Drukvest voor rust tegen te veel prikkels

Kleding die op je lichaam drukt

Een jonge jongen en een jongvolwassen meisje dragen een drukvest

Foto: Squease Ltd.

Krijg je veel prikkels binnen die je moeilijk kan verwerken en voel jij je hierdoor vaak onrustig of angstig? Het kan zijn dat jij je hierdoor niet kan concentreren, of dat je ongewenst gedrag vertoont waar je niets aan kunt doen. Bijvoorbeeld omdat je ADHD of een andere stoornis of aandoening hebt. Er zijn verschillende soorten kleding die jou kunnen helpen om rustig te worden. 

Voor wie?

Voor mensen die moeite hebben met het verwerken van prikkels door een neurologische aandoening, een slaap- of aandachtsstoornis of een ontwikkelingsstoornis. Voorbeelden hiervan zijn SI, ADHD en ADD, autisme, Asperger Syndroom, PDD en PDD-NOS, SID en SPD. 

Hoe werkt het? 

Stof of kleding die op je lichaam drukt, geeft je een veilig en geborgen gevoel. Hier word je rustiger van en kun je je beter concentreren. Er zijn verschillende soorten kleding die dit soort druk op je lichaam geven. 

Zo zijn Squease en Tjacket voorbeelden van drukvesten die je over je shirt heen draagt. In deze vesten zitten banen of vakken met lucht en de luchtdruk kun je zelf lichter of zwaarder maken. Bij het Squease vest doe je dit met een handpompje, bij de Tjacket regel je de luchtdruk via een app. Hoe zwaarder de luchtdruk, des de meer druk voel je op je lichaam. De Tjacket heeft ook sensoren die meten hoe gespannen of ontspannen je bent, bijvoorbeeld wanneer je zit of wandelt. De app slaat deze gegevens op zodat je over een langere periode kunt kijken of je rustiger bent geworden. 

Er zijn ook elastische zakken en banden die je kunnen helpen om te ontspannen, bijvoorbeeld de Senso-Cuddle body sox of de Stretch-Eze. De Stretch-Eze is een grote, brede band waar je aan kunt trekken. De body sox is een zak waar je in kunt kruipen en de zak kun je helemaal sluiten. De stof drukt op je lichaam wanneer je eraan trekt en helpt je zo om bewust te worden van je lichaam. 

Bekijk in deze video hoe het Squease vest werkt: 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders 

  • Het Squease vest wordt geleverd door Squease en is verkrijgbaar in verschillende maten voor zowel kinderen als volwassenen.
  • Het Tjacket drukvest is verkrijgbaar in verschillende maten voor zowel kinderen als volwassenen. Het vest is online te koop op de website van Senso-Care.
  • De Senso-Cuddle body sox is te koop in verschillende maten, voor zowel kinderen als volwassenen. Je kunt de body sox online kopen op de website van Senso-Care.
  • De Stretch-Eze is er in twee maten en is geschikt voor kinderen en tieners. De Stretch-Eze kun je kopen op de website van Senso-Care en Educadora

Je kunt ook zelf online zoeken naar andere drukvesten.

Vergoeding

Bovenstaande hulpmiddelen worden niet vergoed.