Doof leren lezen

Voorlezen in gebarentaal

Jongen kijkt op smartphone waarop poppetje gebarentaal doet terwijl ze de woorden van een boek leest.

Foto: still uit video StorySign

Is je zoon of dochter doof of slechthorend? Kan hij of zij hierdoor moeilijk leren lezen? Een app die verhalen in gebarentaal voorleest kan hierbij helpen. 

Voor wie?

Voor dove of slechthorende kinderen die hierdoor moeilijk kunnen leren lezen.

Hoe werkt het?

De app StorySign vertaalt kinderboeken naar gebarentaal. Je opent de app en hier kies je een boek uit de bibliotheek. Let op: van het boek dat je kiest heb je ook een echt exemplaar nodig. Houd de camera van je telefoon voor de woorden op de pagina van het echte boek. In de app verschijnt het meisje Star die het verhaal vertaalt naar gebarentaal. Het woord dat Star in gebarentaal laat zien, wordt ook gemarkeerd in de app. Zo leert je kind lezen en kun jij gebarentaal leren. 

Bekijk in deze video hoe de app werkt:

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Meer informatie en de gratis download vind je op de Nederlandse webpagina over StorySign. Je kunt StorySign ook gratis downloaden in de Play Store (Android). De app is er in 10 gebarentalen: Brits, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Nederlands, Portugees, Iers, Vlaams en Zwitserduits. Voor het Nederlands is er in elk geval "Waar is Dribbel" en het aantal boeken breidt uit.