De baas over je diabetes

Apps voor meer grip op diabetes

kind dat op tablet diabetes apps selecteertJe diabetes managen op je smart phone, schermafbeeldingen zijn te zien

Een diabetes-dagboek hoef je tegenwoordig niet meer op papier bij te houden. Met een app op je telefoon kun je gegevens over je voeding, beweging, slaap, stress en natuurlijk insulinegebruik makkelijk invoeren en bijhouden. Er zijn ook apps die aan je glucosemeter of insulinepomp worden gekoppeld, en alle gegevens vanzelf invoeren. Dat geeft overzicht. Zo heb je op een makkelijke manier meer grip op je diabetes.

Voor wie?

Mensen met diabetes, suikerziekte.

Hoe werkt het?

Er zijn verschillende soorten apps. De meeste werken net als een papieren dagboek. Je vult per dag je gegevens in, en die worden getoond in een overzicht. Er bestaan ook apps met een glucosemeter die je bloed analyseren. En er zijn apps om je persoonlijke doelen te stellen en je vooruitgang te bevorderen. Lees meer over zulke apps bij Diabetesvereniging Nederland, bij Everydayhealth.com, of bij het Diabetestrefpunt.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

In de App Store of Play Store kun je verschillende apps vinden, zoek met het trefwoord 'diabetes'. Enkele voorbeelden van zelfmanagement apps:

Sommige van deze apps zijn in het Engels. De meeste apps zijn gratis te gebruiken. Sommige apps hebben ook een 'premium' optie, die enkele euro’s per maand kost. Andere moeten eenmalig worden aangeschaft, voor gemiddeld enkele tientallen euro’s.

Vergoeding

Neem contact op met je zorgverzekeraar om te vragen of de premium-apps worden vergoed.

Voor de professional

Voor mensen met diabetes die een dagboek bijhouden, zijn deze apps aan te bevelen vanwege de inzichtelijkheid. Bij sommige apps worden de gegevens (afhankelijk van de wens van de cliënt) direct doorgestuurd naar de zorgprofessional. Dat scheelt veel overbodige communicatie.