Overslaan en naar de inhoud gaan

E-consult in de zorg

Patiënten ook online helpen

Vrouw staat met mobiele telefoon

BeterDichtbij. Beeld: Meinke Bogaerts

Man en vrouw lopen gearmd over straat terwijl ze samen op telefoon kijken

BeterDichtbij. Beeld: Meinke Bogaerts

Als huisarts of andere zorgverlener hoef je een patiënt niet altijd fysiek te zien om diegene verder te helpen. Met een e-consult geef je patiënten digitaal en toch persoonlijk medisch advies. Deze vorm van contact maakt de zorg laagdrempeliger voor patiënten. Daarnaast richt jij de zorg zo efficiënter in. 

Voor wie is een e-consult?

Voor zorgverleners die de zorg toegankelijker willen maken voor patiënten. Zoals een huisarts, praktijkondersteuner of medisch specialist.

Hoe werkt een e-consult?

Sommige vragen van patiënten kun je als (huis)arts ook digitaal beantwoorden. Zo’n digitaal consult of e-consult vinden patiënten vaak prettig, omdat de zorgverlener dichtbij voelt. De patiënt stuurt een bericht, bijvoorbeeld met een vraag over medicatie of over de uitslag van een bloedtest. Jij geeft antwoord wanneer het je uitkomt. In het bericht kun je meestal ook foto’s en labuitslagen delen. Overleg met je patiënten in welke gevallen zij een e-consult kunnen gebruiken. Bij spoedeisende gevallen moeten patiënten altijd naar de praktijk of het ziekenhuis bellen.

Communicatieplatform

Je biedt een e-consult aan via een communicatieplatform. Dit is een systeem dat de communicatie binnen de zorg makkelijker maakt. Er zijn verschillende platforms die e-consulten als functionaliteit aanbieden. Je ziet de berichten van patiënten wanneer je in de beveiligde omgeving van het platform inlogt. Vaak kun je meer functionaliteiten gebruiken. Lees meer over communicatieplatforms op de pagina ‘online zorg en verbinding’

App voor je patiënten

De meeste platforms hebben een aparte app voor patiënten. Zij starten in deze app zelf een e-consult. Vaak kunnen patiënten meer, zoals een fysieke afspraak inplannen of een herhaalrecept aanvragen. Als arts stel je in welke functionaliteiten jouw praktijk aanbiedt en nodig je jouw patiënten uit om de app te gebruiken. De platformen en apps voldoen aan alle privacy- en veiligheidseisen en werken met veilige inlogsystemen. 

Ben je huisarts en zoek je digitale hulp om de doktersassistent te ontlasten? Kijk dan op de pagina ‘online ondersteuning voor huisartsen’

Een andere manier om contact met je patiënten te hebben, is via beeldbellen. Bekijk in deze video hoe een huisartspraktijk e-consulten en beeldbellen gebruikt: 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn vele platforms waarmee je e-consulten aan kunt bieden. Op deze pagina noemen we wat voorbeelden:

O.a. met aanvraagfunctie voor herhaalrecepten:

O.a. met appen en beeldbellen:

Kijk op de pagina’s ‘online zorg en verbinding’ en ‘beeldbellen in de zorg’ voor meer voorbeelden. 

Gerelateerde oplossingen

Beeldbellen met zorgverlener

Beeldbellen in de zorg

Laagdrempelig online contact met je patiënt
Communicatie medisch
Zorgverlener bij patiënt thuis en overlegt met een collega via een tablet.

Online zorg en verbinding

Communicatieplatform in de zorg
Communicatie medisch
Een vrouw chat op haar telefoon met de digitale doktersassistente

Chantal app. Beeld: Zaurus

Online ondersteuning voor huisartsen

Online een afspraak maken en digitale doktersassistent
Communicatie medisch
Een oudere vrouw en verpleegster kijken samen op een tablet

Zorgapp. Beeld: CareConnections

Appen met je medische team en specialisten

Veilig appen over medische gegevens
Communicatie medisch