Digitale ondersteuning voor kind met astma

Online zorg voor kinderen met astma

Kind met astma voetbaltOnline platform Berend benauwd voor kinderen met astmaLuchtbrug communicatie met arts voor kinderen met astma

Kinderen met astma komen zo’n 3-4 keer per jaar voor monitoring en controle naar het ziekenhuis. Maar eigenlijk is het belangrijk dat zij elke dag hun astma in de gaten kunnen houden. Daarom is Luchtbrug ontwikkeld, een online platform voor jonge astmapatiënten. Daar kun je informatie bekijken, digitale controletesten invullen en vragen stellen aan het astmateam.

Voor wie is deze digitale ondersteuning?

Luchtbrug is ontwikkeld voor kinderen en jongeren met astma.

Hoe werkt dit voor kinderen met astma?

Luchtbrug is een online portaal. Met de Astma Controle Test, een vragenlijst met puntensysteem, kun je zelf zien hoe het met je astma ervoor staat. Je zorgverlener ziet via Luchtbrug de resultaten van die vragenlijst.  Zo krijgt je arts buiten de ziekenhuisbezoeken een beter beeld van jouw toestand. Hierdoor worden eventuele problemen vroeg gesignaleerd en astma-aanvallen voorkomen. Naast de astmatest kun je als patiënt via Luchtbrug ook je individuele behandelplan bekijken en uitgebreide informatie over astma vinden. Je kunt via Luchtbrug ook contact opnemen met je zorgverleners. Dat gebeurt in een beveiligde omgeving. Je kunt vragen stellen in een privébericht en problemen bespreken. Zo krijg je meer grip op je astma, wordt het makkelijker om je behandelplan te volgen en hoef je minder vaak naar het ziekenhuis.

Als je ook de app Astmaatje gebruikt, dan kun je je Luchtbrugaccount koppelen aan Astmaatje, waardoor je alle functionaliteiten van Luchtbrug (communicatie met astmateam, feedback op ACT, individueel zorgplan) kunt gebruiken op je smartphone. 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

Zie de website van Luchtbrug voor meer informatie. Het wordt gebruikt in verschillende ziekenhuizen. Check de lijst van deelnemende ziekenhuizen om te zien of jouw ziekenhuis het ook gebruikt. Voor patiënten is het gebruik van Luchtbrug gratis.

Vergoeding

Er zijn zorgverzekeraars die Luchtbrug vergoeden, maar dit is nog niet structureel. Zo heeft het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis een samenwerking met VGZ kunnen aangaan waarbij de Luchtbrug als zorgactiviteit telemonitoring wordt gefinancierd, in ruil voor vermindering van het aantal poliklinische consulten. Andere ziekenhuizen moeten zelf met zorgverzekeraars onderhandelen, bijvoorbeeld met VGZ.

Voor de professional

Bij interesse om Luchtbrug te gaan gebruiken, kunnen ziekenhuizen per e-mail contact opnemen met initiatiefnemer, het Radboudumc. Ziekenhuizen die gebruik maken van Luchtbrug betalen licentiekosten en een prijs per patiënt aan het Radboudumc.

Gerelateerde oplossingen

Een baby ligt op de grond naast een luchtkwaliteitsmeter

Gezonde lucht in huis

Slimme luchtkwaliteitsmeter
Behandeling & Verzorging
Jongetje gebruikt mondstuk ademhalingstherapie

Speelse ademhalingstherapie

GroovTube voor ademhalingstherapie
Behandeling & Verzorging
vrouw ademt schone lucht in

Schone lucht inademen met een app

Apps voor astma, COPD en andere longziekten
Monitoring & Controle
Poster hoe gezond is jouw lucht van het Longfonds

Luchtkwaliteit meten op jouw postcode

Longfonds 'Gezonde Lucht' check
Educatie & Informatie