

Foto (1e): LOCOmotion
Werk je in de zorg en wil je blijven leren? Dat kan gewoon vanuit huis. Met een e-learning volg je eenvoudig lessen op je computer, laptop of smartphone. Er zijn allerlei onderwerpen om over te leren. Je krijgt de vragen online in beeld en ziet meteen of je de vraag goed hebt beantwoord. Vaak zijn de lessen nog gratis ook.
Voor wie is e-learning in de zorg?
Voor iedereen die in de zorg werkt en wil blijven leren. Ook voor wie praktische oplossingen zoekt voor cliënten of zijn/haar kennis wil opfrissen.
Hoe werkt e-learning in de zorg?
Bij verschillende websites kun je online cursussen volgen. Er zijn online lessen over allerlei onderwerpen te vinden en te volgen. Een voorbeeld is free-learning.nl. Hier hoef je niet in te loggen, je begint gelijk met leren. Bijvoorbeeld over wondverzorging of infectiepreventie. Maar ook over beeldschermwerk, mondzorg en collega’s beïnvloeden. Heb je 80% van de vragen goed? Dan heb je de cursus succesvol afgerond. Vaak kun je een certificaat uitprinten en krijg je accreditatiepunten. De meeste zorgorganisaties hebben ook een eigen leerportaal. Dit mag je als werknemer gratis gebruiken. Vraag hiernaar bij je leidinggevende. Zo kun je in het leerportaal nu tijdelijk een gratis e-learning volgen van Straight Training. Deze gaat over medicatieveiligheid en verpleegtechnische handelingen. Ook zijn er lessen over het coronavirus.
Slimme zorg
Als je meer wilt leren over slimme zorg, e-health en zorgtechnologie, dan kun je gratis de e-learning van Zorg van Nu volgen (8 accreditatiepunten). Je leert over de zorgoplossingen die ook op deze website staan en wanneer en hoe je ze kunt inzetten in je eigen werk.
Cliënten helpen bij zelfredzaamheid
Op goedgebruik.nl leer je de zelfredzaamheid van cliënten te ondersteunen met hulpmiddelen en technologie. Voor elke cliënt vind je een praktisch hulpmiddel met de zoekfunctie. Er staan ook video’s over hoe je de middelen goed gebruikt.
Gesprekken oefenen
Met de Dialogue Trainer Zorg oefen je gesprekken met cliënten. Op deze website kun je 13 lastige zorggesprekken voeren met acteurs. Bijvoorbeeld over samen beslissen, hoe je een motiverend gesprek voert en hoe je slecht nieuws brengt. Een alternatief is de e-learning ‘Goed in Gesprek’.
Werk je als praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) bij de huisarts? En vind je het moeilijk om het met een cliënt te hebben over zijn of haar middelengebruik? Het stroomdiagram op pohverslaving.nl legt je uit hoe je dit aankaart. Ook leer je hoe je dit samen met de cliënt aanpakt. Daarnaast staat er informatie over risicogroepen en welke klachten hierbij vaak voorkomen.
Hulp bij rekenen
Www.meneermegens.nl helpt verpleegkundigen bij het rekenen. Hier staan allerlei manieren hoe je handig hoeveelheden uitrekent. Bijvoorbeeld van zuurstof of injectievloeistoffen. Er zijn rekenvoorbeelden en handige tabellen.
Mogelijkheden & verkrijgbaarheid
Aanbieders
Informatie over de e-learning Slimme Zorg van Nu staat op deze website.
Voorbeelden van websites met verschillende e-learnings:
- Bij allyoucanlearn.nl betaal je een vast bedrag per maand waarmee je onbeperkt modules kunt volgen.
- De lessen op free-learning.nl volg je gratis. Je hoeft hiervoor geen account aan te maken.
- Ga voor meer informatie over de e-learnings van Straight Training naar hun website.
- De leermiddelen op digivaardigindezorg.nl kun je gratis downloaden.
- Het leertraject POH-GGZ van GGZecademy.nl is een opfriscursus voor de praktijkondersteuner GGZ. Gratis te volgen.
Andere websites met informatie en tips:
- De informatie op goedgebruik.nl kun je gratis lezen. De video’s zijn ook gratis te bekijken en staan ook op het YouTube-kanaal van GoedGebruik. Een account aanmaken is niet nodig.
- Voor de Dialogue Trainer Zorg moet je werkgever eerst een account kopen. De Goed in Gesprek e-learning van Zorg voor Beter is gratis.
- Op POHverslaving.nl staan gratis handvatten voor een gesprek over het gebruik van verslavende middelen, waaronder een stappenplan.
- Ga naar www.meneermegens.nl voor de rekenhulp. Ook zij bieden naast informatie allerlei filmpjes.