E-learning in de zorg

Online lessen voor zorgmedewerkers

Vijf zorgprofessionals zien hoe e-learning zorg werkt

Foto: LOCOmotion

Werk je in de zorg en wil je blijven leren? Dat kan gewoon vanuit huis met een e-learning. Ook als je praktische oplossingen wil vinden of wat opfrislessen wil krijgen. Met een e-learning kun je eenvoudig lessen en modules volgen op je computer, laptop of smartphone. Je krijgt de vragen online in beeld en ziet meteen of je de vraag goed hebt beantwoord. En vaak zijn de lessen nog gratis ook.

Voor wie is e-learning in de zorg?

Voor iedereen die in de zorg werkt en wil blijven leren of praktische oplossingen zoekt voor cliënten. 

Hoe werkt e-learning in de zorg?

De modules van free-learning.nl zijn gratis. Je kunt zo beginnen want je kunt de lessen volgen zonder eerst in te loggen. Er zijn modules over uiteenlopende onderwerpen, zoals wondverzorging, infectiepreventie, beeldschermwerk, mondzorg en beïnvloeden van collega’s. Als je 80% van de vragen goed beantwoordt, heb je de module succesvol afgerond. Je kan een certificaat uitprinten en accreditatiepunten aanvragen. 

Op goedgebruik.nl krijg je praktische hulp in hoe je de zelfredzaamheid van cliënten kunt ondersteunen met hulpmiddelen en technologie. Gebruik de zoekfunctie om naar aanleiding van de problematiek van de cliënt een passend hulpmiddel vinden, bijvoorbeeld ‘veiligheid’. Liever een filmpje? Er staat op www.goedgebruik.nl een uitgebreide catalogus met instructiefilms over hoe je de hulpmiddelen goed gebruikt.

Om gesprekken met patiënten te oefenen bestaat er de Dialogue Trainer Zorg. Deze online leeromgeving bevat 13 lastige zorggesprekken die je online kunt voeren met virtuele trainingsacteurs. Bijvoorbeeld op het gebied van samen beslissen, motiverende gespreksvoering en een slechtnieuwsgesprek. Je werkgever moet hier wel een account voor aanschaffen. Een alternatief waarmee je zelf aan de slag kunt is de gratis e-learning ‘Goed in Gesprek’, waarmee je als zorgprofessional onder andere een goed gesprek leert te voeren en goed feedback te geven en ontvangen.

Er is ook rekenhulp. Zo is er voor verpleegkundigen de website www.meneermegens.nl. Daarop staan allerlei manieren waarop je handig hoeveelheden kunt uitrekenen van bijvoorbeeld zuurstof of injectievloeistoffen. Er zijn rekenvoorbeelden en handige tabellen.

De meeste zorgorganisaties hebben ook een eigen leerportaal waar je als werknemer gratis gebruik van kunt maken. Vraag bij je leidinggevende naar de mogelijkheden. Zo kun je nu bijvoorbeeld via LTI in het LMS van je zorginstelling tijdelijk een gratis e-learning volgen van Straight Training op het gebied van medicatieveiligheid en verpleegtechnische handelingen. Ook zijn een verkorte en uitgebreide module over het Coronavirus beschikbaar. Handig voor medewekers die tijdens de coronacrisis tijdelijk bijspringen en hun kennis nog even willen bijspijkeren.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Gerelateerde oplossingen

Zorgmedewerker zit achter haar computerscherm

Digitale vaardigheden in de zorg verbeteren

Online lessen over digitaal werken in de zorg
Educatie & Informatie
Mantelzorgers ervaren dementie met dementiebril

Dementie ervaren met dementiebril

Hoe voelt een dementerende zich?
Educatie & Informatie
Arts heeft tablet in zijn handen

Kennisbank op zak

Online overzicht voor zorgverleners
Educatie & Informatie