Een maatje voor mensen met dementie

Tinybot Tessa

Tinybot robot Tessa op tafelTinybot robot Tessa op tafel

Ouderen die in het beginstadium van dementie nog thuis wonen, willen graag dingen zelf blijven doen. Maar vergeetachtigheid en een gebrek aan structuur kunnen soms leiden tot lusteloosheid en onverschilligheid. Tinybot Tessa brengt structuur terug in het leven van mensen met dementie en geeft suggesties voor activiteiten.

Voor wie?

Voor ouderen met dementie of mensen met een cognitieve beperking.

Hoe werkt het?

Tessa is een kleine, sociale robot, die er ook is als er even niemand anders is. Zo activeert Tinybot Tessa niet alleen, maar ondersteunt ze ook zorgprofessionals, familieleden en mantelzorgers. Nadat Tessa verbinding heeft gemaakt met het internet, kan ze taken en herinneringen uitspreken. Zo zorgt ze voor meer structuur. Ook stuurt ze deze taken en herinneringen aan familieleden, mantelzorgers en zorgverleners via de bijbehorende web-app. Het werkt net zo eenvoudig als een agenda: je schrijft je berichtje en selecteert het moment waarop Tessa het moet melden. Zo helpt Tessa mensen met dementie om meer structuur in hun dagelijks leven te krijgen. Daarnaast kan Tessa de sfeer in huis verbeteren door bijvoorbeeld voor te stellen mooie muziek op te zetten.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Tinybot Tessa wordt aangeboden door het bedrijf Tinybots.

Vergoeding

Je kunt de kosten voor Tinybot Tessa aftrekken als zorgkosten bij je belastingaangifte. Voor meer informatie, bekijk de zorgrobotspagina van de site van de belastingsdienst.

Voor de professional

Is je verpleeghuis geïnteresseerd in Tessa, maar weet je nog niet of ze past bij je organisatie? Tinybots biedt inspiratiesessies waar je Tessa in actie ziet en kunt leren wat ze voor je team, organisatie en cliënten kan betekenen.