel, ALS/MS, dwarslaesie, dementie, autisme, leerproblemen of het syndroom van Down.

Hoe werkt de spraak-app?

Je downloadt een spraak-app op je smartphone of tablet. Dan kun je een pictogram, beeld, video of tekst aanklikken – of zelf en nieuwe zin typen. Een natuurlijke stem spreekt uit wat je aanklikt. Je kunt ook zelf beelden toevoegen. Bijvoorbeeld afbeeldingen die je op het internet vindt of foto’s die je maakt. Ook kun je uit meerdere stemmen kiezen of zelf audio-opnames toevoegen. Zo kun je de app laten communiceren met andere mensen op de manier die bij jou past. Een aantal apps biedt extra opties. Zo voorspellen sommige apps welke woorden of zinnen je wilt typen. 

Bekijk ook de video:

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • TouchSpeak kun je gebruiken voor simpele (van plaatje naar spraak) en meer complexe communicatie (met typen, tekenen, foto's, ook via mail of whatsapp).
  • ElineSpreekt is voor 30 dagen gratis te downloaden voor iOS (App Store) of beschikbaar via hun website. Daarna betaal je een abonnement per maand. Niet beschikbaar voor Android. Ga naar ElineSpreekt voor meer informatie.
  • Go Talk Now heeft een eenmalige prijs en is te downloaden voor iOS (App Store). Niet beschikbaar voor Android. Vind hier een handleiding voor het gebruik van Go Talk Now.
  • Grid Player is gratis te downloaden voor iOS (App Store).
  • Ook Prologue2Go kun je gebruiken voor simpele en complexere communicatie. Alles in de app kun je aanpassen aan je eigen behoefte. De app heeft een eenmalige prijs en is te downloaden voor iOS. Niet beschikbaar voor Android.
  • Kun je al schrijven? Dan kun je Proloque4text gebruiken. De app voorspelt wat je wilt zeggen op basis van de woorden die je intypt. De app heeft een eenmalige prijs en is te downloaden voor iOS. Niet beschikbaar voor Android.
  • Kijk hier voor spraakapps die geschikt zijn voor Android.

Vergoeding

De vergoeding verschilt per spraak-app. TouchSpeak is ook als volledig communicatie-hulpmiddel verkrijgbaar, deze wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Als professional kom je in aanmerking voor een gratis abonnement van 12 maanden voor ElineSpreekt, met als voorwaarde dat je verbonden bent aan een professionele zorginstelling.

Voor de professional

Deze spraak-apps zijn vooral eenvoudig in te zetten oplossingen. Zij zijn meestal goedkoper en meer ingeburgerd dan uitgebreidere communicatieprogramma’s en toestellen. Hierdoor is de drempel vaak lager om ze te gebruiken en kunnen ze ook door ouders en verzorgers gebruikt worden.

 

Gerelateerde oplossingen

Meisje speelt op de grond

Speel en leer met app voor autisme

Speelkit en app voor kinderen met autisme
Sociaal contact
Blije oudere dame gebruikt een eenvoudige computer van de Compaan

Makkelijke tablet voor ouderen

Foto's ontvangen en beeldbellen met smartphone of tablet voor senioren
Sociaal contact
Meisje in rolstoel met laptop en begeleider

Beperkt toegang tot internet

Internet zonder afleiding
Sociaal contact
Jongen en meisje dragen een drukvest tegen te veel prikkels

Drukvest voor rust tegen te veel prikkels

Stof en kleding die helpen bij te veel prikkels
Behandeling & Verzorging
Lachende oudere vrouw en verpleegster raken beiden CRDL aan en houden elkaars andere hand vast

Vernieuwend contact met ouderen en gehandicapten

Maak muziek door aanraking
Sociaal contact