Thuis dunne darmonderzoek met camerapil

Dunne darm onderzoek in vertrouwde omgeving

op de palm van een hand een doosje met daarin camerapil

Foto doosje: Jos Lablans

Er bestaat een pil die de dunne darmwand van de patiënt onderzoekt. De pil heeft een ingebouwde camera en is slechts 2,5 cm lang. Op de dag van het onderzoek krijgt de patiënt thuis opnameapparatuur aangemeten. De patiënt slikt de camerapil thuis in. Aan het eind van de dag wordt de opnameapparatuur weer meegenomen. Twee beoordelaars in het ziekenhuis stellen een rapport op van de resultaten.

 

 

Informatie voor zorggebruikers

Heb je maag of darmklachten en ben je hiervoor doorverwezen naar de maag/lever/darm arts of internist? De onderzoeken nemen vaak veel tijd en energie in beslag. Soms is er meer onderzoek nodig. Dan is het fijn wanneer je dat thuis in je eigen omgeving kan ondergaan. Dit scheelt tijd. Daarnaast is het onderzoek ook minder ingrijpend dan in het ziekenhuis.

Het onderzoek met de camerapil is een aanvulling op een coloscopie en/of gastroscopie. De camerapil is dan ook alleen verkrijgbaar op verwijzing van je medisch specialist. Na verwijzing neemt de leverancier contact met je op. Samen maak je een afspraak voor de procedure. De leverancier geeft je ook instructies ter voorbereiding. Bijvoorbeeld over je dieet en darmreiniging. Op de dag van het onderzoek brengt de leverancier de opnameapparatuur aan bij je thuis. Dan neem je de camerapil in. Aan het eind van de dag haalt de leverancier de opnameapparatuur weer op. Een medisch specialist en een gespecialiseerde verpleegkundige beoordelen de beelden.

Vraag aan je medisch specialist of je in aanmerking komt voor een onderzoek met de camerapil.

Vergoeding

Het onderzoek maakt deel uit van het basispakket en het aanvragende ziekenhuis declareert het onderzoek via de normale systematiek.

Praktische hulp

Op de website van de leverancier vind je informatie over o.a. het onderzoek en gebruik van patiëntgegevens.

Informatie voor zorgprofessionals

Bij sommige patiënten geeft een coloscopie en/of gastroscopie niet voldoende uitsluitsel. Dan is er aanvullend onderzoek nodig. Met een camerapil hoeft dat onderzoek niet zo ingrijpend te zijn. Het kan namelijk bij de patiënt thuis. De patiënt hoeft zo niet naar het ziekenhuis te komen.

De camerapil is bedoeld voor patiënten die al een coloscopie of gastroscopie hebben gehad. Wanneer je patiënt klachten houdt, kan de camerapil een volgende stap zijn. Bijvoorbeeld wanneer er mogelijk sprake is van bloedverlies of afwijkingen in de darmwand. Vermoed je de ziekte van Crohn of Behcet, tumoren of ontstekingen in de darm of coeliakie? Dan kun je de camerapil inzetten. Hiervoor verwijs je de patiënt door naar de leverancier. Die neemt contact op met de patiënt voor een afspraak voor de procedure. De leverancier bereidt je patiënt ook voor op de ingreep.

Het onderzoek

Op de dag van het onderzoek bezoekt de leverancier je patiënt thuis. De leverancier brengt de opnameapparatuur aan bij de patiënt. Dan neemt de patiënt de camerapil in. De leverancier haalt de opnameapparatuur aan het eind van de dag weer op. Een medisch specialist en gespecialiseerde verpleegkundige beoordelen de beelden en stellen een rapport op.

Als medisch specialist kun je het onderzoek rechtstreeks aanvragen bij de leverancier. Grotere ziekenhuizen voeren het onderzoek vaak zelf uit binnen het ziekenhuis, maar geen enkel ziekenhuis doet uitvoering in de thuissituatie. De organisatie is daartoe meestal onvoldoende toegerust. De leverancier van de camerapil is gespecialiseerd in de uitvoering thuis. Daarnaast voert de leverancier de onderzoeken ook klinisch uit op verzoek van de specialist. Dat gebeurt met name in het ziekenhuis bij opnames.

Praktische hulp

Wil je een camerapil implementeren in je ziekenhuis? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Meer zorginnovaties voor