Overslaan en naar de inhoud gaan

Drukvest voor rust tegen te veel prikkels

Stof en kleding die helpen bij te veel prikkels

Jongen en meisje dragen een drukvest tegen te veel prikkels

Foto: Squease Ltd.

Krijg je te veel prikkels binnen die je moeilijk kan verwerken, omdat je autisme, ADHD of een andere stoornis of aandoening hebt? Voel jij je hierdoor vaak onrustig of angstig? Het kan zijn dat jij je hierdoor niet kan concentreren, of dat je ongewenst gedrag vertoont waar je niets aan kunt doen. Er zijn verschillende soorten kleding die jou met druk kunnen helpen om rustig te worden. 

Voor wie is het drukvest tegen te veel prikkels?

Voor mensen die moeite hebben met het verwerken van prikkels door bijvoorbeeld een neurologische aandoening, een slaap- of aandachtsstoornis of een ontwikkelingsstoornis. Voorbeelden hiervan zijn ADHD en ADD, autisme, een ontwikkelingsstoornis of een sensorische integratiestoornis. 

Hoe werkt het drukvest tegen te veel prikkels? 

Stof of kleding die op je lichaam drukt, geeft je een veilig en geborgen gevoel. Hier word je rustiger van en kun je je beter concentreren. Er zijn verschillende soorten kleding die dit soort druk op je lichaam geven. 

Zo zijn Squease en Tjacket voorbeelden van drukvesten die je over je shirt heen draagt. In deze vesten zitten banen of vakken met lucht en de luchtdruk kun je zelf lichter of hoger maken. Bij het Squease vest doe je dit met een handpompje, bij de Tjacket regel je de luchtdruk via een app. Hoe hoger de luchtdruk, des te meer druk voel je op je lichaam. De Tjacket heeft ook sensoren die meten hoe gespannen of ontspannen je bent, bijvoorbeeld wanneer je zit of wandelt. De app slaat deze gegevens op zodat je over een langere periode kunt kijken of je rustiger bent geworden.

Bekijk hoe Zorg van Nu-vlogger Joyce  en een van haar cliënten het drukvest uitprobeert:

 

Soms duurt het even voordat er een effect optreedt (20 minuten). Na 20 minuten kan het vest worden leeggelaten en werkt de rustgevende druk nog maximaal 1,5 uur door. Je kunt het luchtdrukvest ook preventief 20 minuten gebruiken voordat je aan een moeilijke activiteit begint. Zo begin je meer ontspannen aan die activiteit. Goed om te weten: sommige gebruikers vinden het vest zo fijn dat ze hem eigenlijk niet meer uit willen doen. Het is daarom aan te raden om het vest wel af en toe leeg te laten lopen, om (het gevoel van) afhankelijkheid te voorkomen.

Er zijn ook elastische zakken en banden die je kunnen helpen om te ontspannen, bijvoorbeeld de Senso-Cuddle body sox of de Stretch-Eze. De Stretch-Eze is een grote, brede band waar je aan kunt trekken. De body sox is een zak waar je in kunt kruipen en de zak kun je helemaal sluiten. De stof drukt op je lichaam wanneer je eraan trekt en helpt je zo om bewust te worden van je lichaam. 

Er zijn ook producten die een soortgelijk doel hebben, zoals een speciale zitzak die een rustgevend gevoel geeft en een verzwaringsdeken voor bij het slapen. De zitzak van Protac is gevuld met plastic ballen en heeft speciale zij- en nekvleugels zodat de zitzak je helemaal omsluit, waardoor je je rustig en geborgen voelt. Hij is geschikt voor kinderen en volwassenen met concentratieproblemen. Een verzwaringsdeken is een deken die zwaarder is dan een gewone deken, waardoor je het gevoel krijgt dat je geknuffeld of omarmd wordt. Zo word je rustiger en kun je gemakkelijker slapen.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders 

  • Het Squease vest wordt geleverd door Squease en is verkrijgbaar in verschillende maten voor zowel kinderen als volwassenen.
  • Het Tjacket drukvest is verkrijgbaar in verschillende maten voor zowel kinderen als volwassenen. Het vest is online te koop op de website van Senso-Care.
  • De Senso-Cuddle body sox is te koop in verschillende maten, voor zowel kinderen als volwassenen. Je kunt de body sox online kopen op de website van Senso-Care.
  • De Stretch-Eze is er in twee maten en is geschikt voor kinderen en tieners. De Stretch-Eze kun je kopen op de website van Senso-Care en Educadora
  • Je kunt ook zelf online zoeken naar andere drukvesten.
  • De zitzak van Protac, de SenSit, is in verschillende uitvoeringen te koop via Sarkow.
  • Er zijn verschillende verzwaringsdekens beschikbaar. Zoek op google naar 'verzwaringsdeken'.  Een voorbeeld is die van Gravity, deze is in verschillende maten op hun website te koop.

Vergoeding

Bovenstaande hulpmiddelen worden niet vergoed.