Contact tussen huisarts en patiënten via een app

Patiënten ook buiten de praktijk helpen

Vrouw staat met mobiele telefoonMan en vrouw lopen gearmd over straat terwijl ze samen op telefoon kijken

Foto's: Meinke Bogaerts

Als huisarts wil je patiënten op de best mogelijke en meest efficiënte manier helpen. Het kan handig zijn om patiënten meer eigen regie te geven, zodat je de zorg beter kunt inrichten. Bijvoorbeeld door direct online contact met je patiënten te hebben en hen inzicht te geven in hun medische gegevens. Er zijn verschillende apps die je hiervoor kunt gebruiken.

Voor wie zijn deze apps voor contact met patiënten?

Voor elke huisarts die zijn of haar praktijk efficiënter wil inrichten om zo patiënten beter van dienst te zijn.

Hoe werken de apps?

Er zijn verschillende apps die je kunt gebruiken om contact met je patiënten te hebben en informatie met hen te delen. Je kunt bijvoorbeeld foto’s en onderzoeksresultaten uitwisselen of vragen van patiënten beantwoorden. Handig, omdat je zo sneller advies kunt geven en niet meteen een afspraak hoeft te maken. Zo heb je meer tijd en aandacht voor complexere zorgvragen. De apps voldoen aan alle privacy- en veiligheidseisen en werken met veilige inlogsystemen. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over het delen van gevoelige gegevens. De apps zijn alleen bedoeld als aanvulling; bij spoedeisende gevallen moeten patiënten altijd naar de praktijk bellen.

BeterDichtbij is een voorbeeld van zo’n app. Naast het delen van uitslagen vind je er ook alle informatie van Thuisarts.nl. Als huisarts nodig je jouw patiënten persoonlijk uit om de app te gebruiken. Zij kunnen de app dan gratis downloaden. Je spreekt samen met je patiënt af hoe je de app gebruikt.

MijnHuisarts app is een app die patiënten inzicht geeft in hun eigen patiëntendossier. Bij deze app kun je niet chatten met patiënten. Als huisarts kun je gegevens aanvullen, bijwerken en notities toevoegen. De patiënt kan dit allemaal inzien. Handig voor de patiënt, die zich met deze informatie bijvoorbeeld beter kan voorbereiden op een consult. Met de app kan de patiënt ook zelf metingen toevoegen, zoals de bloeddruk en een glucose dagcurve. Als huisarts of praktijkondersteuner blijf je zo ook op de hoogte van de gezondheid van je patiënten. Toch een afspraak nodig? Met de app kan de patiënt ook een doktersafspraak inplannen en herhaalrecepten aanvragen. Met uiteindelijk minder administratieve taken voor de doktersassistent.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

 

Gerelateerde oplossingen

Beeldbellen met zorgverlener

Beeldbellen in de zorg

Zorg op afstand
Communicatie medisch
jonge vrouw zit achter haar laptop met kopje thee

Mijn medisch dossier beheren

Persoonlijke gezondheidsomgeving
Communicatie medisch
Een oudere vrouw en verpleegster kijken samen op een tablet

Appen met je medische team en patiënten

Veilig appen over medische gegevens
Communicatie medisch
Een vrouw chat op haar telefoon met de digitale doktersassistente

Online ondersteuning voor huisartsen

Digitale doktersassistente
Communicatie medisch